Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că va face schimbări în guvern și în serviciile de securitate ca parte a unei noi campanii de luptă împotriva corupției, în contextul unui uriaș scandal de corupție care a ieșit la suprafață week-endul trecut.
În discursul său video nocturn de luni, Zelenski a evitat să precizeze oficialii care vor fi înlocuiți, dar a indicat că remanierea este iminentă.
„Există deja decizii de schimbări de personal - unele astăzi, altele mâine – care îi vizează pe funcționari de diferite niveluri în ministere și alte structuri ale guvernului central, precum și în regiuni și în sistemul de aplicare a legii", a declarat președintele.
Volodimir Zelenski a fost ales în 2019 în urma unei victorii zdrobitoare, în baza unui program care promitea reforme substanțiale și combaterea corupției, flagel care afecta grav Ucraina cu mult înainte de invazia Moscovei, din 24 februarie anul trecut.
Totodată, liderul de la Kiev a emis un ordin executiv care interzice angajaților statului să părăsească țara în "scopuri neguvernamentale" pe perioada în care sunt în vigoare mobilizarea și legea marțială.
Interdicția vine la doar câteva zile după ce s-a aflat că procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksiy Symonenko, a folosit o mașină pusă de dispoziție de omul de afaceri din Kiev Grigory Kozlovsky pentru a petrece o lungă vacanță în Spania, în decembrie și ianuarie. Se pare că Symonenko și-a prezentat luni demisia sau a fost demis, scrie siteul Meduza.
Noua regulă se aplică Cabinetului de miniștri al Ucrainei, liderilor biroului președintelui, deputaților din Verkhovna Rada (Parlamentul unicameral al Ucrainei), judecătorilor, procurorilor și șefilor Serviciului de Securitate al Ucrainei, Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Național de Securitate și Apărare, Băncii Naționale și administrațiilor municipale.
Al Jazeera reamintește că Ucraina s-a clasat pe locul 122 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției al Transparency International în 2021.
Week-endul trecut au apărut dezvăluiri potrivit cărora Ministerul Apărării a cumpărat alimente pentru soldați la prețuri umflate, ridicând întrebări cu privire la achizițiile publice.
Duminică, poliția anticorupție a anunțat că l-a reținut pe ministrul adjunct al infrastructurii, suspectat că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru a facilita importul de generatoare în Ucraina în timp de război, în septembrie anul trecut. De asemenea, ministrul adjunct a fost demis din funcție.
Presa ucraineană a relatat că o serie de miniștri ai cabinetului și funcționari de rang înalt ar putea fi concediați, deoarece Zelenski încearcă să reducă și cheltuielile guvernamentale.
Unul dintre principalii aliați ai președintelui a declarat anterior că oficialii corupți vor fi încarcerați.
Opinia publică așteaptă, firește, o decizie în privința ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov - una dintre cele mai proeminente figuri ale războiului împotriva Rusiei. Reznikov este ținta unor critici dure în plan intern.
Deși Reznikov nu a semnat personal contractul de hrană și catering pentru apărare, în valoare de 13 miliarde de grivne (326 milioane de euro), jurnaliștii și organismele de supraveghere au declarat că acesta are totuși responsabilitatea finală.
Cele două dosare mari de corupție despre care Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) spune că le investighează simultan reprezintă însă o lovitură de imagine și unitate importantă în prezentele condiții extrem de dificile, de viață și de moarte, de libertate sau ocupație, cu care se confruntă Ucraina, aceasta încercând, în același timp, să convingă organismele europene nu doar că va gestiona cu responsabilitate uriașele sume de bani pe care le primește, ci și că este aptă să adere la UE.
Colaboratoarea PODUL de la Kiev, jurnalista Anna Neplii, a relatat însă chiar de curând cât de mare este riscul ca înalți oficiali ucraineni să deturneze fondurile primite de la aliații occidentali.
CITIȚI AICI articolul „Șeful Centrului Anticorupție din Kiev: ”Occidentul trebuie să se asigure că banii pentru reconstrucția Ucrainei NU vor ajunge niciodată la autoritățile ucrainene, fiindcă vor fi deturnați!” Pericolul unei oligarhizări totale a statului”
Ministrul Reznikov a calificat comentariile și acuzațiile la adresa sa și a ministerului drept o campanie de defăimare, menită să submineze încrederea în instituția apărării și reputația acesteia în rândul partenerilor internaționali.
În timp ce Reznikov apără cu vehemență imaginea ministerului, ministrul adjunct al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost demis aproape imediat, scrie și publicația Politico.
NABU a informat că Lozinski a fost prins în timp ce primea mită 400.000 de dolari pentru facilitarea achiziției de echipamente de generare a energiei electrice la un preț supraevaluat, mai arată Politico.
David Arakhamia, șeful grupului Slujitorul Poporului din Parlamentul Ucrainei, aliată a lui Zelenski, a opinat că unii dintre oficialii corupți ar putea fi condamnați la închisoare în această primăvară, fiind judecață într-un ritm alert.
„Începând cu 24 februarie, oficialii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă asupra războiului, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase. Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o”, a precizatArakhamia pe Telegram.
PODUL a urmărit și a salvat răbufnirea unui voluntar american (veteran al armatei SUA din Iowa) pe frontul din Ucraina în zilele în care Soledarul, din Donbass, era capturat de wagneriții lui Prigojin, într-o înfruntare cu pierderi umane grele pentru ambele tabere.
Ryan O'Leary a șters ulterior comentariile sale pe Twitter privind corupția din armata ucraineană, dar, coincidență sau nu, la câteva zile după aceste dezvăluiri NABU intra pe fir și răbufnea scandalul de corupție relatat mai sus.
O'Leary (foto mai jos) a postat apoi mesaje mai temperate, apreciind că armata Ucrainei este profesionistă, luptă cu eroism, lucrurile merg bine în proporție de 99%, dar există un segment, mic de 1%, care nu funcționează și care are un impact uriaș asupra evoluției de pe linia frontului.
Redăm mai jos aprecierile sale cu privire la situația din armata Kievului, postate pe Twitter în 13 ianuarie:
1/ „Nu am părăsit Soledarul pur și simplu. Am luptat metru cu metru. Cei care spun altceva se înșeală. Sunt ofițeri ucraineni care nu-și fac treaba. Trebuie imediat eliberați din funcție. Acțiunilor lor cauzează, prin neglijență, moarte”
2/ „Dacă centrul de comandă nu este reformat urgent, să ne considerăm norocoși dacă februarie ne prinde în viață. Bahmut va fi mormântul nostru cu actualii lideri militari” (n.red: presupunem că se referă la liderii militari din regiune, nu la vârfurile armatei)
3/ „Poate sunt un ticălos, dar cred 110% în Ucraina (...) Trebuie să învingem, să câștigăm acest război. Ofițerii corupți trebuie îndepărtați cât mai curând posibil”.
4/ „Unitatea mea este prost echipată, nu avem arme grele, nu beneficiem de pregătire, nu avem nimic. Generalul major știe toate astea și nu rezolvă nimic. Între el și cpt Baroda ar trebuie să se schimbe comanda. Nu se face nimic, sunt doar gangsteri și corupți.”
5/ „Au dispărut armele, oamenilor li s-a spus să-și țină gura, iar moralul a scăzut dramatic din cauza acestor probleme. Voi da publicității informații în următoarele trei zile, dar 4808 și conducerea acesteia au făcut ca zeci de ucraineni să fie uciși din cauza lăcomiei” Vezi capturile de mai jos!