Cinci cutremure la Vaslui în nici 12 ore. Cel mai puternic, de 4,1, a zguduit și Iașul. Seismic Center: „A răbufnit puțin presiunea subterană din zona Panciu-Vrancea, împingând spre NE Podișul Moldovei”


Cinci cutremure la Vaslui în nici 12 ore. Cel mai puternic, de 4,1, a zguduit și Iașul. Seismic Center: „A răbufnit puțin presiunea subterană din zona Panciu-Vrancea, împingând spre NE Podișul Moldovei”

Cel puțin cinci cutremure de pământ s-au produs, duminică și duminică spre luni noapte, în județul Vaslui, într-un interval de aproximativ 10-11 ore, potrivit înregistrărilor prezente pe siteul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).  

Tot potrivit INFP, cel mai puternic dintre acestea, resimțit și la Iași și Bacău, s-a produs la ora 20:57 și avut o magnitudine de 4,1. Seismul a fost foarte aproape de suprafață, la o adâncime de numai 2 kilometri. Inițial, adâncimea indicată a acestui cutremur a fost de 15 km, fiind revizuită apoi la 8 km, iar acum la 2 km. 

Restul de patru mișcări seismice au fost de mică intensitate, mai exact sub 3 grade.  

Potrivit paginii de Facebook „Seismic Center - Predictie si alerta cutremur", mișcările telurice din Vaslui ar avea, de fapt, legătură cu zona Vrancea:  

„A răbufnit puțin presiunea subterană din zona Panciu Vrancea în seara aceasta împingând spre NE podișul Moldovei. Formațiunile deluroase au propagat undele seismice spre Vaslui și Iasi aleatoriu în funcție de geometria reliefului deluros din Vaslui și Iași și compoziției solurilor, din acest motiv se resimte diferit pe diverse locații din Moldova. Epicentrul declanșator factorial a fost în nordul jud Vrancea nicidecum la Negrești VS, dar acolo a cedat o falie de suprafață. Dacă te uiți pe înregistrările INFP pe helitools atațate mai jos vei vedea ca intensitatea este mare pe statia VRI din nordul Vrancei și mai mica pe Vaslui. Se formeaza astfel un balans între plăcile tectonice din Nord Est și din Sud datorita variației factoriale vrâncene și presiunii, ducând la apariția de seisme ce se resimt ori în Muntenia ori în Moldova cum a fost cel din 2018 care nu s-a resimtit tare in Moldova pe urma decembrie 2020 s-a resimtit in Moldova dar nu si in Muntenia si lista continua. Presiunea din Vrancea determină astfel de mișcări spre NE si SW indicand o transformare rapida a blocului litosferic ce este supus unor forte ridicate in acest moment. Este o chestiune de timp pana cand tectonica de suprafata adiacenta se va aranja iar presiunea va fi degajata major prin Vrancea”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.