Tânărul infectat cu coronavirus a fost adus la Institutul „Matei Balș” din București, joi dimineață, în jurul orei 7.00, cu o mașină specială a SMURD. Călătoria a durat câteva oare bune, cam șase, pentru că pacientul locuiește într-o comună din apropiere de Târgu Jiu, iar drumurile până la București sunt proaste.
Despre el se știe că are puțin peste 20 de ani, starea sa este bună, nemanifestând în acest moment simptome specifice bolii pe care o poartă. Se mai știe că l-a însoțit pe italianul de 71 de ani, diagnosticat cu coronavirus la două zile după ce a părăsit teritoriul României, la vânătoare în perioada pe care acesta a petrecut-o în țara de origine a partenerei sale de viață (18-22 februarie).
CITEȘTE ȘI: Camere cu dușuri chimice la „Matei Balș” pentru pacienții cu coronavirus. Ce se întâmplă acolo
De altfel, el se afla deja printre persoanele pe care autoritățile deciseseră deja să le izoleze la domiciliu încă de acum două zile. Tânărul nu a avut simptome care ar fi putut indica prezența virusului și, potrivit medicului Adrian Streinu-Cercel, e posibil nici să nu aibă, dat fiind ca starea lui de sănătate e bună.
Casa pacientului din comuna Prigoria, Gorj, este păzită acum de jandarmi și poliție.
Conform primarului comunei Prigoria (foto stânga), tânărul este angajat la o firmă unde cetăţeanul italian este patron. După unele informații, ar fi vorba de un restaurant.
Primarul a explicat că tănărul locuia cu părinţii şi cu bunicii. De asemenea, conform edilului, prietena tânărului este şi ea izolată, dar la Târgu Jiu. ”Era sub supraveghere, așteptam rezultatul testelor”, a mai spus edilul.
De asemenea, edilul a precizat că bărbatul a participat recent, alături de alte persoane din sat, la o petrecere, reatează news.ro.
Italianul
Italianul care a vizitat România și a fost confirmat pozitiv la testul de coronavirus, la două zile după ce s-a întors în Italia, este internat în Spitalul din Rimini. Miercuri a acordat o scurtă declarație unor jurnaliști și a transmis că se simte bine, nu mai face febră și e convins că se va recupera repede.
El a intrat în țară pe 18 februarie, la ora 23 și 45 de minute, adus de la Bologna, împreună cu fiul lui de 10 ani, de un avion care a aterizat pe Aeroportul Internațional din Craiova.
La bord, pe lângă echipajul aeronavei se aflau peste 20 de pasageri. Toți urmează să fie testați de autoritățile medicale.
De la aeroport, italianul a mers la o firmă de închirieri auto din Craiova. A preluat o mașină și s-a îndreptat spre localitatea Bâlteni, din Gorj, unde și-a lăsat fiul la socrii.
Încă de marți noaptea, autoritățile medicale au mers în zonă ca să îi identifice pe cei care au intrat în contact cu el. Le-au recoltat analize pentru coronavirus și le-au spus să nu își părăsească locuințele două săptămâni.
După ce a lăsat copilul la rude, italianul a ajuns în Târgu Jiu, unde are un apartament. Autoritățile au stabilit că bărbatul s-a cazat acolo pe 19 februarie. În aceeași zi a mers în Drăguțești, Gorj, la Primărie, ca să își achite impozitele pentru niște proprietăți.
Era însoțit de un român și de un alt cetățean italian.
Cei patru angajați ai primăriei din Drăguțești, care au intrat în contact cu italianul, au fost izolați la domiciliu.
Între 20 și 21 februarie, bărbatul infectat cu coronavirus a avut mai multe întâlniri de afaceri, cele mai multe în Târgu Jiu.
Autoritățile
”Suntem, din păcate, în măsură să vă anunţăm că în urma testării făcute persoanelor din judeţul Gorj, care au intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini, avem primul caz confirmat de infectare cu Covid -19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj. Imediat după ce va ajunge la Bucureşti, va intra pe schema de tratament şi sperăm într-o evoluţie pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică. Avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă, şi vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil", a declarat ministrul Sănătății Victor Costache, într-o conferinţă extraordinară de presă susţinută la sediul MAI, miercuri seară.
De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că bărbatul respectiv, care nu prezintă tuse sau febră, va fi preluat în cursul acestei seri de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoletă, şi va fi adus la Spitalul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Bucureşti.
Potrivit lui Arafat, familia bărbatului din Gorj confirmat cu virusul este formată din 7 persoane, care acum au intrat în izolare. El a subliniat că nu va fi indicată localitatea unde îşi are domiciliul bărbatul respectiv, pentru că nu "este corect" aşa.
Ministrul Costache a mai arătat că autorităţile desfăşoară o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul confirmat cu Covid-19 a intrat în contact în ultimele zile.
Potrivit ministrului Sănătăţii, bărbatul confirmat cu coronavirus a fost contact direct cu italianul, urmând ca la spital să i se repete testarea în zilele următoare. De asemenea, cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul vor fi supuse din nou testelor.
"Din câte ştim, această persoană a fost în contact direct cu italianul, a fost la vânătoare şi de două zile este ţinut la domiciliu. La Matei Balş, se va repeta testarea în zilele următoare şi vom repeta testarea la cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul. Este transportat în condiţii de maximă siguranţă şi va fi spitalizat în unitatea cea mai sigură de pe teritoriul României", a declarat Costache.
Ministrul a adăugat că există şi o parte pozitivă, aceea că a fost identificat pacientul "zero" şi faptul că cei cu care a intrat în contact sunt în mediu rural şi nu într-o aglomerare urbană.
"Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, testăm toţi contacţii lui şi am identificat un bolnav. Este într-un mediu rural, nu într-o aglomerare urbană, putem să luăm măsuri eficiente", a subliniat ministrul.
În context, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că nu e vorba de epidemie, ci "vorbim de un singur caz".
"Când numărul cazurilor devine mai mare, abordarea se adaptează situaţiei. Nu vrem să dăm informaţii care să ducă către pacient. Mesajul direct este acela că virusul se transmite pe calea aerului, dar trebuie să stai la o distanţă apropiată timp de 15 minute", a menţionat Arafat.
Atât secretarul de stat DSU, cât şi ministrul Costache au subliniat că toate cele şapte persoane, rude ale acestui bărbat, au fost testate, rezultatele fiind negative.
"Toate şapte, conform informaţiilor pe care le avem la acest moment, au testat negativ, însă având în vedere că persoana care a fost testată pozitiv a stat acolo şi este un contact direct, toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, în izolare, sub pază, li se vor asigura absolut toate nevoile, dar nu vor putea pleca din casă. Vor rămâne în casă în carantină cel puţin 14 zile, după care vor fi testaţi pentru a se stabili dacă este vreunul pozitiv. În cazul în care la unul din cei şapte apar simptome în perioada celor 14 zile, atunci persoana respectivă se testează, dacă este pozitivă, atunci este transportată la spital (...) Ei sunt carantinaţi, asta înseamnă că nu trebuie să aibă nicio formă de contact, decât cu persoane protejate. Când vine Direcţia Sanitară acolo să îi vadă, vor intra acolo cu echipament de protecţie complet", a afirmat Raed Arafat.
El a adăugat că vecinii din localitatea respectivă din judeţul Gorj trebuie să înţeleagă că aceste şapte persoane, fiind izolate în casă, "nu au cum să îi afecteze şi să îi pună în pericol".
"Deja un număr important de persoane din acea localitate au fost testate şi au ieşit negativ, la fel şi cei şapte membri ai familiei au ieşit negativ, deci nu ne aşteptăm să fie o evoluţie dramatică, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu (...) Ce trebuie reţinut este că la nivel mondial sunt zeci de mii de oameni care s-au vindecat de această boală, iar alţii sunt asimptomatici şi au o evoluţie uşoară a bolii. Sperăm că aşa va fi şi cazul nostru, din Gorj", a concluzionat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.