Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, acuzat de luare de mită într-o afacere cu ramificații până la vârful partidelor aflate la guvernare.
Plută - propulsat la conducerea instituției de către Gabriela Firea, în mandatul de primar general al acesteia - este acuzat că ar fi primit mită în două tranșe: prima dată ar fi primit 20.000 de euro ca să numească un manager la Spitalul Colentina. Iar a doua oară ar fi primit 300.000 de lei ca să acorde contracte unui patron care derula lucrări de reparații cu spitalele din București. Așadar, în total, o mită de peste 80.000 de euro, susțin procurorii DNA, citați de siteul stiri.tvr.ro.
Mandat de arestare preventivă a primit şi Silviu Stăncilă (vezi stenograme mai jos), cel care intermedia mita pentru Plută, în timp ce managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, a fost plasat în arest la domiciliu, iar omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul a fost pus sub control judiciar.
Cristian Plută este acuzat de DNA că a cerut şi a primit 20.000 de euro de la George Mirel Cristescu, pentru a obţine numirea acestuia în fruntea spitalului din Colentina.
Banii i-au fost daţi de Cristescu lui Plută într-o pungă de hârtie, în timpul unei întâlniri la un restaurant din Capitală.
Plută i-ar fi dat jumătate din bani şefei sale, Oana Sivache (foto jos), directorul general al ASSMB, care a participat de altfel la întâlnirea din restaurant, însă aceasta l-a denunţat la DNA şi a înmânat banii procurorilor.
Astfel, spun procurorii, la data de 4 septembrie, Oana Sivache s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 13,30, împreună cu numitul Cristian Plută, director general adjunct, la invitaţia celui din urmă, s-au deplasat la un restaurant.
„Aici, martora a declarat că, fiind aşezaţi la o masă pe terasa localului, numitul Plută Cristian i-a comunicat că a primit banii pentru "obligaţiile de la plata facturilor pentru reparaţii curente", în concret fiind vorba despre comisionul de 5% din suma facturată fără TVA pentru lucrările de reparaţii realizate de către societatea Alpha Max SA, lucrări prestate în baza acordului-cadru încheiat cu firma în cauză. Martora a precizat că numitul Cristian Plută i-a zis că banii i-a primit la rândul său de la numitul Silviu Stăncilă cu zi în urmă şi că îi deţine în autoturismul de serviciu, marca Dacia Duster", menţionează procurorii, care adaugă că, la restaurant, Cristian Plută i-ar fi comunicat martorei că fiecăruia dintre ei (Cristian Plută, Silviu Stăncilă şi martora) i-a revenit suma de 20.000 (douăzeci de mii) euro. (...) După întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Cristian Plută a condus-o cu autoturismul de serviciu, Dacia Duster, în zona blocului unde locuieşte (...). Martora a precizat că, ajungând la destinaţie, numitul Cristian Plută a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera şi i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală. În continuare, s-a procedat la analizarea cutiei din carton prezentată, ocazie cu care în interior a fost găsit un plic din hârtie, constatându-se că acesta conţine suma de 100.000 (o sută de mii) lei, compusă din cinci pachete, în total un număr de cinci sute de bancnote de 200 lei", arată anchetatorii.
Probele procurorilor constau într-o înregistrare audio făcută de Oana Sivache, dar şi interceptări în mediul ambiental.
Cristian Plută mai este acuzat de DNA că a cerut şi primit 60.000 euro mită de la omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul, iar la schimb firma acestuia, SC Palex Construcţii Instalaţii SRL, a primit un contract în valoare de 115 milioane lei, ce avea ca obiect efectuarea de lucrări de reparaţii la mai multe spitale din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie, a mai multor persoane, respectiv:
* Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru luare de mită, (două fapte) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;
* George-Mirel Cristescu, manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru dare de mită şi delapidare;
* administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită;
* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu ziua de luni, a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Sursele judiciare mai arătau că director adjunct al ASSMB ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.
Cum se negocia mita:
DENUNŢĂTOR (Oana Sivache): Şi care sunt lucrări şi care sunt reparaţii curente?
CRISTIAN PLUTĂ: Toate!
D: Toate-s lucrări? Ok.
C.P.: Bun.
D: Deci, ai zis că aia de la lucrări. Bun.
C.P. : Da.
D.: 10.000 de euro. Şi mai sunt 250.000. Aştia în plus faţă de aia 10.000 sau cu totul?
C.P.: Nu, aştia, cu totul. Totul o să fie până la sfârşitul anului.
D.: Cu ăla cu tot sau fără?
C.P.: E neglijabil, adică nu ştiu să îţi spun.
D.: Nu ştiu. Aproximativ. Deci, nu sunt din aştia? Bun. Deci, şi 250 … 200.000, zic aşa, împărţit la...?
C.P.: Nimic.
D.: Doar ai mei 210.000? De euro? Mi se pare exagerat.
C.P.: Eu nu muncesc degeaba.
D.: Păi, şi ... stai aşa, Plută! Adică 3 inşi înseamnă 600.000 de euro? Mi se pare mult. Nu e o greşeală undeva?
C.P.: La asta nu fac greşeli! Bun.
(Stenogramele apar în REFERATUL PROPUNERE ARESTARE PREVENTIVĂ)
Suspecții încercau să fie vigilenți și discutau în detaliu cum să nu poată fi prinşi în flagrant când încasau banii.
SILVIU STĂNCILĂ: (...) Să fii atentă la flagrant! Mă abţin să spun mai multe. Nu flagrant, adică n-ai voie ... Dom'le, adică nu faci întâlniri cu tot felul de necunoscuţi ..."Şefa, şțiţi, cutare ... Poftiţi". Exclus asta! Exclus! Exclus!
INTERLOCUTOR: Dar n-ai de ce să primeşți de la necunoscuţi ...
S.S.: De la un necunoscut. Da, da ... sunt de acord. Că nu ştiu ce (neinteligibil) ...
DENUNŢĂTOR: Da
S.S.: Orice, orice. Nu în detrimentul instituţiei. Asta e ideea ... Că ... când vin aia cu ... (neinteligibil) ... El tre să stabilească partea asta de a avea credinţă ... care a fost în detrimentul instituţiei ... Dacă el nu o stabileşte, nu e faptă. Înţelegi? (...). Flagrantul nu ţi-l iartă nimeni! (SURSA: REFERAT PROPUNERE ARESTARE PREVENTIVĂ)
Numele fostului premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, apare în dosarul mafiei de la ASSMB, Plută afirmând despre afaceristul (combinator) Silviu Stăncilă că ar fi avut trecere la PNL, până la președintele de partid, potrivit referatului întocmit de procurorii DNA:
„Numitul Plută Cristian i-a spus martorei (denunțătoarei Oana Sivache – n.red.) că acest Silviu este o persoană cu foarte mare influență, că face parte dintr-o structură, care poate să influențeze orice, i-a spus că poate să influențeze pe premierul Ciucă, PNL și orice structură de poliție sau Parchet.
Numitul Silviu a fost identificat în persoana numitului Stăncilă Silviu și s-a stabilit că acesta locuiește împreună cu concubina sa, Stănică Roxana, care este angajată la ASSMB.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă că inculpatul Stăncilă Silviu este o persoană discretă, dar care are foarte multă influență, fără a deține o funcție publică sau privată.
În vârstă de 58 de ani, inculpatul nu poate fi încadrat în nicio categorie socio-profesională obișnuită. Astfel, potrivit verificărilor efectuate, acesta este avocat în cadrul Baroului București, figurând cu decizia de intrare 1381-13.07.2000, în prezent fiind suspendat la cerere cu data de 16.05.2005.În perioada 2005 și până în prezent inculpatul nu figurează pensionar, nu este angajat, nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială.
Cu privire la faptele reținute în prezentul dosar, din probele administrate rezultă că inculpatul Stăncilă Silviu, prin intermediul inculpatului Plută Cristian și Ion Cristiana reușit să aibă acces la toate procedurile de achiziție publică care erau planificate de ASSMB.
În urma efectuării percheziției domiciliare și asupra autoturismului pe care îl folosește au fost descoperite numeroase documente emise de ASSMB, spitale din București ori societăți comerciale în legătură cu instituțiile publice menționate.
Totodată, la percheziții au fost descoperite în autoturismul folosit de inculpat sume mari de bani în lei și în euro. Documentele și sumele de bani ridicate de la percheziție întăresc probatoriul administrat anterior.
Tot potrivit probelor administrate rezultă că inculpatul pozează într-o persoană cu influență foarte mare în societate, influență dată de apartenența la un grup de interese sau servicii de securitate.”
OANA SIVACHE, director general al ASSMB, într-o declarație de presă: „Corupția din sistemul de sănătate nu e doar o colecție de păcate administrative cunoscute, dar tolerate tacit, este o crimă împotriva umanității. Într-un sistem corupt, odată cu resursele financiare care se scurg, se pierde și calitatea îngrijirii medicale, iar uneori se pierd vieți. Să ignorăm corupția e că și cum am arunca cu pietre în ambulanțe venite să ne salveze. E vital ca managementul instituțiilor care conduc sistemul de sănătate să-și asume rolul activ și decisiv împotriva acestui flagel, nu e suficient să avem legi și reguli, trebuie să ne asigurăm că se respectă, trebuie să fie un sistem de raportare a corupției așa cum trebuie să fie consecințe severe pentru cei găsiți vinovați. Azi, la ASSMB, justiția lucrează, instituțiile abilitate derulează o anchetă, suntem la dispoziția lor pentru tot ceea ce e necesar.”
Anul acesta, ASSMB are cel mai mare buget de investiții din istoria sa. Banii vin atât din surse municipale, cât și din fonduri europene și din PNRR. ASSMB se află în subordinea directă a lui Horia Tomescu, viceprimarul USR al Capitalei, potrivit înțelegerii avute de USR-PNL și Nicușor Dan pentru susținerea candidaturii acestuia din urmă la alegerile din 2020.
Potrivit defapt.ro, Tomescu a sugerat, într-un mesaj intern către USR, că a fost forțat de „USR București” – condus de Vlad Voiculescu, să o plaseze pe Sivache (foto jos) la conducerea ASSMB. Tomescu considera numirea Oanei Sivache o greșeală având în vedere și trecutul pesedist al acesteia. În ciuda denunțului împotriva lui Cristian Plută, lăudabil, este totuși neclar ce o califică pe Oana Sivache pentru funcția de director al ASSMB (19 spitale subordonate și 598 cabinete școlare de medicină generală și stomatologie). Defapt.ro scria înainte de izbucnirea prezentului scandalul:
„Potrivit unui CV publicat pe site-ul Societății de Transport București (STB), unde Sivache a fost plasată, în noiembrie 2022, în consiliul de administrație, ea a luat bacalaureatul în 1998, dar a terminat facultatea – Finanțe, la celebra universitate Spiru Haret – în 2010. În 2009, când era încă studentă, la circa 29 de ani, era operatoare „validare date” la o bancă din Târgoviște.
După facultate a lucrat la compania de apă din Târgoviște și apoi, din decembrie 2017, la ASSMB, în București. În 2018, a dat un examen la ASSMB, pentru o funcție de șef serviciu, dar a picat cu nota 4.
Din 2021, a fost preluată în funcția de consilier la cabinetul viceprimarului Horia Tomescu, dar presa speculează că ea a fost susținută de Vlad Voiculescu, președintele USR București. De altfel, pe pagina ei de Facebook apar fotografii cu Vlad Voiculescu, în care ea îi urează „La mulți ani” liderului USR.”
Oana Sivache a fost vicepreședinta TSD Dâmbovița (unde era percepută ca om de încredere al fostului baron local Adrian Țuțuianu), formațiune pe care a părăsit-o, în 2015, în favoarea UNPR, condusă de infamul Gabriel Oprea. Arc peste timp – în 2021 apare înscrisă în USR PLUS.