Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a precizat marți că fostul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu, nu a mai reușit să revină, din nou, în funcție, Curtea de Apel București hotărând că cererea de anulare a deciziei premierului Ludovic Orban de a-l demite și de suspendare a efectelor acesteia este neîntemeiată. Totodată, Birchall și-a exprimat speranța că acțiunea lui Tinu la CAB va fi respinsă și pe fond.
Birchall, pe Facebook: "În sfarsit lui Tinu - alias Tinu Superglue - nu i-a mai ținut "lipeala" și Caracatița de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie a rămas fără două tentacule (cele mai importante, de altfel). Prin două decizii ale PM, întemeiate pe Raportul Corpului de control al ministrului Justiției (întocmit în mandatul meu și asumat prin semnătura mea), președintele Andrei Tinu și Sorin Marius Bozgan au fost revocați din funcțiile deținute (de fapt, ținute cu dinții), facându-se astfel un act de dreptate și justiție socială.
Însă Andrei cel Mic, alias "Superglue", simțindu-se nedreptățit de această decizie "odioasa", a atacat-o la Curtea de Apel București în contencios administrativ, solicitând instanței anularea acesteia și suspendarea efectelor deciziei de revocare până la soluționarea fondului. Dincolo de ridicolul și penibilul situației - dat fiind că funcția de secretar de stat este o funcție politică, deci omul fusese numit politic - contrar oricăror așteptari ale sale, instanța de contencios a respins această cerere de suspendare ca neîntemeiată. Urmează judecarea fondului acțiunii. Întrucat actul de justiție este/ar trebui să fie previzibil, îmi exprim speranța că și pe fond îi va fi respinsă acțiunea. În opinia mea, Raportul Corpului de control al MJ, întocmit profesionist și responsabil și aflat la dosarul cauzei va cântări mult...
În aceste condiții, înteleg că saptămâna trecută, cu o fețișoară abătută, Andrei cel Mic (!), își strângea cu meticulozitate lucrușoarele din fostul său birou (o broscuță, o mașinută, o medalie scrisă în limba rusă, etc.), ca să plece.... Unde să plece? Unde o vedea cu ochii! Această saga penibila s-a încheiat. Sunt mulțumită că în mandatul meu au fost realizate lucruri care au fost confirmate inclusiv de următorul Guvern, precum și de o instanță de judecată... Sper ca și Bozgan să urmeze aceeași cale... sprâncenată. Și mai sper ca DNA să avanseze cu ancheta, în baza aceluiași Raport al corpului de control, fiind suspiciuni de comitere a unor fapte grave, în ceea ce privește acordarea cetățeniei române, așa cum dealtfel am și sesizat prin semnătura mea!".
Decizia CAB a venit pe fondul raportului făcut de Ana Birchall, din postura de ministră a Justiției, care a arătat că Tinu a patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși și ucraineni.
Hotărârea CAB: "Pentru acest motiv, având în vedere că raportul de control ce stă la baza emiterii deciziei a cărei suspendare se solicită este amplu motivat, fiind detaliate motivele pentru care se justifică revocarea/eliberarea din funcția de președinte al ANC a reclamantului, aspect de altfel necontestat de reclamant, Curtea va respinge ce neîntemeiată această critică de nelegalitate". (mai multe detalii AICI)
În prezent, procurorii DNA anchetează sistemul paralel de acordare a cetățeniei, creat de Andrei Tinu, raportul Anei Birchall transformându-se în plângere penală.
Ce scria vice pe 22 ianuarie 2020: "Documentul de peste 230 de pagini arată că cetățenia română e acordată „peste rând”, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, care încalcă prevederile legale, și deseori fără să se verifice dacă actele depuse de solicitanți sunt autentice. Raportul atrage atenția că există „vulnerabilități la corupție” în instituția care acordă cetățenia română și că cei mai mulți dintre solicitanți sunt din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Belarus". (mai multe detalii AICI)
Mai mult, amintim că Tinu a ținut cu dinții de scaunul de la ANC, și deși a fost demis de premier din funcția pe care o deținea, acesta a continuat să o exercite. Pesedistul ex-PRM-ist Andrei Tinu anunța pe 30 martie că nu dă curs deciziei premierului Ludovic Orban prin care a fost revocat din funcția de director al Autorității Naționale pentru Cetățenie. (mai multe detalii AICI) Pe 14 aprilie, Tinu preciza că deși a fost numit un nou președinte al ANC, el va continua să își exercite funcția din care a fost demis: "Chiar dacă a fost numit un nou președinte, hotărârea Curții de Apel București prin care am fost repus în drepturi este încă în vigoare, așa că eu îmi voi duce mandatul până la capăt, noua numire fiind una nelegală și inaplicabilă, neputând fi numit un nou președinte pe o funcție deja ocupată. Acest lucru l-a înțeles și președintele numit anterior, care și-a dat demisia, de altfel, imediat, așa cum anunțam într-o postare de săptămâna trecută".
Andrei Tinu a invocat în repetate rânduri, pentru a rămâne șef al ANC, o hotărâre a Curții de Apel București din data de 7 ianuarie prin care a fost suspendată prima decizie a premierului privind demiterea din funcție (din data de 11 decembrie 2019), dar care nu are niciun efect asupra celei de-a doua decizii a șefului Executivului, Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial pe 30 martie, prin care Tinu a fost destituit din nou din funcție.
Astfel, Birchall a semnalat pe 15 aprilie că toate actele semnate de Tinu după publicarea deciziei premierului în Monitorul Oficial sunt nule și ilegale, fostul șef ANC săvârșind infracțiunea de uzurpare de calități oficiale. (mai multe detalii AICI)
Contactată de redacția Podul, Ana Birchall sublinia pe 15 aprilie că Tinu a semnat documente după data de 30 martie fără a avea vreo bază legală, întrucât a fost revocat de către premierul Ludovic Orban dintr-o funcție în care a fost numit politic. (mai multe detalii AICI)