Moscova insistă că nu ar dori prezența unor forțe militare europene în Ucraina ca forțe de menținere a păcii. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni, 17 martie, că apariția trupelor occidentale în Ucraina – care ar avea mai mult că sigur în componență trupe din Franța și Marea Britanie - ar duce la probleme suplimentare în relațiile cu Rusia.
Aceste discuții referitoare la desfășurarea de forțe de menținere a păcii în Ucraina din partea țărilor NATO ar reprezenta o tendință periculoasă, a declarat Peskov.
"Europenii vorbesc despre ce? Despre desfășurarea contingentelor NATO pe teritoriul Ucrainei. În schimb, noi spunem că o soluționare viabilă este posibilă doar cu luarea în considerare și cu rezolvarea problemelor de fond legate de Ucraina. Iar ei vor crea cauze profunde suplimentare. Ce va ieși din asta? Nimic bun", a completat Peskov.
Rusia își dorește așadar ca, pe lângă micșorarea forțelor armate ale Ucrainei, să nu fie prezente în țara invadată de ruși niciun contingent format din trupe ale țărilor europene, chiar și pentru menținerea păcii.
Un plan de încetare a focului în Ucraina a fost prezentat la începutul lunii martie de Marea Britanie și Franța, plan care include, într-o prima etapă, o "încetare a focului în aer, pe mare și asupra infrastructurii energetice" timp de o lună.
În a doua etapă ar trebui desfășurate trupele occidentale în Ucraina, dar Moscova face acum cunoscut faptul că nu este de acord cu prezența trupelor străine, iar față de prima etapă nu și-a exprimat încă decizia finală. Președintele Putin a declarat că ar fi în favoarea acestui plan de încetare a focului, dar a subliniat nuanțele care trebuie clarificate înainte de a se ajunge la un acord.
În același timp, Kievul a declarat pe 11 martie că este pregătit pentru încetarea focului timp de 30 de zile, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre nevoia de 100.000 de militari străini cu rol de forțe de menținere a păcii.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Grushko, a comunicat că "în cazul în care părțile ajung la o înțelegere că pachetul de pace are nevoie de asistență internațională, atunci există un subiect de discuție". Apoi a trântit viziunea Moscovei despre cum și-ar dori să fie această prezență: "Am putea vorbi despre observatori neînarmați, despre o misiune civilă care ar monitoriza punerea în aplicare a anumitor aspecte ale acestui acord sau despre mecanisme de garantare". (sursa: AICI)