Mioara Costin și-a dat demisia după scandalul documentului de partid cu antentul Guvernului. Plecarea consilierei de stat nu-l scapă însă pe Florin Cîțu de plângerea penală pe care i-o pregătește Declic


Mioara Costin și-a dat demisia după scandalul documentului de partid cu antentul Guvernului. Plecarea consilierei de stat nu-l scapă însă pe Florin Cîțu de plângerea penală pe care i-o pregătește Declic

Mioara Costin, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a demisionat din funcție, joi seară, după ce scandalul stârnit de apariția în spațiul public a unui document cu antetul Guvernului care conține o strategie de comunicare pentru candidatura lui Florin Cîțu la președinția PNL a determinat mulți lideri de opinie să facă o paralelă, cu argumente solide, între situația în care se află premierul și Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, pentru angajările fictive dela DGASPC Teleorman. De altfel, organizația non-guvernamentală Declic a anunțat public că va depune plângere penală la DNA împotriva premierului Cîțu 

Decizia premierului Florin Cîțu de eliberare „la cerere” din funcția de consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului a Mioarei Costin a fost publicată joi în Monitorul Oficial.  

CITEȘTE ȘI: Documentul care îl pune pe Cîțu în situația lui Dragnea. Jurnalistă: "Premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu"

Comentatorii evenimentelor politice au criticat, de asemenea, tentativa de „îmbrobodire”, răspunsurile ambigue oferite de premier în acest caz chiar și după ce autenticitatea lui a fost demonstrată de presă. 

„Nu îmi aduc aminte să fi văzut acest document. Cei care l-au văzut să vină și cu probe. Eu vă spun că acest document nu este în regulă. Cine spune că este un document adevărat să vină cu probe. Nu pot să discut despre lucruri care apar în spațiul public.  Cine spune că acel document este real, dl Teodorovici, dl Orban, să vină să-l prezinte. Eu am verificat, un asemenea document nu este înregistrat la cancelaria prim-ministrului”, declara Florin Cîțu în urmă cu două zile. 

„Mi-e foarte greu să cred că un consilier făcea din proprie inițiativă și ca hobby un document ca acela ajuns la presă. Nu era o chestiune la limită, de exemplu, de armonizare a programului premierului cu acțiunile de campanie, deci care ar fi implicat într-un fel și cancelaria. 

Nu, era un punctaj de comunicare electorală și încă unul urât, care făcea apel la colectarea de bârfe despre adversar pentru a fi diseminate, care împarte presa în bună și rea, unde e de mers la emisiuni și unde nu e. Un document cu hashtaguri de campanie, pe care le și regăsim, de altfel, în campania premierului. Tot tacâmul. 

Dar nicio literă de acolo nu avea legătură cu activitatea Guvernului. (…) Relevant este că un angajat al Guvernului, plătit din bani publici pentru comunicarea Guvernului, folosește timpul pentru care e plătit din bani publici, computerul plătit din bani publici pentru o comunicare privată, a unui candidat la o funcție într-un partid. 

Liviu Drangea a făcut pușcărie pentru că două doamne plătite de stat, într-o instituție de stat, pentru a se ocupa de copiii orfani munceau pentru PSD”, notează jurnalista Ioana Ene Dogioiu în editorialul „Cîțu, pe urmele lui Dragnea”, publicat de spotmedia.ro.

Comunitatea Declic a anunţat, de altfel, public că va depune un denunţ la DNA pe numele premierului Florin Cîţu şi a consilierei de stat Mioara Costin, pentru infracţiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu. 

Denunţul este redactat de avocaţii organizației civice şi va fi depus la Direcția Națională Anticorupție săptămâna viitoare. 

„Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Avocații Declic au analizat speța și au concluzionat că sunt suspiciuni potrivit cărora premierul ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu. Ne dorim ca prim-miniștrii României, ca toți demnitarii, de fapt, să înțeleagă că funcțiile din stat nu sunt instrumente pentru câștigarea luptelor politice interne. Nimeni nu poate trata instituția publică pe care a ajuns să o conducă temporar ca pe propria moșie, nu poți folosi resursele publice în interes personal, indiferent ce funcție ai avea”, a precizat directorul executiv al Declic, Tudor Brădățan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.