Un tânăr oficial rus a murit la câteva zile după ce a fost trimis în Ucraina, fără să știe să tragă cu arma / ISW: Milbloggerii ruși critică dur Kremlinul pentru haosul de pe front unde mobilizații cad ca muștele sau se predau pe capete ucrainenilor / Avertismentul bloggerilor pro-război: vor fi peste 10.000 de morți, iar mamele și soțiile soldaților vor „rupe Rusia din interior”


Un tânăr oficial rus a murit la câteva zile după ce a fost trimis în Ucraina, fără să știe să tragă cu arma / ISW: Milbloggerii ruși critică dur Kremlinul pentru haosul de pe front unde mobilizații cad ca muștele sau se predau pe capete ucrainenilor / Avertismentul bloggerilor pro-război: vor fi peste 10.000 de morți, iar mamele și soțiile soldaților vor „rupe Rusia din interior”

Șeful unui departamentul din cadrul Primăriei Moscovei a murit la doar câteva zile după ce a fost înrolat, ca veteran, și trimis să lupte în prima linie a frontului din Ucraina, fără macar o zi de instrucție.

Moartea acestuia și circumstanțele în care s-a produs sunt dezvăluite, într-o postare pe Telegram, de Natalia Leseva, redactor-șef al canalului rusesc RT, post de televiziune propagandistic pro-Kremlin. 

Aceasta spune că Aleksei Martinov, 28 de ani, a murit în Ucraina la 10 octombrie, fiind recrutat la sfârșit de septembrie și trimis pe front fără o minimă pregătire prealabilă. 

„A fost mobilizat pe 23 septembrie. Când era mai tânăr a activat pentru scurt timp în Regimentul Semionovski. Avea zero experiență de luptă. Și a fost trimis pe front câteva zile mai târziu”, scrie Leseva, potrivit Meduza.

Aceeași publicație mai notează și faptul că, pe 13 octombrie, autoritățile ruse au fost nevoite să recunoască moartea mai multor militari abia recrutați în regiunea Chelyabinsk (Celeabinsk) și trimiși pe frontul din Ucraina fără nicio zi de instrucție, după cum au dezvăluit rude sau apropiați ai decedaților. 

Oficialii ruși vorbesc despre cinci morți, dar investigațiile de presă (BBC Rusia și publicația Agentsvo) arată că ar fi vorba de cel puțin zece mobilizați recent. 

Potrivit unei analize a specialiștilor militari americani de la ISW (Institute for the Study of War), milbloggerii ruși (bloggeri militari pro-război) acuză fățiș autoritățile militare de moartea acestora și de faptul că ascund numărul exact al pierderilor de vieți omenești înregistrat recent în Ucraina.

Astfel, conform ISW, milbloggerii ruși au dezvăluit că generalul Mihail Zusko (născut în Ucraina), comandantul Armatei 58 de Arme Combinate din Districtul Militar Sudic (SMD), a ordonat trimiterea imediată în luptă, fără nicio pregătire anterioară, a militarilor nou mobilizați din Regimentul 15 al Brigăzii 27 de pușcași motorizați din Moscova și din regiunea Moscovei (către linia frontului în colaps din jurul orașului Svatove, în jurul datei de 2 și 3 octombrie). Sursele ucrainene raportaseră anterior (prin luna iunie) că Zusko ar fi fost arestat din ordinul Kremlinului, ca urmare a pierderilor de pe front, dar pare că informația nu a fost corectă. 

Milbloggerii au mai dezvăluit că rudele ar fi găsit jumătate din personalul Regimentului 15 rănit într-un spital din regiunea Belgorod după ce unitatea a fost nimicită de focurile artileriei ucrianene când a încercat să se poziționeze pe linia de front de la Svatove. Milbloggerii au mai precizat că, potrivit relatărilor răniților, regimentul e în totală degringoladă, nu beneficiază de ordine clare, de comandă militară supervizată, semnal sau provizii și că cealaltă jumătate din personalul său se află încă pe linia frontului de la Svatove. 

Un alt milblogger a precizat că a fost martor la sosirea sicrielor mai multor mobilizați din Celeabinsk, Moscova și Ekaterenburg, adăugând că are informații potrivit cărora mulți dintre rușii mobilizați se predau forțelor ucrainene. 

Un alt milblogger s-a plâns, pe 13 octombrie, că noii mobilizați sunt desfășurați haotic, ceea ce va duce la peste 10.000 de morți și 40.000 de răniți din rândul acestora până cel târziu în februarie 2023.

ISW mai scrie că milbloggerii acuză ministerul rus al Apărării că nu fost capabil să asigure condiții adecvate pentru a integra și monitoriza desfășurarea oamenilor recent mobilizați pe linia frontului. Mai mult, mulți dintre cei recrutați de curând sunt repartizați unor unități care nu se potrivesc cu experiența lor militară anterioară, ceea ce complică integrarea și sincronizarea acestora cu restul combatanților. 

Un blogger militar chiar atrage atenția că incapacitatea ministerului Apărării de a comunica familiilor informații despre ce se întâmplă cu apropiații lor pe front a determinat mamele și soțiile să se organizeze în grupuri pentru apărarea drepturilor omului, avertizând că astfel de situații „vor rupe Rusia din interior”. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.