Avocatul infractorilor, Tudorel Toader, îi transmite o scrisoare prim-viceprședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca răspuns la scrisoarea trimisă de acesta către premierul Viorica Dăncilă în care îl informează că va fi dată OUG privitoare la recursul în anulare. Mai mult, ministrul (in)Justiției îi aduce la cunoștință lui Frans Timmermans că anumite prevederi ale MCV nu vor fi aplicate, relatează Știripesurse.ro.
Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem două decizii ale Curții Constituționale care au condamnat protocoalele secrete, dar și o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanță de Urgență privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce privește completurile de 5 judecători. (vedeți AICI scrisoarea trimisă de Tudorel Toader lui Frans Timmermans)
În aceeași scrisoare, Toader îl informează pe Frans Timmermans asupra faptului că anumite prevederi din raportul MCV contrazic decizii ale Curții Constituționale din România, iar Guvernul va emite OUG pe legislația penală, însă nu va aplica prevederile din MCV ci doar pe cele ale Curții Constituționale.
Scrisoarea lui Tudorel Toader vine ca urmare a faptului că Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanţă de urgenţă care să introducă recursul în anulare. El şi-a exprimat îngrijorarea şi a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană urmăreşte ”îndeaproape” discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind apelurile extraordinare pentru cauze penale în urma celor hotărâri recente ale Curţii Constituţionale.
”Comisia a luat act deja de prima hotărâre - completul de cinci judecători (8 noiembrie) - în ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (CVM). Vă reamintesc că preşedintele Juncker a fost clar în problema unei eventuale amnistii în timpul recentei sale vizite la Bucureşti. Aşa cum a spus Comisia în repetate rânduri, este esenţial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.