Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a lansat joi o campanie împotriva furtului din bani publici, mai ales în contextul în care în plină epidemie de COVID-19 există suspiciuni în privința faptului că sunt numeroși indivizi care vor să profite de situație.
Astfel, Ana Birchall a anunțat că va face uz de calitatea de deputat pentru a trimite actele de corupție și tentativele de furt din banul public în atenția autorităților judiciare competente (Parchetul General, DNA sau DIICOT) și, mai mult, a precizat că "se va asigura personal, urmărind îndeaproape fiecare caz în parte, că cei care încearcă șmecherii - în special în achizițiile publice - în această perioadă, vor fi trași la răspundere în fața legii".
În acest sens, deputata Ana Birchall a lansat un îndemn către cetățeni să îi semnaleze fiecare caz de corupție pe adresa de mail [email protected]: "Vă rog din suflet, structurați aceste e-mailuri în așa fel încât să se înțeleagă clar CINE sunt cei care au comis sau încearcă să comită fapta penală, în CE constă această faptă și dacă aveți cunoștință de vreo DOVADĂ în sprijinul celor afirmate", a subliniat Birchall.
Birchall, pe Facebook: "Am vrut să vă spun încă de ieri, dar n-am vrut să fiu luată în glumă pentru că ce vreau să zic e foarte serios: dacă ați aflat de cineva care fură din banul public, indiferent de unde și cum, indiferent de rang, funcție sau culoare politică, scrieți un e-mail la [email protected].
Am mai scris pe această pagină, vreau să încerc să centralizez aceste semnalări ale abuzurilor sau posibilelor infracțiuni comise mai ales în aceste zile de grea încercare pentru noi toți pentru că eu cred că nu există mai urâtă și mai abjectă crimă decât să profiți de durerea și de necazurile altor oameni. Voi face uz de calitatea mea de deputat pentru a trimite aceste măgării și încercări de a fura din banul public în atenția autorităților judiciare competente (Parchetul General, DNA sau DIICOT) și mă voi asigura personal, urmărind îndeaproape fiecare caz în parte, că cei care încearcă șmecherii - în special în achizițiile publice - în această perioadă, vor fi trași la răspundere în fața legii. Vă rog din suflet, structurați aceste e-mailuri în așa fel încât să se înțeleagă clar CINE sunt cei care au comis sau încearcă să comită fapta penală, în CE constă această faptă și dacă aveți cunoștință de vreo DOVADĂ în sprijinul celor afirmate. Vă mulțumesc și aștept cu interes mesajele voastre pe adresa [email protected].
P.S. Îi aștept de asemenea cu interes și pe unii așa-ziși "prieteni" ai mei care vor spune probabil că ce fac eu e un demers electoral. Îi asigur și pe aceștia și pe toți cei interesați că nu voi candida la nicio primărie la alegerile următoare și nu vreau decât să-mi fac datoria de cetățean și de membru ales al Parlamentului României. În schimb, dacă e vreun edil care se simte cu musca pe... semnătură, îmi poate scrie personal. Fapta recunoscută, e pe jumătate iertată!".
În privința celor care sunt susceptibili de comiterea unor nelegiuiri pe timp de criză, reiterăm exemplul managerului Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, care spunea cu nonșalanță la Antena 3 în urmă cu câteva zile că este nevoie de un cadru legislativ special pentru ca în viitor nimeni să nu-i poată trage la răspundere pe cei ce se ocupă de achiziţii în această perioadă. Mesajul lui Streinu Cercel poate fi asociat cu formula ingrată care tot circulă, din păcate, prin România și anume "a furat, dar a și făcut", în situația actuală expresia devenind "a furat, dar s-a și luptat cu COVID-19".
Streinu Cercel, la A3: "Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. Că după ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Să vă spun mai departe la ce mă gândesc? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar în această situaţie, care este de urgenţă, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor".