Ministerul român de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul FSB Valery Kuzmin pentru a-i comunica decizia în care se arată că numai cultură și știință nu fac rușii și acoliții lor în Centrul Rus de Cultură de la București. În acest sens, autoritățile române au hotărât suspendarea activității respectivului centru.
„Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată în comunicatul de pe siteul Ministerului de Externe al României.
Podul a atras atenția în repetat rânduri, chiar și înainte de invazia din Ucraina, asupra activităților controversate care se derulau la așa-zisul Centru rus pentru Cultură și Știință.
PODUL: „Centrul Rus de Știință și Cultură și-a început activitatea în forță în primăvara lui 2015, organizând în mod frecvent evenimente controversate, cum ar fi cele care evocau vitejia și meritele ”eliberatorilor sovietici” ce au scăpat Europa, și România implicit, de fascism, fără a ține cont de faptul că toate aceste manifestări Soft Power aveau loc într-o țară ciopârțită de ”Marele Prieten de la Est”, ”tovarăș” care i-a ucis în gulagurile comuniste floarea intelectualității, a preoțimii, a Armatei, închizând-o apoi, pentru jumătate de secol, în spatele unei Cortine de Fier la fel de criminale precum fabricanții săi de la Moscova.
Pentru ca registrul neo-propagandistic să fie complet, activitatea Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, devenit ulterior ”Casa Rusă”, a început să fie promovată intens și de resursele media ale Rusiei. Moscova a folosit în acest scop, spre exemplu, pe de o parte, celebra oficină ”Sputnik”, înființată și remunerată de Kremlin, iar pe de altă parte satelitul ”Vești din Rusia”, publicație online în cadrul căreia accentul este pus, în mod uzual, pe campanii de fake news privitoare la politica externă, pozițiile exprimate fiind anti-UE și anti-SUA”. Detalii AICI.
„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.
Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.
Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.
Informații suplimentare
Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.
În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.”