Kelemen Hunor, liderul UDMR, formațiune aflată în prezent la guvernare, respinge categoric acuzațiile de rasism aduse discursului rostit de premierul maghiar Viktor Orban, week-endul trecut, la Băile Tușnad. Spre deosebire de fostul deputat UDMR Peter Eckstein-Kovacs, care spunea recent că mesajul lui Orban îi produce frisoane, fiind indubitabil unul „rasist”, Hunor consideră că a fost „în mod deliberat” interpretat în felul acesta, deși liderul maghiar, pe care îl cunoaște foarte bine, nu are în el „nicio picătură de rasism”. Și nici putinist nu e, ci doar pacifist, mai spune Hunor, potrivit news.ro.
Context. Unul dintre cei mai controversați lideri europeni, premierul maghiar Viktor Orban, a reușit să bulverseze UE, Statele Unite și să producă mare satisfacție la Moscova prin discursul său halucinant de la Băile Tușnad, unde a fost prezent pentru o serie de manifestări ale minorității din regiune. Pe lângă criticile dure la adresa Vestului, la ajutorul acordat de Occident Ucrainei în contextul războiului cu Rusia, la sancțiunile fără efect impuse Moscovei, Orban, unul dintre cei mai importanți aliați ai tiranului de la Kremlin, a delirat și despre amestecul raselor care ar duce la dispariția națiunilor, viziunea acestuia pe această temă fiind catalogată drept „rasism” care „dă fiori” de fostul deputat UDMR Peter Eckstein-Kovacs.
„Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (...). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”, preciza Peter Eckstein-Kovacs într-o intervenție la RFI.
Eckstein-Kovacs mai spunea că este obligatoriu ca UDMR să spună fără echivoc dacă se delimitează de declarațiile lui Orban. Detalii AICI
Chestionat pe această temă de publicația maszol.ro, Hunor a raspuns:
”Amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ţine de funcţionarea societăţii şi nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune aşa, este un subiect de suflet”.
„Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”.
„Îl cunosc de foarte mult timp pe Orbán Viktor, am discutat pe îndelete cu el de mai multe ori şi susţin ferm că Orbán Viktor nu are în el nici o picătură de rasism”.
Ca răspuns la acuzaţia că prim-ministrul maghiar a ţinut un discurs pro-rus la Băile Tuşnad, Kelemen Hunor a declarat: ”Viktor Orbán a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la graniţele sale şi să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale aşteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”.
Joi, și diplomația americană a transmis că recentele afirmaţii ale premierului maghiar Viktor Orban criticând „amestecul de rase” sunt „de neiertat".
„O retorică de această natură este de neiertat" la peste "75 de ani după Holocaust", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism.
Lipstadt a mai precizat că este „profund alarmată" de un discurs care a folosit „o retorică evocând în mod clar ideologia rasială nazistă".