Spitalul Județean Suceava a devenit Gerota 2. 52 de cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19 până la această oră. Printre cei diagnosticați sunt angajați de la Cardiologie, Medicină Internă, Boli Infecțioase, Dializă, Neorologie, ORL, UPU și ATI.
Secretarul de stat Nelu Tătaru a precizat la Digi24 că Spitalul Județean Suceava se închide pentru 48 de ore pentru a fi dezinfectat, iar ulterior va deveni spital exlcusiv COVID-19. Mai mult, vor fi aduși medici de la alte spitale, toate cadrele medicale care lucrau până în prezent la Spitalul Județan Suceava fiind în izolare. Tătaru a mai spus că toate internările din spital vor fi trimise în spitalele din zonă, precum Spitalul de la Rădăuți sau cel de la Botoșani.
Conform Libertatea, pe liste, în dreptul a 25 dintre cele 52 de cadre medicale afectate este trecută și secția pe care lucrează medicul sau asistentul: 7 persoane lucrează în secția de cardiologie, cel puțin 5 la medicină internă, cel puțin 3 la boli infecțioase, cel puțin 3 la gastroenterologie, cel puțin 2 la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, cel puțin o persoană la neurologie, cel puțin un medic ATI, cel puțin un caz în secția de chirurgie generală, cel puțin un caz în compartimentul ORL și încă un caz la dializă (nefrologie).
Situația este mult mai gravă de atât. Jurnalistul Victor Ilie a atenționat pe Facebook că directorul medical al Spitalului Județean Suceava (schimbat din funcție ulterior), Mircea Alexandru Macovei (foto articol), a invocat luni un ordin de ministru fictiv pentru a-i pune pe medicii infectați cu noul coronavirus să muncească alături de colegii sănătoși, căci în caz contrar le rupe contractele de muncă.
Relatarea unei asistente: "Ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi".
Totodată, un alt cadru medical i-a transmis jurnalistului că și-a îmbolnăvit familia, întrucât nu a beneficiat de echipamentul necesar pentru protecție: "Mi-am îmbolnăvit și familia pentru că n-am avut mănuși, măști, nimic… Am supt 12 ore o singură mască cumpărată de mine".
Astfel, jurnalistul a precizat că Spitalul Județean „Sf. Ioan” din Suceava e unul dintre cele mai mari focare instituționale din România, alături de Spitalul Gerota din București.
Informațiile prezentate de jurnalistul Victor Ilie: "În acest moment, la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, asistente și medici confirmați cu Sars-Cov-2 sunt la spital, la muncă. Au fost puși în contact direct cu colegii sănătoși. Patru cadre medicale mi-au povestit că personalul a fost chemat de către directorul medical, Mircea Alexandru Macovei, care i-a amenințat că le rupe contractele de muncă dacă nu se prezintă la spital.
Mai multe surse din spital spun că ieri erau infectați cel puțin 18 doctori de pe secțiile de infecțioase, pneumologie, ortopedie, urologie și cardiologie, dar și 8 asistente medicale. Oficial, într-un comunicat citat de @Libertatea, instituția spune că i-a internat și i-a sfătuit să stea acasă pe cei infectați, dar neoficial angajații spun că unii dintre ei sunt, de fapt, la muncă.
Astăzi, directorul medical i-a obligat pe toți să își părăsească locuințele și să vină la serviciu. I-a băgat în aceiași sală și pe cei infectați, și pe cei neinfectați.
Azi-noapte, la ora 1, toți doctorii au primit acest mesaj:
„Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmati pozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru! Dr. Macovei”
De fapt, nici un ordin de ministru nu spune că cei bolnavi fac horă cu cei sănătoși.
La ora 6 dimineața, angajații spitalului au primit încă un mesaj:
„Bună dimineața! Tot personalul este așteptat la spital la ora 7:30. Ordin de ministru. Va avea loc o discuție despre situația epidemiologică a spitalului cu ministrul!!! Vă mulțumesc!”
Și au ajuns și doctorii, și personalul auxiliar, „ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi”, mi-a povestit o asistentă. „Ca oile am stat.” Oamenii au fost chemați pentru o ședință, au stat împreună, unul lîngă celălalt, iar apoi au fost trimiși acasă ori la testare fără să vorbească nimeni cu ei.
„Vă rog să faceți lumină că e jale”, mi-a spus una dintre asistente. „Mi-am îmbolnăvit și familia pentru că n-am avut mănuși, măști, nimic… Am supt 12 ore o singură mască cumpărată de mine”.
În acest moment, Spitalul Județean „Sf. Ioan” din Suceava e unul dintre cele mai mari focare instituționale din România, alături de Spitalul Gerota din București. S-a întîmplat tocmai pe dos față de ce ne avertizau italienii: Protejați-vă doctorii pentru că ei vă protejează mai departe pe voi!
Directorul medical Macovei nu răspunde la telefon și nici la mesaje, dar ar trebui să răspundă la cel puțin trei întrebări:
1. De ce i-a adunat împreună pe cei bolnavi și cei sănătoși sau doar suspecți?
2. De ce i-a amenințat pe medici și asistente că își pot pierde locurile de muncă, dacă nu își părăsesc locuințele?
3. Ce ordin de ministru a invocat pentru asta?".
Potrivit site-ului Suceava Live, fostul director medical al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, medicul ortoped Mircea Macovei, cel care a îndeplinit și funcția de purtător de cuvânt al unității spitalicești, a fost infectat cu coronavirus. Trebuie precizat că acesta a fost schimbat din funcție cu medicul Doina Ganea, în cursul zilei de luni, 23 martie.