Cum s-a transformat primarul Odesei dintr-un aprig pro-rus într-un mare patriot și un apărător înverșunat al integrității teritoriale a Ucrainei. „Am depus jurământ de credință față de Odesa și poporul ucrainean”


Cum s-a transformat primarul Odesei dintr-un aprig pro-rus într-un mare patriot și un apărător înverșunat al integrității teritoriale a Ucrainei. „Am depus jurământ de credință față de Odesa și poporul ucrainean”

Jurnaliștii de la publicația ucraineană Kyiv Independent scriu, pe larg, cu multe citate, explicații și referiri la trecut, despre convertirea la patriotism a primarului Odesei, în trecut un pro-rus convins, ba chiar nostalgic sovietic care s-a opus capitalismului și a umplut orașul de statui dedicate unor figure culturale marcante ale Rusiei.

Principalul port al Ucrainei, Odesa, este un loc complicat, cunoscut pentru plajele sale frumoase, mâncare bună, dar și pentru crima organizată sau pentru explozia de construcții ilegale, scrie KI. 

Un fost ministru de Interne spunea chiar că Odesa ar fi „capitala criminalității” a Ucrainei, mafiile locale și politicienii prieteni devotați ai Rusiei ajungând adesea pe primele pagini ale ziarelor cu audiență națională.  

Primarul Hennadiy (Ghennadi) Trukhanov e sau era parte integrantă a acestor probleme, fiind acuzat de asociere cu crima organizată, chiar cu câteva luni înainte de invazia Rusia, din 24 februarie. Acesta, împreună cu un controversat personaj local, Volodimir Galanternik, ar fi privatizat cele mai profitabile terenuri de pe cea mai scumpă coastă a Ucrainei. Numele său apare și în scurgerea de documente „Panama Papers” care dezvăluie informații importante despre afacerile sale din Ucraina, dar și faptul că ar avea cetățenie rusă.

Cariera politică a lui Trukhanov a fost în strânsă legătură cu formațiunea pro-Kremlin, Partidul Regiunilor, între timp dispărut din peisaj. Simpatiile sale pro-ruse și nostalgia sovietică sunt binecunoscute pe plan local. 

Când rușii au început să bombardeze orașul, Trukhanov, aflat la cârma acestuia de peste opt ani, a devenit subit unul dintre cei mai aprigi apărători ai integrității teritoriale a Ucrainei. 

„Am depus un jurământ de credință față de Odesa și poporul ucrainean. Acest lucru este sfânt pentru mine”, a explicat Trukhanov în interviul acordat jurnaliștilor de la KI. 

El mai spune că părerea sa despre Rusia s-a schimbat „radical” în a doua parte a lunii aprilie când o rachetă a lovit un bloc de locuințe, omorând opt persoane, printre care și o fetiță de numai trei luni. 

„Percepția mea s-a schimbat. Nu mă așteptam ca rușii să ne urască în asemenea hal pe noi, ucrainenii. A fost șocant pentru mine”, a mai spus Trukhanov.

Până și opozanții acestuia din regiune spun că noua convertire la patriotism a primarului pare reală, chiar dacă se face vinovat de multe alte fapte reprobabile pentru care ar putea răspunde mai târziu în fața legii. 

Fost principal port al imperiului rus la Marea Neagră, Odesa este încă văzută, chiar și după schimbarea de atitudine a primarului, chiar și după transformarea într-un oraș care să facă față unei invazii, ca un punct de vulnerabilitate pe harta Ucrainei din cauza puternicelor sentimente pro-ruse de dinainte de război. 

Trukhanov spune că anumite gesturi sau inițative au fost interpretate, în alte regiuni ale Ucrainei, drept simpatii pro-ruse. „Eu, de exemplu, pot să fac o distincție cât de poate de clară între soldatul sovietic și soldatul rus care sunt două lucruri complet diferite”, spune primarul explicând că dacă soldatul sovietic era eliberatorul care lupta cu inamicii (Germania nazistă și aliații), rușii de astăzi sunt invadatorii. 

Siteul defenseromania.ro arată, într-un articol dedicat situației prezente de la Odesa, că riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate, potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Reprezentanții armatei ucrainene își fundamentează aceste concluzii prin prezența în acvatoriul Mării Negre a șase nave mari de desant rusești, precum și a două nave de luptă dotate cu rachete de croazieră Kalibr. În plus, aceștia au remarcat transferul de echipamente militare și furnizarea de arme rusești către Insula Șerpilor din Marea Neagră.

De altfel, partea rusă a confirmat și ea în ultimul timp că, în cadrul “operațiunii militare speciale” vizează “eliberarea sudului Ucrainei, inclusiv a Regiunilor Nikolaev și Odesa”.

Reprezentanții ruși consideră că localitatea Odesa, unde se află cel mai mare port din Ucraina, este un punct strategic important. În opinia acestora, orașul poate fi folosit de autoritățile de la Kiev, între altele pentru aprovizionarea cu armament din străinătate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.