Taiwanul anunță că va doborî dronele chinezilor care ignoră avertismentele


Taiwanul anunță că va doborî dronele chinezilor care ignoră avertismentele

Ministerul taiwanez al Apărării Naționale a anunțat duminică, 28 august, că soldații săi vor doborî dronele intruzive ale chinezilor care nu țin cont de avertismente, asta după ce au apărut mai multe imagini care arată vehicule aeriene fără pilot (UAV) chinezești ce compromit amplasamentele militare taiwaneze.

Mai multe imagini foto și video au apărut în ultimele zile pe rețeaua socială chineză Weibo, în cadrul cărora se poate observa cum chinezii încalcă în mod flagrant spațiul aerian taiwanez și înregistrează în prim-plan soldații taiwanezi, care, în unul din cazuri, au fost văzuți aruncând cu pietre într-o dronă. Sâmbătă, 27 august, o dronă chineză a imortalizat o serie de imagini cu soldații taiwanezi aflați într-un post de observație din localitatea Lieyu.

Duminică, 28 august, Comandamentul de Apărare Kinmen a declarat că, în conformitate cu procedurile standard de operare, trupele au tras rachete de avertizare asupra dronei și au menținut supravegherea și o stare de alertă ridicată. Apoi a promis că, atunci când vor avea loc viitoare intruziuni cu drone, armata va lua contramăsurile necesare pentru a "alunga" dronele, cum ar fi sunetul fluierului, difuzarea de avertismente radio și semnalul de tragere, dar dacă drona nu pleacă, atunci va fi "doborâtă".

Pe 24 august, Ministerul taiwanez al Apărării Naționale a declarat că, pentru a îmbunătăți siguranța bazei și a aviației, respectiv capacitățile de apărare în timpul războiului, sistemele de apărare anti-drone controlate de la distanță vor fi construite în 45 de fabrici din Taiwan între 2022 și 2026. 

În 2023, Ministerul taiwanez al Apărării Naționale va achiziționa cinci seturi de sisteme de apărare cu drone și 232 de arme de bruiaj, dotarea facilităților militare de pe insulele exterioare urmând să aibă prioritate. Un oficial a mai precizat că, înainte de implementarea sistemelor de apărare cu drone, va fi efectuată o revizuire a resurselor existente ale armatei pentru a elabora un plan de urgență.

Tot duminică, Guvernul de la Taipei a declarat că pentru a apăra securitatea națională va lua "contramăsuri adecvate". Referindu-se la drone și alte aeronave care reprezintă o amenințare pentru securitatea națională și siguranța aviației, Forțele Armate vor "lua contramăsurile necesare, inclusiv alungarea lor".

Potrivit KDC, au existat 23 de intruziuni ale dronelor chineze în județul Kinmen de când președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul lunii august. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.