UPDATE. Cum și de ce au tăiat liberalii elanul primarului general în privința suspendării PUZ-urilor pentru doi ani. Arhitectul Șerban Sturza: „PUZ-urile au afectat multe elemente vitale pentru enorm de multă lume”


UPDATE. Cum și de ce au tăiat liberalii elanul primarului general în privința suspendării PUZ-urilor pentru doi ani. Arhitectul Șerban Sturza: „PUZ-urile au afectat multe elemente vitale pentru enorm de multă lume”

UPDATE. Consilierul general Diana Mardarovici (PNL) a precizat, vineri, că Nicuşor Dan le-a transmis că are nevoie de o perioadă de trei luni pentru a identifica toate problemele de urbanism din Capitală, perioadă cu care consilierii sunt de acord. Durata finală pentru care vor fi suspendate PUZ-urilor nu a fost încă stabilită, scrie news.ro.

„Primarul general ne-a comunicat că are nevoie de o perioadă de trei luni pentru a identifica problemele şi UTR-urile unde sunt aceste probleme. Un UTR este zona în care sunt problemele respective. Vorbim despre parcuri, despre spaţii verzi, despre blocurile între case. Trei lubi sunt necesare acestui demers, pentru a face şi a pune în loc ceva bu, pentru a nu bloca dezvoltatorii de buă credinţă. Nu-i putem pune pe toţi în aceeaşi oală, pentru că mulţi dintre ei dau şi oferă locuri de muncă (...) Nu putem să mergem de la premisa relei credinţe când facem referire la ei”, a declarat Diana Mardarovici, consilier general din partea PNL, vineri, la finalul unei discuţii cu primarul general. Video mai jos.


Știrea inițială

„În ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul și locuitorii săi. Am hotărât, de aceea, să introduc pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiectele de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitală”, anunța în urmă cu două zile primarul general Nicușor Dan. La nici 24 de ore de la acest anunț, liberalii au precizat că nu susțin acest demers pentru o perioadă mai lungă de trei luni. 

Într-o declarație pentru republica.ro, arhitectul Șerban Sturdza, fost președinte al filialei București a Ordinului Arhitecților din România și actual vicepreședinte al Fundație Pro Patrimonio, explică de ce „PUZ-urile de sectoare sunt o aberație și reprezintă un dezechilibru total”: „Dacă este că comentez la nivel general, PUZ-urile nu reprezintă decât niște detalieri ale PUG-ului și în principiile PUG-ului există anumite elemente pe care PUZ-urile nu le rezolvă și pe care chiar le evită voit. Și atunci mi se pare că, din punct de vedere al interesului public, PUZ-urile de sectoare sunt o aberație și reprezintă un dezechilibru total în armonia în care trebuie să se dezvolte un organism. Nici PUG-ul nu e o chestiune perfectă, dar este mult mai normal să pornești de la general la particular. (…) De fapt, PUZ-urile au afectat enorm de multe elemente vitale pentru enorm de multă lume, dar nu mai poți să reacționezi la ele. Nu e numai lipsa spațiilor verzi. E vorba de coerența unor acțiuni, de duritatea unor măsuri contra altora, de dezechilibrul unor hotărâri mari. Și toate chestiile astea acumulate vor da naștere unor efecte foarte proaste. De fapt nimeni nu știe ce cuprind aceste PUZ-uri. Eu am am asistat, în urmă cu câțiva ani, la unul dintre ele și mi s-a părut o discuție de doi bani, care aranja niște afaceri de suprafețe de mii de hectare între trei-patru persoane. Sunt chestiuni care nu pot fi admise”. 

Confruntată cu un val de critici din partea bucureștenilor pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru, președinta PNL București, a detaliat decizia liberalilor.  

„Liberalii susțin acest demers al Primarului General. PNL București s-a schimbat, niciun rechin, niciun mafiot, niciun ... alt asemenea gen despre care s-a făcut vorbire astăzi amestecând PNL în discuție, nu are ce să caute în preajma liberalilor.  

Suspendarea PUZ nu poate fi dată pentru ani de zile. Că nu mai este suspendare. Nu am o problemă să discutăm orice variantă dar cea pusă pe masă este de suspendare. Suspendarea se referă la o situație excepțională care trebuie rezolvată imediat. Liberalii nu vor să se amâne rezolvarea problemelor din PUZ cu anii, termenele scurte înseamnă mobilizare și soluționare a lor. Mai ales că știm, după cum ne-a informat Primarul General, unde sunt problemele acestor PUZuri. Am spus acest lucru partenerilor noștri de la USR Plus care susțineau termenul de 2 ani. Dacă tot se știu problemele, să le abordăm imediat și să nu tergiversăm rezolvarea lor. Sunt doar anumite zone din PUZuri (UTRuri) care prezintă probleme? Am întrebat de mai multe ori și răspunsul primit este că PUZurile nu constituie o problemă în integralitatea lor, ci pe anumite zone. Gen construcții pe malul lacurilor, construcții în zone de spații verzi. Niciun certificat emis și nicio autorizație în asemenea zone să nu se mai elibereze, până nu sunt corectate problemele. De aceea se suspendă, pentru a fi corectate. Alternativa, în viitorii ani, dacă nu mai există deloc PUZuri, nici măcar părțile bune din ele, este un PUG vechi de 20 ani până se termină cel nou, atât de necesar.  Dacă nu ne mobilizăm să corectăm, tot aici vom fi și peste 5 ani. Iar Primarul este determinat să facă acest lucru. Suntem alături de el.  Am discutat despre 3 luni de suspendare pentru a ne mobiliza ca să curățăm PUZurile de probleme”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

În schimb, consilierii USR susțin varianta inițială a propunerii primarului privind suspendarea pe doi ani a planurile urbanistice zonale de la sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

„Consilierii generali ai USR PLUS vor vota maine pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru 2 ani. Este vorba de acele PUZ-uri care conțin prevederi derogatorii nocive, menite să continue dezvoltarea urbanistică haotică din ultimii ani din București, cu afectarea puținelor zone verzi care au mai rămas in capitală. 

Suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector nu înseamnă blocarea proiectelor urbanistice. Acestea se vor putea realiza dar cu respectarea indicatorilor urbanistici din Planul Urbanistic General, aflat în vigoare. Vom susține adoptarea unor PUZ-uri pentru proiectele de infrastructură necesare orașului și vom analiza cu atenție orice Plan Urbanistic Zonal care va fi supus aprobării.  

Consilierii USR PLUS ii solicită Primarului General ca, în termen de o lună, să prezinte Consiliului General un plan concret de actualizare și modernizare a Planului Urbanistic General, care să aibă în vedere un echilibru între nevoia de dezvoltare și respectarea dreptului constituțional la un mediu înconjurător sănătos, respectiv necesitatea stringentă de a avea un oraș în care locuitorilor să le placă să trăiască. 

De asemenea, solicităm Primarului General să ia măsurile care se impun pentru a crește capacitatea de procesare a solicitărilor din cadrul Direcției de Urbanism, astfel încât să se rezolve urgent solicitările restante și să nu mai existe întârzieri în soluționarea cererilor cetățenilor”, precizează USR București pe pagina publică de Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.