Undeva mai la estul României, un fost ofițer KGB își râde probabil în barbă aflând despre seria de incidente, demne de filmele cu proști, care au marcat exercițiile militare NATO derulate pe o perioadă de trei săptămâni, în trei țări din regiune– România, Croația și Bulgaria. După rănirea gravă a unui militar parașutist la Buzău, în timpul unei aterizări nocturne catastrofale, și după ce un microbuz cu oficiali NATO s-a răsturnat în același județ, joi, în Ialomița, pe lângă Fetești, a avut loc o întâmplare de noaptea minții: tancurile celei mai puternice alianțe militare de pe planetă au pătruns greșit în lanurile de grâu, porumb și floarea soarelui ale unor agricultori, lansând un atac de neoprit împotriva unui dușman imaginar. Când au auzit pocnetul gloanțelor oarbe și alte bubuituri specifice unui mic război, mulți dintre localnici au fugit mâncând pământul și au alertat autoritățile. Unii mai curajoși, disperați că munca lor de un an dispare sub șenilele NATO, au încercat să oprească mașinăriile de război, dar au fost complet ignorați de militari.
Un martor ocular, proprietar al terenurilor luate cu asalt de NATO, a povestit pentru B1TV cum au decurs ostilitățile:
"În jurul orei 13.30, în timp ce eram la recoltat la cultura de orz, în apropierea noastră, într-o zonă recoltată cu porumb și florea soarelui, am auzit bubuituri și semnalizări de fum, crezând că a luat foc. Ne-am deplasat repede și acolo am dat peste mașinile Armatei, care făceau un exercițiu în interiorul culturii noastre.
Nu știam că e un exercițiu NATO. Oamenii au intrat în panică. Noi nu am fost anunțați de nicio autoritate.
Noi am intrat în zonă, între tancuri, dar nu ne-au băgat în seamă, ne-au sfidat. Ei și-au continuat exercițiul. Intrau din floare soarelui în porumb, apoi în grâu.
Am făcut semne cu mâna, am fost în apropierea tancurilor, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă.
Noi am făcut un apel la 112. Am intrat în panică. Unii oameni au plecat de pe câmp de frică.
Poliția a reacționat pașnic, nu păreau impacientați.
Ulterior am primit un apel telefonic de la o persoană, în timp ce eu mă feream de tancuri să nu dea peste mine, care a spus că vom lua legătura și că vom fi despăgubiți.
Nu știu cu cine ne va despăgubi. A fost ceva verbal.
În jurul orei 17.00 au plecat de pe câmp. În acest timp, ei au făcut operațiunile, iar noi printre ei, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă", a declarat Liviu Mereuță pentru B1 TV.
Tot B1TV mai relatează că, în momentul în care militarii au început să tragă cu gloanțe oarbe, muncitorii de la stația de taxare de la Fetești și-au abandonat serviciul și au fugit îngroziți din zonă.
„Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiţei, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă. O comisie formată din reprezentanţi ai M.Ap.N şi armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul. În jurul orei 18.30, s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare", se arată în comunicatul Ministerului Apărării din România.
În perioada 3-24 iunie se desfăşoară mai multe exerciţiii militare NATO pe teritoriile României, Bulgariei şi Croaţiei, coordonate de Comandamentul Forţelor Statelor Unite dislocate în Europa. Până acum s-au înregistrat mai multe incidente majore pe teritoriul României, un militar fiind grav rănit după o paraşutare nocturnă în judeţul Buzău, iar un microbuz în care se aflau oficiali NATO s-a răsturnat, tot pe raza judeţului Buzău.