Negocierile privind susținerea noului Guvern: Ludovic Orban e încrezător, dar Ponta se lasă greu. Când vrea președintele Pro România anticipate


Negocierile privind susținerea noului Guvern: Ludovic Orban e încrezător, dar Ponta se lasă greu. Când vrea președintele Pro România anticipate

Premierul desemnat Ludovic Orban a continuat joi negocierile cu formațiunile politice parlamentare. A venit rândul partidului lui Ponta, Pro România, iar în urma discuțiilor, Ludovic Orban a declarat că este optimist privind susținerea Pro România pentru Guvernul pe care-l va conduce.

Cu toate acestea, Victor Ponta a dat de înțeles că se lasă greu de convins de către liberali, iar din această pricină va avea loc o a doua rundă de negocieri: "Am răspuns, așa cum era normal, invitației de a avea o scurtă discuție. A fost foarte scurtă, că nu era cazul de mai mult. Noi avem un obiectiv mare – vrem să apărăm interesele electoratului de stânga, care a fost trădat de conducerea PSD. Discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de așa ceva", a spus Ponta. Mai mult, președintele Pro România a menționat că așteaptă ca următorul Guvern să zică cum arată bugetul țării pe 2020. 

Totodată, pare că Ludovic Orban și Victor Ponta s-au înțeles în cazul alegerilor anticipate. Ludovic Orban a precizat că este deschis la discuții în legătură cu anticipatele. De cealaltă parte, Ponta a propus ca anticipatele să se defășoare odată cu alegerile locale din 2020, probabil în luna mai. 

Ludovic Orban, după negocierile cu Ponta: Mi s-a părut că ne-am înțeles că România are nevoie de un Guvern care să asigure stabilitate, să elaboreze legea bugetului de stat pe anul 2020 și să rezolve marile probleme cu care se confruntă astăzi România. A fost o discuție pozitivă, în care am depășit puncte de diferență. Am încredere că până la final ne vom înțelege și că vom avea susținerea celor de la Pro România. (…) A rămas să avem runda a doua. După cum au mers discuțiile, eu sunt optimist. Nu au fost. În mod evident, fiind vorba de un sprijin parlamentar noi nu refuzăm posibilitatea ca orice formațiune să participe cu ideile, propunerile și chiar cu expertiza de care dispun, dar nu a fost nicio discuție referitoare la vreun portofoliu ministerial. Nici ei nu au cerut, nici noi nu am oferit. (...)

Am discutat puncte în care ne-am înțeles, reducerea subvenției pentru partide. I-am readus aminte partenerului de discuție că PNL a formulat un amendament la legea bugetului de stat exact în acest sens și evident când elaborăm bugetul noi vom respecta acel amendament. Suntem deschiși pentru o discuție privitoare la organizarea alegerilor anticipate. Aici e necesar un acord politic prin care formațiunile politice care se înțeleg să dețină jumătate din Parlament, astfel încât să avem garanția că nu aruncăm țara în criză, fără să fim siguri că investirea a două guverne vor fi respinse. Sunt și alte elemente în care am făcut pași înainte.

Ponta, despre bugetul pe 2020: Era prezent și domnul Cîțu și am spus că ne așteptăm ca viitorul Guvern să ne spună în primul rând cum arată bugetul pe 2020. Știți foarte bine că vorbele-s vorbe, dar când te uiți pe cifre îți dai seama ce va fi de fapt la anul. 

Ponta, despre anticipate: Al doilea lucru, politic, de data asta, am spus că susținem și vrem și cred că e un lucru bun să avem alegeri parlamentare anticipate odată cu cele locale pentru că în felul acesta se pot face și procedurile parlamentare. (...) Anticipatele se pot face odată cu localele sau la o săptămână diferență. Ar fi și bine pentru România să nu stăm tot anul 2020 în criză în alegeri. Ar trebui să știm din mai cine are majoritate, cine conduce România în următorii 4 ani, cine e în Opoziție pentru că acum sunt încurcate toate lucrurile.

Ponta, despre susținera pe care o are Guvernul Orban: Eu cred că depind în primul rând de PNL, USR, PMP, ALDE și UDMR. I-am zis domnului Orban de ce nu face ca la moțiune, să dea drumul la listă și să o semneze parlamentarii pentru a vedea câte semnături are pentru noul Guvern. Și dacă mai trebuie cele de la Pro România atunci discutăm. (...) Am răspuns, așa cum era normal, invitației de a avea o scurtă discuție. A fost foarte scurtă, că nu era cazul de mai mult. Noi avem un obiectiv mare – vrem să apărăm interesele electoratului de stânga, care a fost trădat de conducerea PSD. Discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de așa ceva”, a declarat Victor Ponta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.