VIDEO. „Attention!” Sorin Grindeanu, încolțit de 40 de matematicieni care vor să vadă că există cel puțin șapte exemplare din fantomatica sa lucrare științifică. Clotilde Armand atrage atenția că ministrul OUG 13 ar putea fi acuzat de fals în declarații


VIDEO. „Attention!” Sorin Grindeanu, încolțit de 40 de matematicieni care vor să vadă că există cel puțin șapte exemplare din fantomatica sa lucrare științifică. Clotilde Armand atrage atenția că ministrul OUG 13 ar putea fi acuzat de fals în declarații

40 de matematicieni semnează o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îi solicită ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să trimită la Biblioteca Națională a României șapte exemplare din cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, pentru a înlătura dezbaterile și suspiciunile privind existența acesteia.  

Semnatarii scrisorii pe care o redăm integral mai jos precizează că motivele de îndoială cu privire la lucrarea academică a lui Grideanu știrbesc autoritatea ministerului condus de aceasta și este cu atât mai important să fie arătată public cu cât demnitarul a citat-o în CV și a folosit-o „pe post de argument pentru avansarea profesională”. 

Printre semnatari se află și matematicianul Sergiu Moroianu, soțul primarului Clotilde Armand, pe care Grindeanu o acuza recent de „șobolăneală” și de „reîncălizirea unei ciorbe din 2017” (când Pressone publica o investigație legată de „Integrala...” scrisă de Grindeanu, precizând că lucrarea este de negăsit). Moroianu a atras și el recent atenția că, la cinci ani de la acea investigație de presă, lucrarea a rămas la fel de misterioasă și de negăsit. (citiți investigația Pressone AICI)

Grindeanu a fluturat, zilele trecute, o broșură subțirică la o conferință de presă spunând că ea există: Madame Armand, attention! Aici e cartea și pot să vă spun că ați pierdut încă un război din șirul multor altora pe care le-ați deschis. Eu am făcut școala la timp și complet. Vă rog să vă adresați Ministerului Educației și să cereți foile mele matricole și să vedeți ce note am luat și ca elev, și ca student”.

Redăm scrisoarea celor 40:  

„Domnule ministru, 

Comunitatea universitară și academică din România încurajează munca onestă, originală, care respectă standardele internaționale de calitate. Numai aplicând aceste principii putem combate impostura și frauda în învățământ și cercetare. Impunerea unor reguli de etică în învățământ este un proces dureros, care implică multe sacrificii. Dacă un student aflat în criză de timp preia o pagină din altă sursă în lucrarea de licență, el și-a însușit în mod nepermis munca altor cercetători. Materia respectivă nu a fost aprofundată de către student. Pe cale de consecință, lucrarea se respinge. 

În cazul în care o lucrare științifică este citată într-un curriculum vitae, fiind folosită ca argument pentru avansarea profesională, cu atât mai mult când este vorba despre poziții în cadrul statului român, exigențele sunt foarte serioase. Dacă autoritatea unui cadru didactic universitar se bazează în ultimă instanță pe faptul că statul român a acreditat universitatea respectivă, orice urmă de îndoială legată de comportamentul etic al celor care ocupă funcții înalte în statul român știrbește legitimitatea și autoritatea unui profesor și îi îngreunează misiunea de combatere a fraudei prin respectarea eticii în învățământ și cercetare.  

Domnule ministru, există motive de îndoială care știrbesc autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, autoritatea viceprim-ministrului și a întregului Guvern. Atâta timp cât cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” de Nicolae Grindeanu și Sorin Grindeanu, Editura Ionescu (2002) nu poate fi consultată într-o bibliotecă publică, aceste motive de îndoială legate de existența ei produc un rău mult mai mare decât binele adus de contribuția unui om la actul de guvernare.  

Dezbaterea publică legată de carte are multiple efecte negative pentru imaginea dumneavoastră și a Guvernului. Singurul mod în care această dezbatere poate fi curmată este să trimiteți către Biblioteca Națională a României, cu titlu de depozit legal, cele 7 exemplare stipulate de legea 111/1995". (surse: G4media.ro, Clotilde Armand/Facebook) 


 

 

 

Într-un comentariu lăsat pe pagina ministrului Grindeanu, Clotilde Armand îi atrage atenția că este posibil să fi comis un fals în declarații în momentul în care a depus dosarul pentru ocuparea postului de asistent universitar, pe baza unei cărți inexistente: „Bună seara, dle. ministru. Înțeleg că nu prea vă pasă că 40 de matematicieni v-au scris o scrisoare deschisă... cu speranța că nu veți considera demersul lor o ''șobolăneală'' și donați exemplarele cărții dvs. fantomatice Bibliotecii Naționale, așa cum spune legea. Știu că ați iești cam șifonat public după acest episod. Iar răspunsurile dvs. n-au fost convingătoare chiar dacă ne-ați fluturat în fața camerelor de luat vederi niște coperți. Însă, dacă veți continua în această notă mă simt nevoită să vă previn că ați comis fals în declarații în momentul în care v-ați depus dosarul pentru ocuparea postului de asistent universitar pe baza cărții inexistente. 

Vă mai previn că există Art. 326 în Noul Cod Penal privind Falsul în declaraţii: 

''Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.'' 

și Art 175 Funcţionar public: 

''(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie: c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia''. Lăsați pozele de PR și nu ne mai vorbiți despre infrastructură (n-aveți nici o specialitate în domeniu). Lămuriți corpul științific privind acest volum fantomatic”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.