„România nu mai trebuie să ajute Ucraina dacă românii din Cernăuți sunt batjocoriți în continuare!”, îndeamnă controversatul lider al AUR, George Simion, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, îmbrățișând imediat propunerea unui interlocutor care-i sugerează „blocarea tuturor exporturilor Ucrainei prin vămile românești până când nu se rezolvă problema minorității românești și a limbii moldovenești”.
„E o idee bună”, spune Simion. VEZI captura de mai jos.
Propunerea lui Simion, bănuit a fi cel puțin idiot util dacă nu chiar filorus, se sincronizează în mod „bizar” cu declarația de joi a lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, care nominaliza (în contextul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington) România printre cele patru state ale lumii care ajută cel mai mult Ucraina.
„SUA şi aliaţii săi sporesc, în mod constant, volumul asistenței militare pentru Kiev cu scopul prelungirii conflictului. (...) Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia şi România au cea mai semnificativă contribuţie la furnizarea de arme", a spus Gherasimov. (sursa: defenseromania.ro)
Recent, Simion propunea, de la Alba Iulia, ca România să nu mai ajute R.Moldova în contextul crizei energetice cu care se confrunta Chișinăul și aprecia că deja s-ar fi alocat prea multe fonduri pentru refugiații ucraineni.
„România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a perorat Simion în perioada în care se afla la Alba Iulia pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.
Ce e cu Legea minorităților naționale adoptată de Ucraina
Adoptată recent de Rada Supremă (Parlamentul unicameral al Ucrainei, Legea minorităților naționale este, într-adevăr, dezamăgitoare pentru comunitatea românească, dar aceasta speră încă la amendamente prin care să i se permită să studieze toate materiile în limba maternă (mai puțin limba și literatura ucraineană). Jurnalistul de origine română Marian Gherman din Cernăuți explică pe larg, într-un articol pentru Libertatea, ce prevede noua lege.
„Din păcate, mult lăudata lege a minorităților naționale, adoptată la mijlocul lunii decembrie, nu rezolvă problemele din cadrul învățământului în limba română, conform discuțiilor pe care le-am avut cu mai multe cadre didactice și alți intelectuali de etnie română din Ucraina. Ba dimpotrivă, legea încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale din sistemul de învățământ și din societate.
Este pentru prima dată când Ucraina se angajează la nivel legislativ să nu asimileze minoritățile naționale și să nu încurajeze discriminarea etnică, lucru de altfel lăudabil. Kievul, de asemenea, își asumă – cel puțin declarativ – grija față de valorile și tradițiile minorităților sau ale comunităților naționale. Dar când căutăm în lege modul concret în care este rezolvată problema accesului la învățământ în limba maternă, rămânem dezamăgiți. Comunitatea românească din Ucraina, alături de alte minorități, spera că această lege va introduce amendamente în legea educației, prin revenirea la posibilitatea studierii tuturor disciplinelor de învățământ în limba maternă, în afară de limba și literatura ucraineană (....)
Învățământul în limba maternă este permis în clasele primare, dar și acolo ore de limba ucraineană sunt mult mai multe decât de limba română. Copiii nu reușesc să învețe bine limba maternă. Apoi, din clasa a V-a până în clasa a XII-a sunt introduse cote lingvistice: tot mai multe discipline învățate în limba ucraineană obligatoriu (nu la alegere, după cum era normal) și tot mai puține în limba maternă. Elevul ajunge în clasa a XII-a, practic, învățând foarte puține discipline în limba română. El nu va mai cunoaște limba maternă literară și va fi, de fapt, asimilat, în pofida angajamentelor legislative amintite mai sus”. (mai multe detalii AICI)
Ministerul de Externe al României a reacționat, joi, spunând că adoptarea Legii privind minoritățile naționale din Ucraina fără a ține cont de cerințele României și recomandările Comisiei de la Veneția este „regretabilă”. De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski promisese, în discursul rostit prin teleconferință în Parlamentul României, că va începe discuții pentru protecția minorității române din Ucraina.
„MAE cere autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare”, precizează MAE român într-un comunicat.