VIDEO LIVE. UPDATE! CUTREMURELE devastatoare în lanț din TURCIA și SIRIA. Cel puțin 2600 de morți, peste 12.000 de răniți, zeci de blocuri prăbușite și situri antice inestimabile distruse


VIDEO LIVE. UPDATE! CUTREMURELE devastatoare în lanț din TURCIA și SIRIA. Cel puțin 2600 de morți, peste 12.000 de răniți, zeci de blocuri prăbușite și situri antice inestimabile distruse

UPDATE marți: Numărul morților ar putea ajunge la 20.000 în următoarele zile, în Siria și Turcia / Vremea ostilă complică operațiunile de salvare / Un arhitect explică de ce cad clădirile din Turcia ca „secerate” / Comunitatea științifică respinge „predicțiile” cercetătorului olandez care avertizase anterior, public, cu privire la iminența producerii unui seism în regiune

UPDATE ora 21.00. Cel puțin 2.600 de persoane au fost ucise după cele două cutremure de peste 7,7 grade cae au lovit Turcia și Siria în decurs de 12 ore. Este însă de așteaptat ca bilanțul victimelor să crească, operațiunile de căutare și salvare fiind în curs de desfășurare în întreaga regiune, deoarece multe clădiri s-au prăbușit și sunt încă multe persoane prinse sub dărâmături.

Conform cifrelor oficiale din Turcia, 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului sănătății din această țară. 

Bilanțul în zonele controlate de guvern în Siria a ajuns la 968 de persoane decedate și 1.280 de persoane rănite, potrivit datelor guvernului de la Damasc și ale salvatorilor din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.

ȘTIREA INȚIALĂ! Cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter a avut loc, luni, înainte de răsăritul soarelui, pe o vreme rece de iarnă, fiind cel mai puternic seism care a lovit Turcia în acest secol. A fost urmat, la începutul după-amiezii, de un altul aproape la fel de puternic, cu magnitudinea 7,7. Imagini cu clădiri care pică în timp ce salvatorii se chinuie să extragă de sub ruine supraviețuitori au apărut în rețele de socializare și sunt înspăimântătoare. VIDEO la finalul textului!

Associated Press anunța, luni, la 17.00, că bilanțul cutremurelor de luni din Turcia și Siria a ajuns la peste 2.300 de morți.

Aproape 1500 de persoane au fost ucise în 10 provincii din Turcia, iar cel puțin 7.600 au fost rănite, potrivit agenției turcești de gestionare a dezastrelor.

În Turcia, bilanțurile sunt actualizate din oră în oră și numărul morților crește înspământător.

Din Siria, devastată deja de 11 ani de război civil, informațiile vin mai greu. 

Luni, la orele 16:00, bilanțul morților în zonele controlate de guvern din Siria a urcat la peste 430 de persoane, iar 1.280 au fost rănite, potrivit datelor furnizate, luni după prânz, de Ministerul Sănătății. În nord-vestul țării, unde guvernul nu deține controlul, grupurile care operează acolo au declarat că numărul morților a fost de cel puțin 380, cu multe sute de răniți.

A fost semnalată și distrugerea parțială a unui castel din epoca romană din orașul turc Gaziantep, fapt care a provocat temeri că cele două cutremure devastatoare ar fi putut deteriora și alte monumente neprețuite din Turcia și Siria, zone bogate în patrimoniu cultural.

Fotografiile și imaginile de la castelul Gaziantep, considerat una dintre cele mai bine conservate cetăți din Turcia, au arătat că părți din zidurile sale de piatră s-au prăbușit pe partea laterală a fortului.

Siria și Turcia sunt considerate leagăne ale civilizației umane și adăpostesc unele dintre cele mai prețioase relicve antice din lume, având incluse în patrimoniul mondial UNESCO numeroase situri, inclusiv orașul antic Alep, deja devastat de războiul civil sirian.

 

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că 45 de țări s-au oferit să ajute la eforturile de căutare și salvare.

Serviciul geologic al SUA a declarat că seismul de dinainte de răsărit a avut loc la o adâncime de 17,9 km. 

„Combinația dintre magnitudinea mare și adâncimea mică a făcut ca acest cutremur să fie extrem de distructiv", a declarat Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală și cutremure la Universitatea din Southampton.

Este cel mai grav cutremur din Turcia din 1999, când unul de magnitudine similară a devastat Izmit și regiunea puternic populată din estul Mării Marmara, în apropiere de Istanbul, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

 



 



 



 



 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.