Pagina de Twitter „Anonymous Operations” postează imagini în care mai mulți ofițeri neidentificați ai armatei ruse folosesc, aparent, o lupă pentru a analiza un document sau o imagine afișate pe ecranul unui laptop. Cum un astfel de dispozitiv, oricât de vechi ar fi modelul, are instrumente care ajută la mărirea documentelor virtuale, situația expusă pe Twitter a stârnit un val uriaș de glume și comentarii ironice.
„Anonymous Operations” etichetează în postarea sa Ministerul rus de Externe comentând „cum este posibil ca tot ce vine de la oficialii ruși să fie material de glume?”.
O realitate mai puțină cunoscută de la vârful Kremlinului a fost expusă recent, într-un interviu (video la finalul textului), de jurnalista americană de origine rusă Julia Ioffe care atrăgea atenția că, în ciuda faptului că Rusia dispune și se folosește de hackeri pentru a-și atinge diverse obiective ce țin de consolidarea puterii sale în mediul virtual, numeroși oficiali ai statului, inclusiv Vladimir Putin, nu folosesc computerul și au noțiuni vagi despre zona virtuală.
„Putin nu folosește computerul. Nu folosește nici internetul. Și nici cei din jurul lui nu folosesc internetul. Nici măcar oligarhii mai tineri gen Mikhail Prokhorov, care are conexiuni cu zona urbană susținătoare a Kremlinului, nu folosesc computerul. E mai complicat de înțeles…dar Putin nu înseamnă automat întreg guvernul rus, iar guvernul Rusiei nu este totuși un monolit. O parte a acestuia înțelege importanța internetului și are cunoștințe temeinice legate de acesta, știind cum să-l transforme într-o armă redutabilă. Altă parte însă habar nu are ce este un site. De exemplu, în 2010, un cunoscut jurnalist și blogger, Oleg Kashin a fost bătut îngrozitor. Și în timp ce se afla într-o stare de comă indusă, poliția și alți anchetatori îi întrebau pe colegii și prietenii acestuia ce e un blog. Deci pe de o parte avem atacurile hackerilor, coordonate de Kremlin, iar pe de alta, oficiali care habar nu au ce e un blog. Practic ăsta e guvernul rus: o caracatiță gigant cu numeroase tentacule care nu sunt mereu conectate între ele”, spune Ioffe în interviul acordat pentru Frontline PBS. (Video, de la minutul 35)
Mai multe siteuri ale unor instituții ale statului român au fost vizate recent de atacurile cibernetice ale hackerilor din gruparea pro-rusă Killnet, în contextul sprijinului acordat de România Ucrainei în războiul cu Rusia. Cea mai recentă revendicare a celor de Killnet este legată de situația românului din Marea Britanie, reținut de autoritățile de acolo pentru suportul acordat hackerilor. Într-un mesaj postat pe reţeaua Telegram, Killnet susţine că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet”, ameninţând că, dacă Ioan Feher nu este eliberat în 48 de ore, va „distruge” România, Marea Britanie şi Moldova.