De la Ankara vin și vești ”bune” - Turcia a rămas imună la actuala pandemie, cel puțin până în momentul de față. Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca a anunțat că până acum nu este confirmat nici un caz de infectare cu coronavirus în țara sa norocoasă.
Deși Turcia are graniță comună cu Iranul, legături comerciale strânse cu China, Italia, Coreea de Sud, și cu una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, care operează pe sute de destinații din 126 de țări, nici un turc nu s-a prezentat la spital cu simtome care să certifice apariția bolii în patria autocratului Erdogan.
E adevărat, granița cu Iranul a fost închisă după ce a fost anunțată explozia de cazuri de acolo, deși se știe că Teheranul a ținut o vreme ascuns numărul uriaș de îmbolnăviri, număr pe care, din câte înțelegem, nici acum nu îl raportează corect. De asemenea, cursele aeriene dinspre țările cele mai afectate au fost anulate, dar abia după ce s-a aflat că sunt destul de multe cazuri confirmate. La fel ca în cazul Coreei de Nord, deși la altă anvergură, Turcia e situată între două țări afectate de pandemie – Iran și Grecia –,dar Ankara susține în continuare că nu are nici un bolnav raportat. Doar dinspre Teheran a venit o aluzie la adresa situației din Turcia, prin vocea ministrului Bijan Namdar Zangeneh, aflat la întâlnirea țărilor OPEC de la Viena, de la sfârșitul săptămânii trecute – mai multe detalii AICI.
Numai că spre deosebire de situațiile din Coreea de Nord și din Iran, ce se întâmplă în Turcia ne privește în mod direct. Traficul dintre Turcia și România nu e deloc neînsemnat – avem curse aeriene zilnice spre și dinspre Istanbul și Ankara, dar și o mulțime de curse cu autobuze și microbuze din mai multe orașe mari românești către și dinspre Istanbul.
Tăcerea mormântală din presa turcă în privința infectărilor cu coronavirus nu ar trebui să surprindă, în condițiile în care sunt mai mulți ani de când au fost închise publicațiile incomode, iar Turcia are cel mai mare număr de jurnaliști închiși – detalii AICI.
Mai mult decât atât, turcii au arătat că, începând din 2015, nu evită să aresteze ori să deporteze jurnaliștii străini atunci când aceștia au abordat subiecte sensibile pentru Ankara. În aceste condiții e de înțeles și muțenia presei din Turcia, ori a corespondenților de presă din alte țări care se află acolo.
Neavând pe nimeni în țară care să îi conteste poveștile, regimul de la Ankara anunță chiar și acum, prin intermediul presei aservite, o perioadă de creștere economică semnificativă, în ciuda faptului că bursele din toată lumea sunt în scădere abruptă și e din ce în ce mai clar că urmează o perioadă de criză economică majoră la nivel mondial – mai multe detalii AICI.
Într-un articol de ieri din ediția online în limba engleză a cotidianului Daily Sabah, cu titlul ”Turcia oferă ocazia călătoriei în siguranță, neavând nici un caz de coronavirus confirmat”, se vorbește despre satisfacția turiștilor care sunt acum în Turcia, într-o încercare de susținere a industriei care aducea venituri foarte mari Ankarei până anul acesta, venituri care se vor disipa odată cu prăbușirea turismului, așa cum s-a întâmplat în lumea întreagă după apariția pandemiei.
Negarea realității este o practică tare iubită de regimurile autoritare și Ankara nu face deloc excepție. Am putea spune că asta e problema turcilor, dar acum, în situația prezentă, trebuie să avem grijă ca nu cumva să fim atinși de problemele lor, doar pentru că am luat de bune poveștile oficiale ale administrației autocratului Erdogan.