VIDEO. Nancy Pelosi la Taipei. China pedepsește Taiwanul suspendând importurile de peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat, dar și exportul de nisip natural


VIDEO. Nancy Pelosi la Taipei. China pedepsește Taiwanul suspendând importurile de peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat, dar și exportul de nisip natural

China a anunțat că suspendă importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august, ca prime măsuri punitive pe fondul vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei, scrie Reuters.

Mai devreme în cursul aceleaşi zilei, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.

Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.

Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma. (sursa: agerpres.ro)

Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing. 

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanţilor a SUA în vârstă de 82 de ani, este primul înalt oficial american care efectuează o vizită oficială în Taiwan în ultimii 25 de ani, precizează și AP. Motivul pentru care vizita lui Pelosi amplifică tensiunile dintre Statele Unite și China are legătură cu percepția acesteia din urmă față de Taiwan pe care îl consideră parte a teritoriului său, iar vizita oficialilor străini ar fi un semnal de recunoaștere a suveranității insulei. 

Potrivit AP, Pelosi își caracterizează vizita ca parte a obligației Statelor Unite de a fi alături de democrațiile puse în pericol de țările autocrate. 

„Suntem datori să fim alături de Taiwan”, sublinia Pelosi într-un articol de opinie publicat de Washington Post chiar la sosirea acesteia în Taiwan. Președinta Camerei Reprezentanților a invocat angajamentul asumat de SUA față de Taiwanul democrat în baza unei legi din 1979. „Este esențial ca America și aliații săi să arate cât se poate de limpede că nu vor ceda în fața autocraților”, a mai precizat Pelosi în WP. 

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China'', a replicat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase''.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană din momentul în care Nancy Pelosi a început vizita în insulă.

„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022", a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.

China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, comunică în acelaşi timp ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Apărării afirmă în acelaşi comunicat că exerciţiile au scopul de a intimida psihologic cetăţenii taiwanezi, adăugând că forţele armate „şi-au întărit" nivelul de vigilenţă, iar populaţia nu trebuie să se neliniştească.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.