„Să se știe, JUSTIȚIA E VIE”! „Magistrați, rezistați!”


  • Podul
  • Feb 22, 2019 18:18
  • 2048
„Să se știe, JUSTIȚIA E VIE”! „Magistrați, rezistați!”

Aproximativ două sute de magistrați au protestat în tăcere, vineri seară, pe treptele Curții de Apel din București față de ordonanța care modifică legile justiției și politizează numirile de la vârful Ministerului Public.

„Mulțumim magistraților onești”, „Tudorel, demisiaaa”! și „Să se știe, Justiția e vie!”, au scandat susținătorii vocali ai acestora de pe trotuarul opus.

Și în alte orașe ale țării au avut loc proteste ale magistraților.

La Cluj, au protestat vineri dimineață peste 100 de judecători şi procurori. Tribunalul Cluj a decis chiar să-și suspende activitatea mai multe zile și să declanșeze procedura de revocare a membrilor CSM:

Procurorii din Constanța s-au alăturat și ei celor clujeni. Este o decizie fără precedent în justiție, luată de Adunarea generală a procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Pe lângă suspendarea activității de săptămâna viitoare, în zilele de luni, marți și miercuri, s-a mai decis ca și alți magistrați de la alte parchete și chiar procurori DNA să protesteze vineri după-amiază, timp de jumătate de oră, de la 16:00.

Magistrații consideră că toate modificările aduse legilor justiției sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, prin faptul că vor avea drept de vot toți membrii plenului CSM, inclusiv „așa-zișii reprzentanți ai societății civile care sunt numiți prin votul politic al Senatului”.

Alte două Parchete au anunțat că vor suspenda activitatea, mai anunță jurnalista Andrea Pavel. Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești vor suspenda activitatea cu publicul timp de o săptămână.

Urmează ca și în adunările generale ale celorlalte parchete din țară să fie supus la vot acest lucru.

De asemenea, magistrații din Timişoara s-au alăturat protestului față de ordonanța ministrului justiției, ieșind în faţa Palatului Dicasterial*.

Parchetul Tribunalului Brașov a decis de asemenea să își suspende activitatea timp de o săptămână în semn de protest, fiind al cincilea parchet din țară.

Vineri au mai protestat și magistrații din Judecătoria Sibiu au protestat față de asaltul asupra Justiției. Joi au protestat cei din Oradea și Brașov.

* Palatul Dicasterial este un palat de justiție construit la Timișoara între anii 1855-1860. În clădire funcționează în prezent Judecătoria Timișoara, Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara.

Foto: Ionel Stoica/Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.