Într-o postare pe Facebook însoțită și de o filmare, Flavia Dobrescu, consilier politic la USR și angajată la Parlament la cabinetul deputatului USR Tudor Benga, reclamă public că a fost agresată fizic, de față cu alți colegi, de către un agent SPP.
Incidentul s-a petrecut chiar în holul Parlamentului unde i s-a interzis accesul pe motiv că i s-ar fi încheiat programul de lucru.
„Un agent SPP m-a agresat fizic, de față cu alți colegi. Literalmente m-a tras de mâini prin holul Parlamentului pentru că el nu credea de cuviință să intru în clădirea in care lucrez de mai bine de doi ani. Angajatul respectiv a refuzat în repetate rânduri să îmi spună cum se numește sau să se legitimeze.
Nu e prima dată când întâmpin abuzuri fizice din partea angajaților de la securitate. Până acum au fost pipăieli sub pretextul percheziției corporale, iar acum violență fizică”, povestește Flavia Dobrescu pe Facebook.
Incidentul s-a petrecut pe 5 februarie. „Am ajuns în jurul orei 16.00 la birou pentru că am lucrat de acasă în pirma parte a zilei. Trebuia să ridic legitimația de acces din interior pentru că urma s-o reînnoiesc. Eram, așadar, pe o listă cu numele meu, un document care atesta faptul că am acces în clădire. Domnul de la intrare mi-a refuzat accesul pe motiv că el nu crede că la ora asta ar trebui să vin la muncă. Și a continuat să mă țină acolo, să dea telefoane pe la diverși superiori până se întâmplă să găsească pe cineva care să zică că eu n-aș avea voie în clădire. N-a găsit însă pe nimeni, motiv pentru care mă ținea la nesfârșit acolo. I-am spus că întârzii, că se termină programul și că nu îmi voi mai putea ridica legitimația dacă nu intru și i-am mai spus că doresc să se legitimeze să știu cu cine vorbesc să pot depune reclamație. A refuzat în repetate rânduri, motiv pentru care i-am spus că eu nu pot recunoaște legitimitatea lui acolo. Am dat să plec mai departe, moment în care domnul respectiv s-a apucat să mă tragă de mâini și de picioare prin holul Parlamentului pentru a mă da afară din clădire. Nu este însă prima dată când sufăr abuzuri fizice din partea SPP-ului la intrarea în Parlament. Alte dăți au fost atingeri, nu neapărat violente, dar să spunem tandre, scârboase efectiv. Mi-a fost refuzat apoi dreptul de a fi percheziționată de o femeie. Că ăsta e pretextul: te percheziționează și te ating într-un mod întâmplător, ca din greșeală”, povestește domnișoara în filmul de pe pagina sa. Filmarea poate fi vizionată AICI.
Într-o postare în care se pune la îndoială situația relatată de consiliera USR, mai mulți liberali sau susținători ai PNL iau în derizoriu situația relatată de presupusa victimă. Chiar și consilierul municipal Ciprian Ciucu (PNL) și un fost ministru al Educației în guvernul Boc (deci tot liberal ca orientare și apropiere, chiar dacă azi nu e înregimentat politic oficial) – Daniel Funeriu – văzut ca un reformator și vizionar în materie de învățământ, par să se amuze și să trateze cu ironie povestea tinerei. Ciucu postează, în bătaie de joc, un link către un document cu măsurile luate de primarul Gabriel Firea contra hărțuirii la locul de muncă.
Contactat de VICE pentru o declarație în legătură cu incidentul, SPP a explicat că a făcut „verificări”, dar nu a dat detalii despre cum s-au făcut acestea și a dezmințit tot ce-a spus angajata USR.
„În urma informațiilor apărute în spațiul public, Serviciul de Protecție și Pază a făcut verificări din care a rezultat că informaţiile sunt false și reprezintă dezinformări ale situației reale. Angajatul, acuzat pe nedrept, este militar cu ani de experiență profesională și și-a îndeplinit misiunea conform legii și reglementărilor.
Accesul în clădirea Parlamentului se face în baza unei hotărâri a Biroului Permanent al Camerei Deputaților, care a aprobat Regulamentul privind Ordinea și Siguranța în Palatul Parlamentului. Angajații Serviciului de Protecție și Pază, aflați în punctele de control acces, pun în aplicare aceste regulamente, iar deciziile privind accesul în Parlament sunt stabilite de către conducerea instituției, mai ales în cazul persoanelor care nu au legitimații de serviciu care să le permită accesul în instituții.”
Au adăugat că regretă incidentul, că legile trebuie respectate și că ei n-au primit nicio reclamație.