Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, atrage atenția asupra unui fapt remarcat cel mai probabil de mulți dintre bucureșteni, dar care nu preocupă încă pe nimeni la modul serios: seara, după anumite ore, aerul din București devine irespirabil. Se simte un miros greu, uneori acru sau de gunoi ars, iar aplicația Airly, operată de Philips care are 15 senzori de măsurare a calității aerului în capitală, se „înroșește”, indicând că nu e deloc indicat să ieși la plimbare prin oraș.
„Weekend de weekend, de o lună încoace, Bucureștiul devine furnal de gazare: pe la 7 seara încep să crească toți parametrii de poluare a aerului (cei care pot fi urmăriți pe aplicația Airly, că Ministerul mediului a dezafectat toți senzorii de măsurare a calității aerului).
Nu e din cauza traficului auto, evident. Se ard deșeuri pe șest până târziu în noapte.
Acuma ce mă frământă pe mine: sunt singura persoană din 3 milioane preocupată de ceea ce respiră? Nu văd nici un comentariu pe facebook, nu urlă televiziunile, nu sunt breaking news nicăieri.
Oamenii își plimbă liniștiți cățeii, e plin de spectatori la fântânile de 7 (șapte) milioane de euro, adolescenții se întâlnesc grupuri-grupuri, copiii se mai joacă pe trotuare, bătrânii se plimbă sau fac politică pe bănci. Totul intr-un smog urât mirositor, inecăcios.”, scrie Simona Tivadar pe pagina sa de Facebook unde publică și un print screen al situației semnalate de Airly.
Sursa foto: Simona Tivadar/Facebook