Miliardarul Roman Abramovici, otrăvit de Kremlin? Oligarhul, implicat în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, și alți doi oficiali ucraineni au prezentat o serie de simptome asociate cu o posibilă substanță mortală


Miliardarul Roman Abramovici, otrăvit de Kremlin? Oligarhul, implicat în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, și alți doi oficiali ucraineni au prezentat o serie de simptome asociate cu o posibilă substanță mortală

The Wall Street Journal scrie că celebrul oligarh rus, Roman Abramovici (55 de ani) implicat zilele acestea în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, ar fi suferit recent o serie de simptome asociate unei posibile otrăviri.

Oligarhul rus, cunoscut drept proprietar al clubului englez de fotbal Chelsea și un apropiat al Vladimir Putin, s-a deplasat recent la Moscova, unde s-a întâlnit cu tiranul rus, apoi la Kiev, pentru întrevederi cu mai mulți oficiali ucraineni și președintele Volodimir Zelenski, și ulterior în Polonia, pentru a-i transmite un mesaj liderului de la Casa Albă, Joe Biden. 

Abramovici și alți doi oficiali ucraineni, membri ai echipei de negociere a Ucrainei, ar fi prezentat simptome similare – ochi roșii, lăcrimare continua și dureroasă, descuamarea pielii feței și mâinilor, potrivit unei surse consultate de WSJ. 

Ulterior, starea celor trei s-a ameliorat, dar sursa WSJ a opinat că pare un atac cu substanțe otrăvitoare al Kremlinului pentru a submina negocierile care ar putea pune capăt războiului. 

Sursa, din anturajul lui Abramovici, a mai precizat că nu este clar pe cine a vizat exact atacul. 

Serviciile secrete ale Rusiei - FSB și GRU - au un istoric sinistru în ce privește otrăvirile unor opozanți ai sistemului. GRU - serviciul secret al armatei ruse - s-a aflat în spatele a două tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic noviciok: Anglia, 2018, Salisbury, când vizat a fost fostul agent dublu Serghei Skripal (și accidental și fiica acestuia), și apoi în august 2020, în Siberia, când s-a încercat lichidarea liderului opoziției Alexei Navalnîi. FSB - serviciul federal de securitate - este suspectat de asasinarea lui Alexandr Litvinenko, în 2006, la Londra, cu poloniu radioactiv. Fost ofițer al serviciilor secrete ruse, Litvinenko îi acuzase anterior pe Vladimir Putin și Nikolai Patrușev, prieten apropiat al lui Putin și șef al FSB din 1999, de complicitate în organizarea atentatelor teroriste care au aruncat în aer patru blocuri din Moscova, Buynaksk și Volgodonsk, omorând sute de locatari. (mai multe detalii AICI)

Podul a relatai AICI despre discuțiile purtate de Abramovici, în ultima vreme, cu președintele Zelenski. 

Liderul ucrainean a dezvăluit într-un interviu acordat mai multor jurnaliști ruși că oameni de afaceri din Rusia s-ar fi oferit să doneze bani pentru armata ucraineană, Ucraina ar urma să le garanteze siguranța, să le ofere contracte și să permită afacerilor acestora să se dezvolte. „Putem discuta, putem discuta despre schimbarea cetățeniei acestor persoane”, spunea președintele ucrainean.

Multimiliardarul rus Roman Abramovici, relatează The Times într-un material exclusiv, s-ar fi întâlnit cu Vladimir Putin, chiar miercurea trecută, la Moscova, pentru a-i înmâna un bilet din partea lui Zelenski cu termenii în care Ucraina ar fi de acord cu încetarea războiului. Inițial, Putin s-a înfuriat și a urlat la oligarh să le transmită că-i face praf pe ucraineni. Dar Abramovici s-ar fi dus apoi să se întâlnească cu Joe Biden în Polonia.

Potrivit unor informații furnizate de un jurnalist de investigații, oligarhul rus i-a fost prezentat liderului de la Casa Albă, Joe Biden, în Polonia unde s-a deplasat special pentru a negocia pacea dintre Rusia și Ucraina, dar și sancțiunile impuse Rusiei. Abramovici ar fi venit dinspre Ucraina unde s-ar fi întâlnit cu Zelenski, scrie Daily Mail.

Abramovici (foto jos) este actual al 11-lea cel mai bogat om din Rusia și al 113-lea din lume, conform listei Forbes, cu o avere estimată la 12.9 miliarde de dolari. El deține și cetățenie israeliană. În urma războiului inițiat de Rusia în Ucraina, mai mulți oligarhi ruși, printre care și Abramovici, au fost supuși sancțiunilor inițiate de guvernul britanic, printre care și blocarea conturilor, proprietăților și a altor bunuri de valoare (gen elicoptere, iahturi, avioane), fără posibilitatea de a efectua tranzacții financiare cu acestea. 

abramovici1
Roman Abramovici
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.