Moțiunea simplă orchestrată de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, împotriva ministrului actual de Finanțe, Florin Cîțu, a trecut luni cu un număr de 59 de voturi "pentru", 56 voturi "contra" și două abțineri.
Dar reiterăm că moțiunea simplă nu are un efect concret, ci reprezintă un simplu avertisment politic, iar, așa cum era de așteptat, premierul Ludovic Orban a declarat luni seară că nici nu îi trece prin gând să-l demită pe Florin Cîțu de la conducerea Ministerului de Finanțe. De altfel, premierul a atras atenția că Eugen Teodorovici, inițiatorul moțiunii simple, ar trebui să dea socoteală "prin altă parte pentru dezastrul bugetar pe care ni l-au lăsat", Ludovic Orban referindu-se probabil că pesedistul ar trebui să răspundă în fața justiției pentru găurirea bugetului de stat.
Declarația premierului Ludovic Orban:
"Ar fi culmea ca ministrul Finanţelor din Guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii trei ani de zile. Ultimul partid care poate să exprime o opinie pe tema finanţelor publice ale României este PSD-ul care şi-a bătut joc de finanţele publice şi a făcut praf bugetul.
În mod normal, domnul Teodorovici care este iniţiatorul acestei moţiuni ar trebui să dea seamă prin altă parte pentru dezastrul bugetar pe care ni l-au lăsat. Şi aici am să vă repet: ‘dezastru bugetar’ - să nu prevezi bani pentru plata integrală a pensiilor. Asta a făcut PSD – cel care s-a bătut cu cărămida în piept că ei au grijă de pensionari şi au minţit cu neruşinare că PNL taie pensiile, că preşedintele Iohannis taie pensiile, ei nu au prevăzut în buget banii necesari pentru plata integrală a pensiilor.
Şi acum îndrăznesc [PSD-ul - n.n.] să vină să depună moţiune de cenzură împotriva ministrului Cîţu? Voturile lor nu fac altceva decât să îi ridice un soclu domnului ministru al Finanţelor. Iar în ceea ce mă priveşte pe mine, eu sunt foarte mulţumit de colaborarea cu ministrul Finanţelor şi sub nicio formă nu am de gând să iau vreo decizie legată de domnul ministru".
Pesediștiii au votat în favoarea moțiunii simple, inclusiv din pricina dezvăluirilor pe care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, le-a făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă.
Conform Epoch Times, Florin Cîțu a prezentat luni o serie de documente din care reiese că predecesorul său social-democrat Eugen Teodorovici şi fostul premier Viorica Dăncilă au ştiut încă din aprilie că deficitul bugetar va depăşi 4%, însă au ascuns informaţia şi nici nu au făcut nimic să oprească dezastrul.
"Astăzi vă voi prezenta cu documente cum au minţit în acest an şi cum de ştiau de situaţia economică încă de la începutul anului. Şi am să încep cu un prim document care a fost publicat în 28 ianuarie – o notă internă către ministrul Finanţelor Publice. Atunci se elabora proiectul de buget. Noi la acea vreme spuneam că veniturile la buget erau supraestimate. Ni se spunea atunci că nu ştim despre ce vorbim, că situaţia este alta şi totuşi ulterior au existat note de avertizare către ministru care spunea aşa: ‘Introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019 [...], poate conduce la o pierdere potenţială de venituri de 12,8 miliarde de lei faţă de bugetul aprobat’. Deci din 28 ianuarie Eugen Teodorovici ştia foarte bine că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget. A fost avertizat în acel moment, dar nu s-a întâmplat nimic", a subliniat Cîţu.
Ministrul liberal a menționat că, în aprilie, după ce deja aveam trei luni de execuţie bugetară, au apărut primele semne serioase, tot într-o notă internă privind execuţia preliminară.
"Aici lucrurile deja devin serioase: o estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program. Dar un lucru care este foarte important. Nota trimisă de la Ministerul Finanţelor către ministrul Teodorovici arată că 'fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB'. Deci în aprilie 2019 deja ministrul de Finanţe ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, nu a făcut acest lucru. În iunie continuă deteriorarea execuţiei bugetare şi a situaţiei veniturilor, şi aici apare un alt avertisment dar deja este prea târziu: ‘reducerea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăţilor din decembrie ar deveni inutile. Fără măsuri suplimentare serioase există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB’. Deci suntem în iunie şi deja ministrul Finanţelor Publice este avertizat că dacă ar lua măsurile acelea de a omorî companiile private, de a amâna rambursarea TVA, de a nu plăti concedii medicale, nu ajung, deja este prea târziu, estimarea că deficitul bugetar va depăşi 4% era din iunie 2019. Deci se ştia de atunci. Nu este o surpriză pentru profesioniştii din Ministerul Finanţelor Publice", a declarat Florin Cîţu.
Şeful Finanţelor adaugă că nu a fost avertizat doar Eugen Teodorovici ci şi fostul premier Viorica Dăncilă, în iulie şi apoi în septembrie de Ministerul Finanţelor Publice dar că niciunul dintre cei doi nu a luat măsuri.
"Astfel, ne aflăm în situaţia în care Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4% la sfârşitul anului. Ce au făcut în tot acest an? Au ascuns această informaţie şi au minţit în Parlamentul României. Avem aici o primă explicaţie pentru care nu şi-au asumat bugetul în Parlament şi cum au minţit tot timpul. Tot ceea ce noi prezentăm astăzi şi care a fost o surpriză pentru noi toţi, era ştiut de cei din Guvernul PSD şi nu au luat nicio măsură. Aici este partea cinică: nu au luat măsuri şi ştiau că economia ajunge în această situaţie şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie. Puteau salva această situaţie de la începutul anului şi nu au vrut. Totul a fost premeditat. Aceşti oameni au distrus economia şi au aruncat-o unde suntem astăzi aici doar pentru interesul personal şi încercăm să venim cu soluţii", a conchis ministrul Florin Cîţu.
De asemenea, noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, l-a avertizat, luni, pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că, în cazul în care va continua cu acuzaţiile sale nefondate, se va simţi forţat să publice documente guvernamentale din care ar reieşi că social-democraţii nu au avut nicio intenţie să aplice legea pensiilor în 2020, potrivit Epoch Times.
"Un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru că în ultima perioadă a început cu acuzaţii care nu au niciun fundament. Şi aş vrea să-i spun atât: dacă continuă în această direcţie, mă văd forţat să public încă un document care a fost prezentat în Guvernul României şi care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenţie să aplice legea pensiilor în 2020, şi vă citesc o mică parte din concluzie", a afirmat ministrul Finanţelor.
Florin Cîţu a citit o mică porţiune din concluzia respectivului document: "Vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea ţintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023".