Resetarea sistemului (despre ”cupolă”)


Resetarea sistemului (despre ”cupolă”)

Vechii securiști s-au scos treptat și fără proteste din sistem, au ieșit la pensie, și-au legalizat banii furați cu vinderea nemților, a evreilor sau cu alte activități de comerț exterior, au intrat în afaceri sau, precauți, au rămas eminențe cenușii, mereu la un pas în spatele celor noi, tineri, întâmplător rude dar nu numai. Generația asta a avut și ea succes, cum se vede, dar îi lipsea ceva, o metafizică, o adrenalină superioară. Pricină din care, treptat, șovăielnic ca la orice început și din ce în ce mai hotărât după, au spus că ei nu sunt doar patrioți prin ascultarea ordinelor politicului, ci au expertiză solidă pe care un parlamentar sau ministru nu au de unde să o fi cules.

Au făcut academii, școli doctorale, au fost primii care au folosit tabletele, au primit sponsorizări de la alte servicii, de la parteneri și aliați, au mai copiat o carte de Johnson sau Smith, Popeștii americani cum ar veni, și au învățat cele trei sute de cuvinte în engleză prin care poți comunica orice, oricui, oriunde și oricum, indiferent de pronunție. Evident, nu au uitat să se doteze cu corp profesoral, să se asigure în caz de pensionare, să aibă și alte privilegii pe măsura competenței. În final, au reușit și subordonarea politicului. Recalcitranții, cei care doreau puterea, nu pentru că erau democrați convinși, au fost lucrați prin DNA și alte organe.

Una peste alta, dincolo de cheltuială, folosul era pozitiv: s-a evitat o tranziție aventuroasă, organizarea militară a foștilor, apariția armatelor private, așa cum, geostrategic, cum-necum am intrat în UE și NATO, am ajuns economie de piață și aspirăm la predicatul de stat de drept. Independent, la firul ierbii, românii au început să transfere legal bani din străinătate, să cotribuie masiv la economie, iar bunăstarea a ajuns și acolo unde, înainte, era complet absentă. Da, una șubredă, plină de E-uri și alte otrăvuri, dar, simplist spus, mai nimeni nu mai murea/moare de foame.

Revenind la orgolii - că de acolo încep toate nu doar în viața duhovnicească -, insistența doctorala, damblaua academică luând proporții, s-au întrebat unii și alții cum este cu acești cardinali ai securității, ce reguli au în conclav, care le sunt ierarhiile. Or, ce au văzut, inclusiv marele public? L-au văzut, exemplar luat, pe Oprea, omul care a ajuns general de furnituri, ministru de interne și vicepremier al Guvernului unei țări membră UE și NATO. Apoi i-am mai văzut pe ucenicii lui, ieșind din bucătărie speriați puțin de mirosul deratizării. Apoi s-au liniștit iarăși.

Meritul luptei pentru putere, care se dă cu absolut toate armele - de la "doamne" ca Udrea la spionaje și alte înregistrări ambientale -, a readus pe tapet problema nedeslușită până la capăt a competenței care nu există, a doctorilor care nu sunt de fapt doctorabili, a experților în pauză de expertiză. Diferența, de data aceasta, este notabilă și sper salvatoare: avem război la graniță și, ferească Sfântul, NATO ar putea deveni parte beligerantă cu tot cu noi. În acest orizont, a spune că ai pus, vizionar, la putere o coaliție nu o să mai ajungă. Pentru că vor muri oameni.

Dar chiar și fără acest scenariu îngrozitor, prezența la noi pe termen lung a trupelor aliate, menținerea fierbinte a zonei pentru decenii, activitățile încrucișate civile și militare, faliile culturale și manipulările în toate direcțiile vor reclama din partea noastră răspunsuri rezonabile. Cine să le dea? Doctori gen MM? Militari precum Gheorghiță-cel-chipeș? Corupți precum X sau Y? Cine? Politicienii ziși anti-sistem, cei care demonstrativ își vor arde diplomele de doctori? Vorba americanului longeviv, mort între timp, când o să fie sunată România la telefon, cine o să răspundă?

Ei bine, aici se închide cercul. Toate sistemele care i-au tolerat și validat trebuie, în propriul interes, să reseteze relațiile cu băieții aceștia. Universitățile să le închidă ușile în nas, așa cum Justiția să nu le mai dea curs la cererile de șantaj "obiectiv". Hulită cum este, UE va sprijini, pragmatic, o Românie mai curată și, astfel, mai capabilă, ca să exprim astfel, să fie flanc de apărare. Este, fără exagerare, o Sternstunde, o aliniere de astre cum mai rar se vede. Vital ar fi să nu pierdem ocazia. Nu pentru că ar fi prima dată, dar se prea poate să fie și ultima.

Doxa!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.