"Nu sunt acestea semnele unui război mondial care se profilează?". Reacția șefului diplomației taiwaneze pe marginea multiplelor agresiuni comise de comuniștii chinezi


"Nu sunt acestea semnele unui război mondial care se profilează?". Reacția șefului diplomației taiwaneze pe marginea multiplelor agresiuni comise de comuniștii chinezi

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a sugerat duminică, 29 mai, că ar putea izbucni un război mondial, având în vedere încălcările drepturilor omului comise de comuniștii chinezi în Xinjiang, respectiv constrângerea politică pe care aceștia o exercită asupra Hong Kongului și Taiwanului.

Într-o postare pe Twitter, Joseph Wu a distribuit raportul poliției din Xinjiang ce a apărut recent, precizând pe marginea acestuia: "În primul rând, au luat Tibetul pentru 'pace'. Apoi au transformat Xinjiang într-o tabără de 'deradicalizare'. Acum se învârt în Hong Kong și merg după Taiwan pentru 'o singură China'. Nu sunt acestea semnele unui război mondial care se profilează?".

Raportul, făcut public de Adrian Zenz, un expert în atrocitățile Chinei din Xinjiang, include mii de fotografii scurse cu uigurii reținuți și documente oficiale din regiunea autonomă chineză. Raportul include, de asemenea, trei discursuri ale unor înalți oficiali ai Partidului Comunist Chinez care menționează "cunoașterea strânsă a Beijingului și implicarea directă în procesul de internare în masă (a uigurilor în lagărele de concentrare din Xinjiang - n.red.)".

Unele documente menționează că taberele de reeducare sunt păzite de unități speciale de poliție dotate cu puști de asalt și puști cu lunetă. Documentele mai precizează că deținuții trebuie să fie transportați purtând cătușe și glugă și trebuie să fie însoțiți de poliție.

China a catalogat acuzațiile de încălcare a drepturilor omului drept "minciunile secolului", potrivit The Guardian. Beijingul a reiterat că politicile sale din Xinjiang au ca scop abordarea terorismului și radicalizării, precum și formarea profesională, conform The Guardian.

Nu în cele din urmă, Wu a subliniat dorința Taiwanului de a-și consolida capacitățile de război asimetric pentru a descuraja o invazie chineză. Acesta a mai spus că oficialii militari din Taiwan au învățat lecții de la Ucraina, dat fiind faptul că forțele ucrainene fac față invadatorilor ruși. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.