Mihai Fifor - deputat PSD și fost ministru al Apărării - s-a arătat foarte deranjat luni, într-o emisiune desfășurată la postul de televiziune Antena 3, de faptul că europarlamentarul Cristian Terheș - totodată candidat la alegerile prezidențiale - a dezvăluit în urmă cu scurt timp o serie de informații conform cărora ucrainenii și polonezii au cooperat pentru a trimite la Bruxelles dovezile care demonstrează că prezidențiabilul AUR George Simion s-a întâlnit cu mai mulți agenți ai serviciilor de informații rusești în regiunea Cernăuți din Ucraina.
"E interesant de unde are Terheș genul acesta de informații, care în general nu circulă", a afirmat Mihai Fifor profund iritat, acuzându-l în acest context pe europarlamentarul Cristian Terheș că a încălcat un acord "pe care România îl are cu cele 2 state, Ucraina și Republica Moldova, privind schimbul de informații". Reiterăm că autoritățile de la Chișinău și de la Kyiv i-au impus auristului George Simion o interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv al Ucrainei.
În condițiile în care Marcel Ciolacu - premier al României și prezidențiabil al PSD - a intrat în posesia datelor concludente ce au dus la decizia Ucrainei și R.Moldova, însă refuză să informeze pe subiect opinia publică, Fifor a avut o reacție halucinantă, pasând responsabilitatea informării poporului român exclusiv în ograda Ucrainei: "Statul ucrainean poate să iasă să spună: «Ăsta nu are voie la mine pe teritoriu, pentru că... Și fiți atenți că tocmai vă pregătiți să-l alegeți». Asta se poate întâmpla".
Atitudinea deputatului Mihai Fifor nu a făcut decât să întărească ceea ce știau deja foarte mulți români și anume că PSD îl protejează pe pro-rusul George Simion din rațiuni electorale. Amintim că, în urma unor analize, PSD a stabilit că George Simion ar fi cel mai facil adversar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pentru candidatul pesedist Marcel Ciolacu.
Redăm dialogul edificator care l-a avut printre protagoniști pe Mihai Fifor, deputatul partidului de guvernământ care continuă să-l protejeze pe pro-rusul George Simion:
Moderatoare: Aceste două servicii pe care le avem, dacă aveam informații cu privire la ceea ce spune de exemplu Cristian Terheș, nu ar fi trebuit să îi anunțe de exemplu pe cei care sunt beneficiari direcți?
Mihai Fifor: Îi anunță, bineînțeles, pe cei pe care i-ați menționat.
Moderatoare: Și mai departe ce fac?
Mihai Fifor: Mai departe sunt informați, iar în funcție de natura informației decid sau dispun măsuri care se pot lua sau nu. Cert este că e interesant de unde are Terheș genul acesta de informații, care în general nu circulă, pentru că statul care emite această interdicție de a intra pe teritoriul său e cel care decide dacă această informație se poate desecretiza sau nu. Nu este atributul niciunuia dintre oficialii români să poată să desecretizeze aceste informații. Ar încălca până la urmă un acord pe care România îl are cu cele 2 state, Ucraina și Republica Moldova, privind schimbul de informații. Nu se face niciodată așa ceva! Este o chestiune foarte bine delimitată și foarte bine stabilită între state care se respectă.
Intervenție din studio: Era indicată filiera poloneză.
Mihai Fifor: Eu nu știu ce filieră indică domnul Terheș, dar cred că a văzut multe filme cu spioni. Cert este că genul acesta de informații, repet, nu se pot divulga.
Moderatoare: Există această informație, că de la Kyiv, pe filieră poloneză, astfel de imagini și informații au ajuns la Bruxelles și au fost discutate în rândul europarlamentarilor. E acuzația pe care o face domnul Terheș.
Mihai Fifor: Sigur, suntem în campanie electorală și fiecare spune ce crede că-l ajută.
Moderatoare: Pe de altă parte, nu ar trebui să uităm că există niște informări care au venit de la Chișinău și de la Kyiv în directa atribuție a domnului Ciolacu. Domnia sa a recunoscut că are aceste informații, dar că nu le poate face publice.
Mihai Fifor: Evident că nu le poate face publice.
Moderatoare: Fără acordul celor 2 state.
Mihai Fifor: Categoric! Există un acord privind schimbul de informații între stat. E o chestiune care funcționează întotdeauna, iar beneficiarul, în cazul acesta premierul României, nu poate să iasă să desecretizeze ceva.
Moderatoare: De ce?
Mihai Fifor: Pentru că nu e informația sa. Este informația statului ucrainean. Sunt chestiuni care nu funcționează așa. Nu ai cum tu premier al României să desecretizezi...
Moderatoare: Dar cu un candidat care are interdicție de a intra în 2 state poate funcționa astfel o țară?
Mihai Fifor: Funcționează, da. Problema este următoarea. Dacă domnul acesta Simion a încălcat legea, răspunde fără doar și poate. Dacă a încălcat legea în celelalte 2 state terțe, Moldova și Ucraina, răspunde, dovadă că este persona non grata acolo.
Intervenție din studio: Mai este o chestiune foarte serioasă. În toate legile, inclusiv în cele care privesc informațiile clasificate, există o precizare despre care politicienilor nu le place să se vorbească. (...) Practic dacă vorbim despre o încălcare gravă, despre o infracțiune gravă, atunci interesul public primează. În condițiile în care vorbim despre un candidat la cea mai înaltă funcție în statul român, nu credeți că este normal ca populația să știe că ar putea să aleagă un om de influență al Rusiei? Chestiunea aceasta nu e o chestiune de interes public?
Mihai Fifor: Sigur că este o chestiune de interes public și departe de mine intenția de a fi avocatul lui George Simion în chestiunea asta. Eu v-am zis procedural.
Intervenție din studio: Eu vă explicam că există o prevedere foarte clară!
Mihai Fifor: Sigur, statul ucrainean poate să iasă să spună: "Ăsta nu are voie la mine pe teritoriu, pentru că... Și fiți atenți că tocmai vă pregătiți să-l alegeți". Asta se poate întâmpla.
Moderatoare: Este foarte interesant. Deci dvs., domnule Fifor, ne spuneți să ne avertizeze Republica Moldova și Ucraina, nu România. Senzațional!