Renate Weber râde coaliției de guvernare în nas și lansează un atac dur la adresa premierul Cîțu, pe fondul temerilor generate de vaccinarea cu AstraZeneca


Renate Weber râde coaliției de guvernare în nas și lansează un atac dur la adresa premierul Cîțu, pe fondul temerilor generate de vaccinarea cu AstraZeneca

Acuzată de liderii coaliției aflate la guvernare că se comportă mai degrabă ca avocat al celor care încalcă legea decât ca Avocat al Poporului și amenințată cu revocarea, Renate Weber le râde în nas criticilor săi, declarând senină, la Antena 3, că nu vede niciun motiv pentru care ar trebui să părăsească funcția pentru că, de un an și jumătate, ea și instituția pe care o reprezintă au vegheat la respectarea Constituţiei şi a drepturilor constituţionale”.  

„Instituţia asta nu poate să fie - şi asta ar fi bine lumea să înţeleagă – nu poate să fie un apendice al Guvernului. Ea nu este o instituţie care să mângâie pe creştet Guvernul, că nu ăsta-i rostul ei. Când ai un mandat constituţional să aperi drepturile şi libertăţile, prima întrebare trebuie să fie: Dar cine poate să afecteze drepturile şi libertăţile? Păi întotdeauna guvernul, administraţia centrală,  administraţia locală”, a afirmat Renate Weber duminică seară, la Antena 3.  Sinceră să fiu, nu văd care ar fi motivele să îmi dau demisia. Mie mi se pare că ceea ce noi am făcut instituţional în acest an de zile – e un an şi jumătate de când am venit eu - sunt lucruri care erau pentru respectarea Constituţiei şi a drepturilor constituţionale”, a mai spus Weber, preluată de news.ro.

O altă temă dezbătută de Avocata Poporului la Antena 3 a fost recenta declarație a lui Florin Cîțu care a comparat acțiunile celor care se împotrivesc vaccinării și purtării măștii cu cele ale teroriștilor.  

„În România, de un an de zile există o campanie împotriva acestor acțiuni pe care le ia guvernul de a opri pandemia. Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public. Există o campanie împotriva măsurilor de distanțare. Și există o campanie împotriva vaccinării. Vă spun că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiuni ale unor teroriști, pentru că a zădărnici această acțiune, această activitate a guvernului, care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului, fără date”, a declarat premierul Cîțu. vineri dimineață, la Palatul Victoria. 

„Cu siguranţă, exprimarea premierului aici – s-o fi gândit plastic – dar e profund, profund nefericită pentru că nici nu ştiu, sinceră să fiu, dacă aceste campanii de care vorbeşte deranjează în vreun fel şi vă dau un exemplu: ce contează campania împotriva vaccinării, câtă vreme nu ai suficiente vaccinuri ca să-i vaccinezi pe cei care vor? Păi ia aduceţi dozele de vaccin şi o să vedeţi cozi interminabile, că lumea vrea să se vaccineze. Aaaa, că există un procent, nu ştiu, 10-20%, nici nu contează, pentru că nu-i aşa că s-a spus tot timpul că trebuie să avem 70% vaccinaţi? Hai să-i vaccinăm pe ăştia 70% şi pe urmă ne ocupăm noi de ăilalţii care fac campanie anti-vaccin. Că ei o fac şi nu o fac doar în România, asta ar trebuie să vadă premierul”, a comentat Weber.

Criticile Avocatului Poporului la adresa prim-ministrului au continuat.  

„Eu nu am mai văzut vreun al şef de stat sau prim ministru să se refere în aceşti termeni la cetăţenii din acea ţară care gândesc diferit faţă de autoritate. Nu înseamnă deloc că subminezi autoritatea. Oamenii trebuie convinşi altfel şi nu arătându-le nuiaua din cui sau făcându-i terorişti, pentru că realmente este mult, mult deplasat. Cum poţi să vorbeşti în termenii aceştia?”, a adăugat Avocatul Poporului. 

„Renate Weber se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD și acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, de peste 7000. Nu e vorba de toți cei care s-au pensionat - militari, polițiști, jandarmi, care au pensii de 3500-4500, care au lucrat în operativ. Se arată a fi apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislația pensiilor, au profitat de orice portiță și și-au umflat pensiile cu pompa. Asta e Renate Weber, avocatul acestor oameni”, spunea Ludovic Orban, vara trecută, pe când era premier. Nici în calitate de președinte al Camerei Deputaților, părerea lui Orban față de Weber nu s-a schimbat foarte tare, el precizând recent că Avocatul Poporului a generat multe probleme în apărarea sănătății”. De altfel, parlamentarii coaliției de guvernare din comisiile juridice trebuie să finalizeze, până pe 31 martie, raportul de revocare în cazul lui Weber. 

Pentru revocarea Avocatului Poporului este însă nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. 

„Am sesizat comisiile juridice. Când se va dezbate în comisiile juridice şi vom avea un raport, vom înainta această propunere în dezbaterea plenului Camerelor reunite”, a precizat Ludovic Orban întrebat recent despre stadiul în care se află procedura de revocare a Avocatului Poporului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.