Polonia va oferi Ucrainei asistență energetică de urgență în cazul în care Slovacia va întrerupe alimentarea cu energie electrică a statului ucrainean, a declarat pentru TVP World o sursă de la nivelul președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.
Amintim că Slovacia a amenințat că va întrerupe livrarea de energie electrică către Ucraina, în contextul în care Kyivul a luat hotărârea de a nu mai permite gazelor rusești să tranziteze prin teritoriul ucrainean.
Ce a precizat sursa de la nivel înalt din Polonia: "Într-adevăr, având în vedere atacurile continue și persistente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice strategice a Ucrainei, Ucraina se află într-o situație foarte dificilă. Operatorii polonezi de furnizare de energie electrică și gaze sunt pregătiți să ofere asistență de urgență Ucrainei, dacă este necesar".
Politica sistematică a Rusiei de bombardare a infrastructurii energetice din Ucraina a redus la jumătate, începând cu luna martie a anului 2024, capacitățile de producție de energie ale statului ucrainean. Această situație a provocat întreruperi frecvente și a forțat Ucraina să se bazeze tot mai mult pe importul de energie electrică din Uniunea Europeană, inclusiv din Slovacia.
Însă, la sfârșitul lunii decembrie, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat următoarele: "După 1 ianuarie, vom evalua situația și posibilitățile unor măsuri reciproce împotriva Ucrainei. Dacă este inevitabil, vom opri aprovizionarea cu energie electrică de care Ucraina are nevoie. Sau vom conveni asupra unui alt curs de acțiune".
Amenințarea din partea Slovaciei a venit imediat după ce Fico s-a întâlnit la Moscova cu dictatorul rus Vladimir Putin. Din acel moment, forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv cea energetică.
Pe de altă parte, Aura Sabadus - jurnalistă specializată pe teme de energie și cercetătoare a Centrului pentru Analiza Politicii Europene, a explicat că amenințarea lansată de Fico ar putea fi goală de conținut.
"Deoarece Ucraina face parte din Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport pentru Energie Electrică (ENTSO-E), un sistem integrat format din 36 de țări, amenințarea fără precedent (din partea lui Fico - n.red.) este îndreptată nu numai împotriva Ucrainei, ci și contra tuturor celorlalte țări membre", a precizat Sabadus.
"Conform politicii ENTSO-E, nicio țară membră nu poate reduce aprovizionarea fără a furniza dovada riscurilor de securitate a aprovizionării, în timp ce deciziile de a face acest lucru trebuie discutate și aprobate de consiliul ENTSO-E. Având 77% din facilitățile de stocare a gazelor din Slovacia pline la sfârșitul lunii decembrie 2024, ce riscuri de securitate a aprovizionării ar putea invoca Fico?", a conchis experta.