Generalul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, a donat armatei milionul de dolari primit moștenire de la un savant din SUA / Impresionanta poveste de viață a donatorului american de origine ucraineană, persecutat de sovietici


Generalul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, a donat armatei milionul de dolari primit moștenire de la un savant din SUA / Impresionanta poveste de viață a donatorului american de origine ucraineană, persecutat de sovietici

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a moștenit un milion de dolari de la un american de origine ucraineană din Statele Unite și, potrivit publicației „The New York Times”, el a donat toată suma armatei ucrainene.

Familia lui Gregory Stepanets (scris Hryhorii Stepanets în unele publicații ucrainene) a confirmat pentru NYT că un milion de dolari din moștenirea lăsată în urmă de acesta i-a fost destinat generalului ucrainean. 

În ianuarie, generalul a donat întreaga sumă Forțelor Armate ale Ucrainei. Serviciul de presă al armatei a confirmat donația pentru publicația Ukrainska Pravda. 

„Generalul Zalujnîi a transferat întreaga sumă în contul special de la Banca Națională a Ucrainei dedicat Armatei Ucrainene. Detaliile tranzacției SWIFT de la bancă la 5 ianuarie 2023 arată acest lucru”, se arată în comunicatul Forțelor Armate către publicația menționată

„Mi-am dăruit întreaga viață Armatei. Și nu am avut nicio îndoială în ce privește destinația moștenirii. Ultima dorință a domnului Gregory a fost, evident, să sprijine armata ucraineană prin mine. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută Forțele Armate ale Ucrainei. Și sunt recunoscător familiei mele pentru înțelegere”, a precizat generalul Zalujnîi

Stepanets s-a născut în 1938 în orașul ucrainean Vinița. Tatăl său a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost ucis de germani în octombrie 1941. Hryhorii și mama sa au fost evacuați în Urali, unde au suferit de foame și de alte lipsuri severe. După încheierea războiului, s-au întors în orașul natal unde nu ar fi supraviețuit foamei dacă un unchi, erou de război, nu ar fi împărțit cu ei rațiile sale militare.

După absolvirea școlii, Sepanets s-a înscris la Universitatea de Stat din Moscova 1956; a absolvit un masterat în matematică și chimie și ulterior și-a luat doctoratul în chimie fizică. Vorbea fluent ucraineană, rusă, germană, italiană și engleză.

În timp ce lucra la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Geofizică din Moscova, a semnat o scrisoare de susținere a disidenților antisovietici; la scurt timp, autoritățile sovietice l-au concediat pe baza unor acuzații inventate. Ulterior, KGB-ul l-a acuzat de fapte penale și nu a mai putut obține un loc de muncă. 

Situația s-a schimbat când Gorbaciov a venit la putere, iar lui Stepanets i s-a acordat dreptul de a părăsi URSS. În 1989, a ajuns în SUA și a început să lucreze pentru Microsoft în Redmond, Washington, unde s-a angajat ca dezvoltator de software. Împreună cu un alt dezvoltator de software, a inventat un program pentru decodarea codurilor de date cu lungime variabilă; brevetul invenției sale a fost preluat de compania Microsoft.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.