VIDEO. Destabilizatorul României. Putinistul Valer Dorneanu, între venituri fabuloase, slugărirea penalilor și probleme cu alcoolul


VIDEO. Destabilizatorul României. Putinistul Valer Dorneanu, între venituri fabuloase, slugărirea penalilor și probleme cu alcoolul

Curtea Constituțională a României, în prezent una dintre cele mai detestate instituții ale statului a cărei reformare sau chiar desființare este cerută de opinia publică pe un ton tot mai imperativ, are în frunte un fost politician, fost procuror comunist, apropiat nu doar de gașca penalilor, Rusia, grămezi de bani publici, ci și de pahar.

Valer Dorneanu, născut la 21 noiembrie 1944 în localitatea Corbu, Harghita, a fost deputat de Iaşi în două legislaturi consecutive, între 2000 şi 2008. A fost preşedintele Camerei Deputaţilor în legislatura 2000–2004, perioadă în care penalul Adrian Năstase atingea apogeul infracționalității politice, acumulând o avere personală impresionantă. În octombrie 2010 a fost învestit în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, iar în martie 2013 a devenit judecător la Curtea Constituţională.

Într-un clip electoral, Valer Dorneanu, care acum este preşedintele Curţii Constituţionale a României, se prezenta drept „Prietenul tău din Parlament“ şi le promitea ieşenilor mai multe facilităţi la termoficare şi reduceri de penalităţi la întreţinere. Pentru a câştiga un mandat de deputat din partea PSD+PC, Dorneanu se declara  „Aproape de oameni“.

Componența CCR. Firește, Dorneanu nu este singurul responsabil de deciziile controversate ale Curții, dintre care una s-a soldat, zilele trecute, cu un proces pierdut la CEDO de către statul român.

Fostul pesedist Dorneanu are alături cel puțin patru locotenenți devotați PSD care înclină balanța de câte ori este nevoie. Judecătorii CCR ai PSD sunt Marian Enache, Varga Attila cărora li s-a alăturat în mai anul trecut, cu puțin timp înainte ca Liviu Dragnea să meargă la pușcărie, pestilențialii Gheorghe Stan, fostul procuror șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, și controversatul fost judecător constănțean Cristian Deliorga, protectorul Adinei Florea.

În tabăra celor care nu votează mereu ce dorește PSD sunt considerați Daniel Morar (numit de fostul președinte Traian Băsescu) și Mona Pivniceru (propusă de USL), în timp ce Livia Stanciu (numită de președintele Klaus Iohannis) s-a pronunțat constant împotriva inițiativelor coaliției PSD-ALDE. Lor li s-a alăturat de anul trecut și Simina Tănăsescu, numită prin decret prezidențial.

Venituri. Valer Dorneanu, a avut în 2019, un venit lunar din indemnizaţia de preşedinte, drepturi salariale încasate, indemnizaţie de profesor, pensie, indemnizaţie limită de vârstă, în total de 62.442 lei, adică 13.285 euro lunar.

În România, salariul minim net pentru 2020 este de 1346 lei, adică 286 de euro. Astfel, veniturile lunare pe 2019 ale Preşedintelui Curţii Constituţionale din România sunt de 46 de ori mai mari decât salariul minim din ţară.

Activitatea de dinainte de 1989. 1967-1974 - succesiv, procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 și 6 din București; 1974-1980 - Consilier pe probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România; 1980-1985 - procuror la Direcția Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală; 1985-1989 - consilier la Consiliul Legislativ. Iar din 1990 și până în 1992 a fost consilierul președintelui României, tovarășul Ion Iliescu, pe probleme de legislație.

Potrivit Newsweek.ro, Dorneanu este și semnatorul unei cărți de propagandă care abundă în citate din Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român. „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, apărută în 1981, fusese elaborată „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii“, scrie Dorneanu.

Prima frază din „Cuvântul înainte” este: „Partidul (Comunist Român n.r.) nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste.

În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale.

Esența democrației socialiste constă în asigurarea tuturor condițiilor pentru exercitarea de către popor a dreptului său suveran de a participa la conducerea treburilor țării, în antrenarea maselor largi populare și înflorirea societății socialiste»”. (detalii AICI)

Vizita în Rusia. În mai 2018, președintele Dorneanu ajungea din nou în atenția opiniei publice după ce a decis să plece în Rusia, în ciuda faptului că MAE (culmea, condus pe atunci de alt comunist-securist – Teodor Meleșcanu)  îl atenționase să nu facă respectiva deplasare. Președintele CCR a ignorat recomandarea și s-a dus glonț la Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Petersburg, eveniment organizat cu sprijinul Kremlinului. Deplasarea lui Dorneanu în Rusia avea loc exact în contextul în care Curtea Constituţională urma să dezbată sesizarea în care preşedintele Klaus Iohannis fusese reclamat de Guvern pentru că nu a revocat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce mizerabila propunere fusese înaintată Cotroceniului de către fostul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în urma unei „ievaluări” antologice de tristă amintire.

Alcoolul. Câteva luni mai târziu, în septembrie 2018, mai mulți protestatari rezist s-au intersectat întâmplător, noaptea târziu, cu Valer Dorneanu care se îndrepta clătinându-se binișor spre locuința sa de pe Bulevardul Unirii. Potrivit unor informații apărute ulterior, președintele CCR ar fi venit de la nunta fiicei colegului constituționalist de la acea vreme Petre Lăzăroiu. Dialogul dintre Dorneanu și protestatari a fost și el unul memorabil:

Protestatar: "Îl recunoaşteţi, este domnul Dorneanu, este în stare de ebrietate."

Dorneanu: "Uită-te la buletinul meu şi vezi dacă sunt băut sau dacă sunt beat” /(sau bătrân, nr red - nu se înțelege prea clar din cauza vorbei împleticite)

Protestatar: "Domnule Dorneanu, de ce faceţi atâtea lucruri acolo dom’le în favoarea PSD? De ce nu ţineţi cu poporul ăsta dom’le?"

Dorneanu: "Noi suntem acolo nouă inşi, deci nu iau nicio măsură singur."

Alt protestatar intervine: "Vă vindeţi onoarea şi demnitatea. Nu aveţi onoare şi demnitate."

Protestatar: "Dom’le, sunteţi Curte Constituţională, aveţi un rol formidabil în ţara asta. De ce nu vreţi să ţineţi cu poporul ăsta, dom’le? Aţi devenit anticamera PSD, stimate domn, nu este frumos."

Intervine şi o doamnă: "Sluga PSD, oameni vânduţi".

Urmăriți video: 


Cât mai are în fruntea CCR. Dorneanu a fost reales, în iunie anul trecut, președinte al CCR. Mandatul său în fruntea Curții este de trei ani. Dorneanu nu a dorit să dezvăluie la vremea respectivă nici cu câte voturi a fost ales (potrivit procedurii, președintele este votat de membrii CCR) și nici dacă a avut contracandidat. Conform unor surse, ar fi candidat și Livia Stanciu.

Cât privește situația din ultimele zile (Kovesi-CEDOpensii speciale și amenzi), un comentariu care descrie exact atmosfera și orientarea majorității ticăloase de la CCR a scris jurnalistul Mircea Marian pe pagina sa de facebook:  „Ce fac acum Dorneanu, Weber și gașca lor de pioni puși de PSD et. co. în instituții cheie NU este în apărarea libertăților cetățenești sau a amărâților amendați de vreun milițian pus pe fapte mari. Să nu avem iluzii. Ei vor doar haos, incertitudine și dezarmarea statului in fața pandemiei.

Dacă CCR era corect și îi păsa de soarta României, decidea că e constitutional să se abroge pensiile speciale, care sunt de fapt o indemnizație pe viață dată unor categorii de privilegiați ai statului. Dar cum să facă asta și să își taie singuri pensiile uriașe?

E cumplit că în această mafie pesedisto-putinistă stă apărarea noastră in fața abuzurilor guvernării și respectarea legii fundamentale.
PS: Amenzile abuzive puteau fi atacate în instanță și, de la caz la caz, judecătorul decidea. Pentru că, da, cred că au fost multe abuzuri și excese, dar soluția nu era la CCR, ci la judecători.

Să vedem acum ce haos va fi pe strazi, când lumea va afla că amenzile sunt neconstituționale, și cum se va reflecta asta în numărul de îmbolnăviri/ decese. Great job, Waler, Renate și restul găștii”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.