Un pădurar în vârstă de 37 de ani, tată a trei copii, a fost împușcat mortal de hoţii de lemne chiar cu arma cu care pornise pe urmele lor. Trupul său a fost găsit într-o râpă, între localitățile Rogoz și Băiuț, Maramureș, iar în apropiere, era aruncată şi arma crimei.
Potrivit stirileprotv, ro, pădurarul ar fi fost sunat de un localnic, care l-a atenționat că în zonă sunt mai multe persoane care vor să fure lemne din pădure. Ar fi pornit singur pe urmele lor, însă după câteva ore a fost găsit împușcat, spun procurorii.
Directorul general Romsilva a postat pe rețelele sociale un mesaj prin care condamnă aceasta crima și transmite condoleanțe familiei.
“Din păcate aveam o seară tristă ! La Romsilva - Directia Silvică Maramureș, Ocolul silvic Strambu Băiuț in aceasta seara hotii de lemne l-au omorât cu violență pe pădurarul Pop Liviu. Violența a fost extrema, astfel ca nu o pot descrie ! Sunt in judetul Maramureș, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest padurar care avea doar 30 de ani ! Riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată in societatea românească ! Noi facem lucruri bune: plantăm, creștem și îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu ! Ce au cu noi ? Dumnezeul să-l ierte și să-l odihnească in ceruri !”, a scris pe Facebook Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
”Este un caz extrem de grav, aproape de neacceptat în socitatea românească. Un pădurar de 30 de ani, un munte de om, păzea pădurea unui privat. Acest om a aflat că sunt hoți care fură din proprietatea lui. Ajuns acolo, a sunat poliția, a sunat 112, iar probabil acolo ceva s-a întâmplat pe drum. Autoritățile l-au găsit împușcat cu propria lui armă. Făptuitorii au fugit de la fața locului. E o violență exteremă. O denunț și nu sunt de acord cu asemenea atitudini.”, a mai declarat Gheorghe Mihăilescu.
Acesta este cel de-al treilea caz în decurs de o lună în care un pădurar este agresat sau ucis.
În 13 septembrie, un pădurar de la Ocolul Silvic Paşcani a fost găsit mort în pădure, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni.
„Un angajat al Ocolului Silvic Paşcani din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi a fost găsit decedat în această dimineaţă într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmăneşti, în prezent organele de cercetare penală efectuând cercetări la faţa locului. Pădurarul Răducu G., titularul de canton silvic, a fost descoperit decedat la ora 8:15, prezentând contuzii în zona capului şi a membrelor, în apropiere fiind identificaţi patru arbori cu început de tăiere şi un altul tăiat şi abandonat, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni”, anunţa Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
În 17 septembrie, Romsilva anunţa că un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare.
Bărbatului i-a fost furată arma de serviciu, o carabină, cu care unul dintre agresori l-a ameninţat cu moartea, dar a reuşit să fugă şi să sune la 112.
“Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, ameninţându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reuşit să se refugieze în pădurea alăturată şi a apelat numărul de urgenţă 112, când a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă”, relata Romsilva.
În 24 septembrie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizat o acţiune de protest prin care solicită elaborarea de legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic.
“Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, spuneau sindicaliştii.
Sursa foto: Andi Cărlan/Facebook
Furtul de lemn este cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României în ultimii 30 de ani. Indiferent ce regim a fost la putere și indiferent de creșteri economice sau crize financiare, pădurile țării au fost decimate în mod sistematic, scrie recorder.ro care a realizat o anchetă jurnalistică ce dezvăluie mecanismele rețelelor mafiote, care acționează cu îngăduința și complicitatea statului, și faptul că furtul de lemne duce către o adevărată catastrofă ecologică.
Recorder a mers în inima Bucovinei, pe urmele hoților de lemn, pentru a vă arăta cum funcționează mafia care ne decimează pădurile, identificând un sistem de complicități și interese în care e implicată toată lumea: silvicultori ai statului care pun umărul la prăduirea pădurii pe care ar trebui să o păzească, politicieni locali care fac afaceri cu lemn tăiat ilegal și se bucură de protecție de la centru, șefi de ocoale conectați politic.