Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan atrage atenția că propunerea României de comisar european, Rovana Plumb, nu a obținut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European pentru a accede în funcție.
"Rovana Plumb NU a obținut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind condițiile pentru a deveni comisar european.
Comisia Juridică a Parlamentului European a decis acum să o invite mâine pe Rovana Plumb la o audiere excepțională ca urmare a informațiilor contradictorii din declarațiile de avere ale domniei sale. Doar după aceea Comisia Juridică a Parlamentului European va da un verdict final.
În acest moment Rovana Plumb face România de râs la nivel european", spune eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan.
Precizăm că pesedista Rovana Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pe Transporturi, a transmis la Bruxelles o scrisoare cu explicații suplimentare privind declarația sa de avere, la solicitarea Comisiei Juridice din Parlamentul European. Totuși, răspunsul Rovanei este considerat „nesatisfăcător” de mai mulți eurodeputați.
Concret, Comisia Juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și un împrumut nedeclarat. Europarlamentarul francez Marie Toussaint, membră a comisiei, spune că unii dintre comisarii europeni desemnați au transmis inițial declarații de avere sau de interese „care erau contradictorii cu declarațiile completate anterior” și care necesitau explicații, scrie Politico, citat de G4Media.
În cazul Plumb, a fost „o diferență semnificativă între declarația pe care ne-a trimis-o nouă și cea completată în România”, a precizat Toussaint. Întrebările despre averea Rovanei Plumb ar putea complica eforturile sale de a obține aprobarea Parlamentului European pentru postul de comisar european, scrie Politico, amintind cazul Belina.
Într-o scrisoare adresată președintei comisiei, Lucy Nethsingha, candidata din România a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030. Plumb susține că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție .
Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu îl menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.
Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.
Totodată, potrivit regulilor Parlamentului European, în cazul în care este identificat un conflict de interese, se poate merge de la recomandări pentru rezolvarea acestuia până la recomandarea de a fi înlocuit candidatul pentru un anumit portofoliu. „În cele mai serioase cazuri, comisia poate concluziona asupra incapacității comisarului desemnat să își exercite funcția”.