VIDEO. Profesor universitar: „AUR este o formațiune paramilitară”/ „O vedem în stradă. Și vedem deja violență”


VIDEO. Profesor universitar: „AUR este o formațiune paramilitară”/ „O vedem în stradă. Și vedem deja violență”

Vasile Popovici, revoluționar, scriitor, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, diplomat și critic virulent consecvent al lui George Simion, este de părere că AUR este o „formațiune paramilitară”. Opinia sa, emisă la RFI, în cadrul emisiunii „Decriptaj” a lui Ovidiu Nahoi, a fost împărtășită și de politologul Vladimir Tismăneanu, care a adăugat că „ideologia” celor de la AUR este „incoerența”, fapt care îi aseamănă izbitor cu mișcările fasciste, dar și cu Partidul Comunist, pentru că AUR ar fi un „partid-mișcare”.  

„Pentru prima dată din decembrie încoace avem de-a face cu coagularea în România a unui partid-mișcare. Partidele-mișcări au altă logică. De la început partidul-mișcare mizează pe ceva ce este extra-ordinar care abuzează de câteva elemente cheie, cum spunea un celebru istoric al național-socialismului: mit, miracol și mistic”, a opinat politologul Vladimir Tismăneanu 

Vasile Popovici: „Atenție, partidele mișcare vorbesc în numele tuturor. Anunță sfârșitul democrației, a pluripartitismului. Noi nu vorbim în numele unei ideologii, noi vorbim în numele patriei și poporului în întregimea lui. Toate celelalte ne împart în facțiuni. Noi vorbim în numele tuturor. Uitați-vă la liderii AUR. Ei vorbesc în numele „românilor”. Ei nu au adepți, simpatizanți. Ei vorbesc în numele românilor. Cei în numele cărora nu vorbesc și care nu pot vorbi ca ei nu sunt români. Vladimir Tismăneanu nu este român, după cum bine se știe, Vasile Popovici este mai puțin român fiindcă nu-i naționalist ca ei. Noi suntem subromâni. Ei sunt marii români. Marea problemă la AUR este însă că nu au legitimitate. Și-o caută. Legitimitatea de a vorbi în numele tuturor. Ce-și caută George Simion venind la Timișoara în decembrie? Își caută legitimitatea anti-comunistă pe care nu o are, nefiind la Revoluție unde trebuie. S-a născut mai târziu pentru a fi la Revoluție „unde trebuie”. Nu are ca Zelea Codreanu, cu care el ar dori să semene, legitimitatea Primului Război Mondial. El ar vrea să fie un militar, dar este un militar pe vreme de civilie. Asta este problema cu acești indivizi. În primul rând nu au biografie. Unde a fost angajat George Simion? Habar nu avem. Cine a auzit de marea avocata în blănuri Șoșoacă? Cine a auzit de marea legitimitate intelectuală a lui Târziu? Nu știm...Este lipsa de legitimitate pe ei o cauta. Această formațiune este una paramilitiară. O vedem în stradă. Îi vedem în stradă și vedem deja violență”.

Vladimir Tismăneanu: „Chestiunea este de organizare. Ideologia lor este incoerentă. Și își fac din incoerență un program. Asta îi aseamănă cu mișcările fasciste sau fascistoide. Aș spune că a existat un partid-mișcare, dar care n-a reușit să treacă de periferialitate, marginalitate, de sectă, de sectarism. Era partidul lui Marian Munteanu la începutul anilor 90. Eu am aici o colecție pentru că am fost ținta lor...Între timp, personajul care mă punea la zid și mă făcea scrum este director de institut și un om foarte „democrat”. Apărea cu chenar verde – revista Mișcarea - iar formațiunea se numea „Mișcarea pentru România”. O conduceau Marian Munteanu și Mihai Gheorghiu, care a fost director al Muzeului Țăranului Român, și, de fapt, ăla e locul unde s-a organizat Coaliția pentru Familie. Și mergem la CpF și vom vedea cum unul dintre principalii purtători de cuvânt ai CpF-ului a fost Sorin Lavric (senator AUR și unul dintre artizanii excluderii Dianei Șoșoacă din formațiune, n.red). Organizarea era aceeași - Mișcarea pentru România a lui Marian Munteanu avea un Senat și președintele Senatului al cărui președinte era profesorul de sociologie Ilie Bădescu, în momentul de față membru corespondent al Academiei Române și dughinist pe toată linia. Din anturajul cui? Din anturajul lui Adrian Năstase. Unde-i vezi pe ăștia. La ADIRI - Asociația de Drept Internațional și Relații Internaționale care este mână în mână cu Partida Rusă. După părerea mea n-au apărut din neant. Trebuie căutate - aici este vorba de spontaneitatea de care vorbea și Ion Iliescu - „Revoluția noastră, spontan-organizată”. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.