VIDEO. Viktor Orban impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina, dar precizează că „Ungaria trebuie să stea departe de acest război” / Controversatul lider de la Budapesta mai spune că „lumea se află în pragul unei crize economice”


VIDEO. Viktor Orban impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina, dar precizează că „Ungaria trebuie să stea departe de acest război” / Controversatul lider de la Budapesta mai spune că „lumea se află în pragul unei crize economice”

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook. VIDEO la sfârșitul textului. 

Marți s-au împlinit trei luni de la debutul invaziei ruse în Ucraina, conflict pe care Orban nu l-a condamnat însă până acum într-o manieră virulentă, așa cum au făcut-o restul statelor membre UE. De asemenea, Ungaria a decis să nu se alineze sancțiunilor impuse Rusiei în ceea ce privește importurile de petrol și gaze din Rusia. 

Marți seară, vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”, transmite agerpres.ro.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească 'toate metodele la dispoziţia sa' pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când se află la conducerea Ungariei.

Orban este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza erodării echilibrului puterilor în stat. 

Publicistul ungaro-austriac Paul Lendvai a calificat modelul lui Orban drept "democraţie de lider", în vreme ce alți comentatori vorbesc chiar de o semi-dictatură.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, el a contrariat prin atitudinea sa necritică faţă de Moscova, în vreme ce presa apropiată de guvern răspândește o propagandă pro-rusă revoltătoare. 

Mai mult, oficialii ucraineni l-au acuzat public pe Orban că ar fi știut, chiar de la Vladimir Putin personal, că Rusia urmează să invadeze Ucraina. 

 „Ungaria își declară deschis cooperarea cu Federația Rusă. Mai mult, a fost avertizată din timp de Putin că vor avea loc atacuri asupra țării noastre. I-ați văzut poziția”, a acuzat Danilov, secretarului Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, la începutul lunui mai.

Danilov mai preciza că Moscova credea că Budapesta ar dori să anexeze o parte din teritoriul Ucrainei. Aproximativ 140.000 de etnici maghiari trăiau în regiunea Transcarpatia din Ucraina înainte de război, potrivit acestuia. ”Ei bine, vom vedea ce consecințe vor fi pentru această țară după acest război”, a adăugat Danilov.


 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.