China comunistă arată încă o dată că ține partea invadatorilor. Bejingul a solicitat ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale să nu mai afișeze pe fațadele clădirilor mesaje de susținere a Ucrainei / Solicitarea a fost ignorată


China comunistă arată încă o dată că ține partea invadatorilor. Bejingul a solicitat ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale să nu mai afișeze pe fațadele clădirilor mesaje de susținere a Ucrainei / Solicitarea a fost ignorată

China le-a cerut ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale cu sediul la Beijing să nu folosească faţadele clădirilor lor pentru „propagandă politică”, cu referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina, au indicat mai multe surse diplomatice din capitala chineză marţi, după cum scrie agerpres.ro care citează agenția japoneză Kyodo.

Multe ambasade la Beijing au instalat panouri cu steagul Ucrainei şi mesaje de susţinere în limbile chineză şi engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-şi arăta solidaritatea cu această ţară confruntată cu o invazie a Rusiei din februarie 2022. Ambasada României la Beijing are, de asemenea, afișate astfel de mesaje. Foto sus și jos.

 

O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele şi organizaţiile internaţionale să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi 'să evite să provoace conflicte între state'.

Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, părând că niciunul nu s-a conformat solicitării.

Printre ambasadele la Beijing care îşi expun sprijinul pentru Ucraina sunt și cele ale Canadei (foto jos), Germaniei şi Poloniei.

 

China a trimis de luni un emisar special în Ucraina, Rusia, Polonia, Franţa şi Germania pentru a promova negocieri de pace în războiul din Ucraina. Criticii au însă dubii că Beijingul poate acţiona ca mediator date fiind relaţiile sale apropiate cu Moscova.

În nota diplomatică se mai spune că ambasadele şi organizaţiile internaţionale sunt 'obligate să urmeze legile şi regulile chineze', chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state.

Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităţilor sexuale.

Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucţionarea exprimării de către un stat a poziţiei sale şi că ei nu se vor conforma notei diplomatice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.