VIDEO. Kelemen Hunor, sugrumat de limba română. Liderul UDMR a rămas fără aer, tușind până la sufocare, la una din întâlnirile cu agitatoarea Katalin Novak, președinta Ungariei cu discurs a la Șoșoacă


VIDEO. Kelemen Hunor, sugrumat de limba română. Liderul UDMR a rămas fără aer, tușind până la sufocare, la una din întâlnirile cu agitatoarea Katalin Novak, președinta Ungariei cu discurs a la Șoșoacă

Liderul UDR, Kelemen Hunor, care este și vicepremier în guvernul de coaliție al României, a avut, sâmbătă, pe scenă din Alba Iulia, un access de tuse atât de puternic încât i s-a dat apă de mai multe ori, la momentul la care urma să spună și în limba română discursul despre privind dezvelirea în oraș a statuii principelui Gabriel Bethlen, eveniment produs în prezența lui Novak Katalin, președinta Ungariei, a cărei vizită în Ardeal a produs o serie de tensiuni.

„Nu e Covid”, a glumit Hunor, încercând de mai multe ori să-și liniștească tusea. VIDEO de la minutul 21. 


 

Dacă discursul lui Hunor a fost unul temperat și a inclus cuvinte de la laudă la adresa comunității românești  ”care este majoritară în oraş” și care „a acceptat eroul unei comunităţi minoritare", Novak Katalin, investită de abia de o săptămână în funcție, a și agitat apele în România printr-o serie de postări și afirmații care au determinat o reacție dură și promptă a MAR român.

„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. (...). Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi, dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun", a afirmat precizat Hunor.

Context. Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, a dezvelit sâmbătă, la Alba Iulia, alături de episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, şi primarul municipiului, Gabriel Pleşa, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

În ziua anterioară, vineri, lidera maghiară îl întâlnise la Cluj-Napoca pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, postând în rețelele de socializare un mesaj care a determinat o reacție imediată a MAE român. „Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris, pe Facebook și Twitter, Novak Katalin, fost deputat al partidului Fidesz și o aliată de încredere a premierului Viktor Orban. 

„MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, a precizat MAE sâmbără.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.