O comună din Mureș se dezvoltă într-un ritm amețitor. Primarul de la UDMR a asfaltat toate străzile cu fonduri europene și a cumpărat un superb castel din secolul al XVIII-lea. „A fost important să ridic nivelul de trai în mediul rural, să ţin copiii în comună să nu plece în altă parte”


O comună din Mureș se dezvoltă într-un ritm amețitor. Primarul de la UDMR a asfaltat toate străzile cu fonduri europene și a cumpărat un superb castel din secolul al XVIII-lea. „A fost important să ridic nivelul de trai în mediul rural, să ţin copiii în comună să nu plece în altă parte”

Primăria comunei Găneşti din judeţul Mureş, care cuprinde satele Găneşti, Seuca şi Păucişoara, a asfaltat toate străzile în cadrul unor programe cu finanţare europeană şi naţională, derulate începând din anul 2016 până în 2020, şi astfel se numără printre puţinele localităţi rurale din ţară care oferă acest confort cetăţenilor, scrie agerpres.ro.

Recent, edilul comunei, Balog Elemer (UDMR), a anunțat și achiziționarea de către Primărie a Castelului Rhédei-Rothenthal din satul Seuca, construit în secolul al XVIII-lea, pentru care va plăti 235.000 euro, în două tranşe, familiei fostului politician Culiţă Tărâţă, decedat în 2014, unul dintre cei mai puternici și mai bogați fermieri ai României la un moment dat.  

Balog Elemer, 52 de ani, a câştigat în luna septembrie cel de-al treilea mandat cu peste 90% din voturi, arătând că investiţiile totale finalizate în comună, în perioada 2016-2020 se ridică la peste 19,8 milioane de lei, iar în urma proiectelor aflate în implementare sau în faza de studii, valoarea totală va fi de peste 40 de milioane de lei. 
 
"Avem 3.611 locuitori, media de vârstă 48-52 de ani. Nu stăm nici binişor, dar nici rău şi, pentru mine, de când sunt primarul comunei, a fost important să ridic nivelul de trai în mediul rural, să ţin copiii în comună să nu plece în altă parte. În ultimii ani am reuşit, cred că este foarte benefic, să ai apă potabilă în toată comuna, canalizare în două din cele trei sate aparţinătoare, urmează şi Păucişoara, unde este deja introdusă apa potabilă. Suntem printre puţinele comune din ţară în care comunitatea poate circula pe fiecare stradă asfaltată (...) Valoarea totală a investiţiilor în perioada 2016-2020, mă refer la investiţii totale finalizate, este de 19,8 milioane de lei. La acestea se va mai adaugă proiectul de modernizare a şcolii, pentru care contractul de finanţare a fost deja semnat, în valoare de 7,1 milioane lei, şi cel precum şi modernizarea căminelor culturale din Seuca şi Găneşti, în valoare de 2,3 milioane lei plus, proiectele care urmează", a declarat, pentru AGERPRES, Balog Elemer. 

Primarul din Găneşti a arătat că administraţia publică locală are un plan ambiţios de menţinere a tinerilor şi a copiilor în comună şi că a pregătit o serie de proiecte de construire a unei baze sportive, de dotare a elevilor şi profesorilor cu laptopuri şi tablete, precum şi de modernizare şi extindere a şcolii. 
 
"Este foarte important ca un primar să facă cu plăcere ceea ce face, în fiecare zi. Preocuparea noastră este pentru a menţine tânara generaţie acasă. Am inaugurat astfel o grădiniţă cu program prelungit, la standarde europene, cu program de la ora 7,00 la 17,00. Până vin părinţii de la muncă, copiii sunt în siguranţă. Până nu am avut această grădiniţă nouă aveam 35-40 de copii, acum avem peste 60 de copii şi deja am discutat cu directorul să construim încă o sală, fiindcă avem tot mai mulţi copii. Deja vin copii şi din satele vecine, fiindcă asigurăm absolut toate condiţiile. Pentru modernizarea şcolii am semnat deja contractual de finanţare de 7,1 milioane de lei pe fonduri europene, chiar înainte de Crăciun. Undeva în mai-iunie vom începe lucrările şi vom avea încă săli de 17 clasă, cu laboratoare de limbi străine, informatică, biologie, chimie şi fizică. Elevii vor beneficia şi de un alt proiect, dotarea cu tablete (240 de bucăţi). Fiecare copil va primi, sper, până la sfârşitul lui februarie. Fiecare profesor şi învăţător va avea câte un laptop. Cu siguranţă nu vom ieşi din pandemie de pe o zi pe alta, dar aşa vom ştie că vor putea ţine legătura cu copiii online. prin tablete şi laptopuri şi sperăm ca cei mici să aibă posibilitatea să înveţe", a susţinut Balog. 
 
Între planurile Primăriei Găneşti se mai regăsească două proiecte, aflate în faza de studiu de fezabilitate, pentru construirea sediului nou al administraţiei şi construirea unui drum comunal pe ruta Păucişoara-Ogra, pentru a face legătura cu E 60. 

"Pe acest drum comunal cei de pe Târnava Mică vor putea ajunge mai repede la aeroport, autostradă, precum şi în direcţia Cluj-Napoca sau Târgu Mureş. Mai avem un proiect acceptat de CNI pentru construirea unui bazin de înot la Găneşti, care va face parte dintr-un centru sportiv, unde dorim să construim două terenuri, unul de minifotbal şi unul de tenis de câmp", a precizat Balog Elemer. 

Decizia de achiziţionare a castelului Rhédei-Rothenthal, lăsat în paragină de fostul proprietar după lichidarea fostei societăţi Agrozooviticola Seuca, a fost luată pentru ca istoria locală să nu se piardă, dar şi pentru faptul că proprietatea însumează mai multe clădiri şi un teren de aproape două hectare care pot fi amenajate în scopuri sociale şi culturale. 

"În Castelul Rhédei-Rothenthal din Seuca a funcţionat cândva fostul IAS Seuca, acolo a fost centrul. După Revoluţie totul s-a dus pe apa sâmbetei, între timp acest castel a fost al ADS, apoi o firmă din Piatra Neamţ l-a cumpărat şi nu s-a mai întâmplat nimic în acest castel. Ne-am gândit să îl achiziţionăm, după ce ne-am consultat cu Consiliul Local şi cu populaţia. Am adoptat o hotărâre de consiliu local am făcut achiziţia. Valoarea este de 235.000 euro, până în prezent din bugetul pe 2020 am plătit 60% din sumă, urmează, după ce vom avea bugetul pe 2021, să plătim diferenţa. Va fi benefic pentru comună fiindcă putem face proiecte pentru amenajarea clădirilor şi a terenului de 1,8 hectare. Castelul este monument istoric de categoria A, este într-o stare destul de bună, însă va necesita reparaţii, la fel şi clădirile aferente, dar pentru mine important este să finalizăm, până în luna mai, transcrierea castelului pe comuna Găneşti”, povestește primarul Balog Elemer. 

El mai spune că până la transcrierea dreptului de proprietate se studiază posibilitatea accesării unor fonduri naţionale şi europene, pentru restaurarea clădirilor, astfel încât acestea să fie valorificate la maximum, în folosul comunităţii. 
 
“Am discutat cu consilierii locali şi cu comunitatea şi am decis să înfiinţăm un azil de bătrâni şi un centru de reabilitare, de sănătate. Cele două proiecte ar fi binevenite pentru oamenii în vârstă din comună, întrucât copiii sunt plecaţi, în majoritate, iar oamenii vârstnici care rămân singuri au nevoie de ajutor. Atunci în acest centru ar putea să fie îngrijiţi. Ar fi benefic atât pentru copii, care pot fi liniştiţi fiindcă părinţii şi bunicii lor sunt pe mâini bune, cât şi pentru vârstnici. Având acest teren şi clădirile, putem că facem ceva şi pentru tineret, fiindcă putem avea trei proiecte diferite. Adică să avem grijă şi pentru cei în vârstă, dar şi pentru viitorul comunităţii. Acesta este viitorul unei comunităţi, cei care vor locui aici şi nu vor pleca în altă parte”, a precizat Balog Elemer. 
 
Primarul din Găneşti a precizat că în clădirea principală se doreşte amenajarea unui centru cultural, în care să fie organizate evenimente şi în care istoria comunităţii să fie promovată. 
 
Castelul din Seuca şi clădirile sunt construite în stil baroc şi pare construit în mai multe etape, începând din secolul al XVIII-lea, clădirea principală are un plan pătrat şi este însoţită de mai multe construcţii de diferite dimensiuni şi de diferite planuri. Casa de oaspeţi avea la parter o bucătărie şi alte spaţii gospodăreşti, iar la etaj erau camerele de oaspeţi cu ieşire pe o prispă acoperită cu arcade. 
 
Ansamblul de la Seuca era înconjurat de un parc mare, iar în faţa castelului există un arbore a cărui vârstă este estimată la circa 500 de ani. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.