VIDEO. Protecția Consumatorului vrea să închidă Hotelul Intercontinental din cauza mizeriei descoperite în urma unor controale succesive / Imagini incredibile cu jegul din bucătăria celebrului hotel de cinci stele


VIDEO. Protecția Consumatorului vrea să închidă Hotelul Intercontinental din cauza mizeriei descoperite în urma unor controale succesive / Imagini incredibile cu jegul din bucătăria celebrului hotel de cinci stele

„Nici după trei controale succesive ale Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Intercontinental nu a reuşit să remedieze neregulile. Concluzia - 100.000 lei amendă şi posibilitatea închiderii hotelului", se arată într-un comunicat al ANPC transmis Agerpres.

Grand Hotel Bucharest, cum se numește, de fapt, Intercontinentalul din 2021, este un hotel de cinci stele amplasat în Piața Universității din București. Punct de repert și unul din cele mai cunoscute simboluri ale capitalei, Intercontinentalul a fost construit în perioada comunistă, fiind una din cele mai înalte clădiri din oraș. Are 257 de camere și apartamente și este singurul din București cu o sală de conferințe și un centru de sănătate cu piscină aflate la peste 70 de metri înălțime.

Controalele ANPC

Echipe ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) au realizat o acţiune de control, pe 19 mai 2022, la Compania Hotelieră Intercontinental România SA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi s-au dispus măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor la care s-au înregistrat nereguli, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor a bucătăriei, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor a 10 camere verificate şi a centrului SPA şi propunerea sancţiunii complementare de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni, se precizează în documentul citat.

Abaterile de la legislaţie constatate de comisarii CPCMB au fost: utilizarea unor produse din carne şi peşte fără elemente de identificare şi caracterizare şi dată limită de consum, elemente fără de care nu se poate stabili conformitatea acestora; utilizarea unor produse refrigerate cu data durabilităţii minimale schimbată o altă dată de expirare (produse cărora li s-a schimbat starea termică prin congelare); folosirea, atât în blocul alimentar, cât şi în minibarurile din camere, a unor produse cu data limită de consum depăşită; existenţa unor preparate finite calde depozitate la temperatura mediului ambiant sau în spaţii frigorifice, fără respectarea condiţiilor de temperatură, conform legii; utilizarea, la bucătărie, a unor legume cu modificări organoleptice, precum şi a unor produse congelate, cu arsuri de congelare; nerespectarea vecinătăţilor produselor alimentare, în spaţiile frigorifice, precum şi depozitarea băuturilor direct pe paviment; existenţa unor condiţii igienice necorespunzătoare atât în camerele de hotel, cât şi în centrul SPA; lipsa informaţii privind utilizarea electronicelor; condiţii deficitare de amenajare a spaţiilor de cazare, care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea consumatorilor (tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate, geamuri crăpate, protecţia unei trepte de la scara de acces la saună deteriorată).





În ziua următoare, au fost verificate măsurile dispuse către operatorul economic cu o zi înainte şi, în urma constatării faptului că deficienţele nu au fost remediate în totalitate (condiţiile igienice şi de amenajare deficitare din camere, precum şi utilizarea produselor alimentare expirate fiind în continuare întâlnite de echipa de control), comisarii CPCMB au decis extinderea verificării la toate camerele libere ale hotelului.

Ca atare, sancţiunile adăugate sau rămase în vigoare în a doua zi de control au fost alte 4 amenzi contravenţionale în valoare de 35.000 lei, menţinerea măsurii de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru bucătărie, centrul SPA şi 10 camere de cazare, cărora li s-au adăugat încă 20 de camere (măsura aplicându-se, în total pentru 30 de camere), precum şi propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni.

Aceeaşi situaţie s-a întâmplat o zi mai târziu, comisarii constatând din nou neîndeplinirea măsurilor şi găsind, în continuare materii prime expirate, în spaţiul de depozitare al produselor alimentare, preparate finite neetichetate, materii prime congelate cu data limită de consum schimbată, preparate gata montate pe farfurii pentru a fi servite, deşi bucătăria era oprită de la funcţionare şi două camere oprite de la funcţionare, ocupate.

„Ca atare, a mai fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare totală de 15.000 lei - ajungându-se, astfel, la un total de 100.000 lei, amenzi, - şi s-a propus sancţiunea complementară de închidere definitivă a hotelului", se precizează în comunicatul ANPC.

Hotelul este administrat la ora actuală de Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, decedat în 2017 al cărui mandat expiră în mai 2023. Alături de Adamescu jr. mai sunt încă patru administrator - Lucian Marinescu, Ivan Cătălin-Daniel, Horia Georgescu și Nichita Mihai, scrie publicația puterea.ro. Horia Georgescu este controversatul fost președinte al Agenției Nționale de Integritate (din 2012 până la 16 martie 2015). A demisionat în urma reținerii sale de către DNA pentru acuzații referitoare la activitatea sa ca membru ANRP într-un dosar privind o serie de retrocedări supraevaluate. Georgescu a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare, în 2018, dar a fost achitat definitiv un an mai târziu.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.