Dosare grele nesoluționate de DIICOT. La loc de frunte cele ale afaceristului Ioan Ciolan – Ambient SA Sibiu, un prieten intim al preşedintelui Klaus Iohannis


Dosare grele nesoluționate de DIICOT. La loc de frunte cele ale afaceristului Ioan Ciolan – Ambient SA Sibiu, un prieten intim al preşedintelui Klaus Iohannis

G4Media trece în revistă câteva dintre cele mai importante dosare aflate teoretic în lucru la parchetul cunoscut sub titulara oficială „Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism” (DIICOT), dar peste care, în realitate, se așterne praful de ani de zile, deși valoarea prejudiciilor este de zeci de milioane de euro.  

Printre acestea „dosarele Ambient SA Sibiu” în care este vizat un om de afaceri cu notorietate, mai ales prin prisma apropierii de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre Ioan Ciolan,  patronul lanţului de magazine Ambient. Ciolan şi soţia sa au fost printre cele 10 cupluri invitate acasă la Klaus Iohannis pe 23 noiembrie 2014, pentru sărbătorirea victoriei în alegerile prezidenţiale. Presa a scris atunci că toţi invitaţii sunt prieteni apropiaţi ai familiei Iohannis. 

În ceea ce privește cele două dosare „Ambient” de la DIICOT, g4media.ro scrie că, pe 6 octombrie 2014, DIICOT Craiova anunţa că a „destructurat un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală, care acționa în domeniul achiziției materialelor de construcții”. 

Potrivit procurorilor, „în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei”

Unul dintre beneficiarii activităţii infracţionale ar fi fost societatea Ambient SA Sibiu. „Societățile comerciale folosite în acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariați, nici spații de depozitare, iar perioada de funcționare era una de scurtă durată. Cu toate acestea, în acte, societățile interpuse figurau ca “furnizori” pentru beneficiarii finali ai activității infracționale: societățile SC Ambient SA Sibiu și SC Mitliv SRL Craiova”.  

A doua zi, într-un nou comunicat de presă, procurorii anunţau că „au pus sub acuzare și societățile comerciale implicate. Astfel, SC Mitliv Impex SRL Craiova, SC Ambient SA Sibiu, SC Serious Team Serv SRL – din comuna Oboga, județul Olt, SC Miandres SRL Craiova, SC Bocstal SRL Brădești, județul Dolj,  SC Freshener SRL  din Cârna, județul Dolj și Ariana-Nely SRL Bristrița sunt urmărite penal pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală”.  

Pe 21 aprilie 2016, DIICOT Oradea a „efectuat un număr de 32 percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Cluj, Bihor, Galaţi şi Alba la sediile sociale și punctele de lucru ale societăţilor Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL, Okapi SRL  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani”. 

Potrivit procurorilor, „în perioada 2011 – 2014, reprezentanţii societăţilor menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip ”fantomă” au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat”. „Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în sumă de 50.029.306 lei”, notau procurorii. 

După 7 şi, respectiv, 5 ani, ambele dosare nu sunt soluţionate nici acum, a precizat DIICOT pe 13 septembrie 2021, la solicitarea G4media.ro. 

Publicația Turnul Sfatului relata în iunie 2017 despre un al treilea dosar deschis în cazul Ambient SA: Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Sibiu și cei ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Sibiu, au destructurat o grupare infracțională, care ar fi cauzat statului un prejudiciu de peste 16.000.000 de lei, prin evaziune fiscală. 18 persoane urmează a fi conduse la audieri. 

Astăzi, 13 iunie, polițiștii au efectuat 12 percheziții domiciliare la membrii unei grupări infracționale organizate specializate în evaziune fiscală, se arată într-un comunicat al IGPR. 

Cinci percheziții au fost efectuate în municipiul Sibiu, și alte șapte în București şi localităţi învecinate, percheziții desfăsurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba-Iulia și Bucureşti, precum și al jandarmilor. 

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. 

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, o societate comercială, cu sediul în municipiul Sibiu, ar fi acţionat în mod coordonat, în cadrul unei grupări infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii materiale în mod fraudulos, prin deduceri ilegale de T.V.A., sens în care ar fi creat un sistem complex de operaţiuni fictive de vânzări şi achiziţii intracomunitare, se arată în comunicatul instituției”. 

Un alt dosar lăsat nesoluționat de către DIICOT este cel al lui Nicu Sarcină, un afacerist din Gorj partener de afaceri cu firma mamei ministrului Finanţelor şi Transporturilor, Dan Vîlceanu. (citiți AICI articolul complet despre dosarele tergiversate de DIICOT)

Sursa foto: Turnul Sfatului 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.