VIDEO. Multimilionarul Adriean Videanu, luat în primire de revoluționarul Marian „Ceaușescu” în fața ÎCCJ: „Te-ai îmbrăcat elegant să pari un domn, dar tu ești escroc! Dați, mă, banii înapoi, borfașilor”


VIDEO. Multimilionarul Adriean Videanu, luat în primire de revoluționarul Marian „Ceaușescu” în fața ÎCCJ: „Te-ai îmbrăcat elegant să pari un domn, dar tu ești escroc! Dați, mă, banii înapoi, borfașilor”

Unul dintre reprezentanții de seamă ai mafiei pedeliste, Adrian Videanu, fost ministru al Economiei și primar general al capitalei, a traversat, miercuri dimineață, Strada Batiștei din București prin loc nepermis în drumul său spre sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție unde avea termen în procesul în care este acuzat, printre alte fapte de corupție, și de constituire de grup infracțional organizat alături de omul de afaceri Ioan Niculae. Speța în care judecata celor doi a început după zece ani mai este cunoscută și drept dosarul „Gazelor ieftine”, acesta poposind în camera preliminară vreme de trei ani, alți șapte durând urmărirea penală.  

Videanu a avut parte de o primire ostilă, cu vorbe grele din partea revoluționarului Marian „Ceaușescu”, un protestatar care, după cum ne-a declarat chiar el în exclusivitate, încearcă, prin demersurile sale, să impulsioneze instanțele să aplice pedepse dure politicienilor corupți.   

„Sunt la Înalta Curte unde are proces escrocul Videanu, borfașul Videanu, cel care a distrus Marmosimul. Nu ți-e rușine, mă escrocule?! Te-ai îmbrăcat elegant să pari un domn, dar tu ești escroc. Dați, mă, banii înapoi, borfașilor. Borfașul Videanu care umblă elegant. Escrocule, dă mă banii înapoi că tu ai distrus Hidroelectrica, gazele, Oltchimul. La pușcărie tot te duci, escrocule elegant”, i-a spus „Ceaușescu” lui Adriean Videanu, care nu a răspuns acuzațiilor aduse de protestatar.  


Devenit unul dintre principalii lideri ai PD-L începând cu anul 2000, Adriean Videanu a a deținut funcțiile de Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (2008 – 2010) și de vicepremier, ministru de stat responsabil cu coordonarea politicilor economice (2004 – 2005). A fost de asemenea ales de 5 ori deputat de Teleorman în Parlamentul României (1990 – 2004), iar în 2005 a fost ales Primar General al Bucureștiului. 

După mai mulți ani în care a apărut constant în topul celor mai bogați români realizat de revista Capital, în 2013, în momentul în care procurorii i-au pus sechestru pe avere, în timpul cercetării lui în dosarul Romgaz, Videanu deţinea pe hârtie în jur de 60 de milioane de euro. Sechestrul a vizat un imobil din Snagov, trei apartamente din Bucureşti şi un apartament în Mamaia. De asemenea, i s-au blocat conturile din două bănci şi un număr de 66.906 de acţiuni pe care le deţine la trei societăţi comerciale. 

Videanu şi-a văzut mai departe de afaceri, iar 2018 a fost achitat în dosarul cu prejudicii de 130 milioane euro, dosar în care Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare. Tot în 2018, soţia Violeta Videanu, etala cea mai scumpă geantă din România, un Hermes de zeci de mii de euro...  

În 2020, după ultimele informaţii, fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu se pregateste sa construiasca un mini-cartier de zgarie nori cu pana la 35 de etaje în plin Bucureşti, la intersecţia Căii 13 Septembrie cu Aleea Progresului, pe un teren de cinci hectare. Proiectul deşi a primit avizul PUZ al Primăriei Generale a Bucureştiului este deja contestat de proprietarii dn zonă. 

Acuzaţia principală a procurorilor DIICOT în dosarul „Gaze ieftine” este legată de modul în care grupul Interagro, deţinut de Ioan Niculae, a beneficiat de gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. În total, reducerea ilegală este estimată la 94 de milioane de dolari, scrie g4media.ro 

În acest dosar, procurorii DIICOT au cerut şi urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei. Este acuzat de aceleaşi fapte ca şi Adriean Videanu, dar nu a fost pus sub acuzare pentru că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea; acest lucru s-a întâmplat de două ori – în octombrie 2013 și februarie 2015. 

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian şi, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate. 

DIICOT mai susţine că demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale. Procurorii mai arată că prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. 
Mai mult, Romgaz şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României. În referatul procurorilor se mai reţine că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.