În timp ce Ucraina, SUA și restul lumii vorbesc despre necesitatea instaurării unei păci juste și durabile pentru Ucraina și poporul ucrainean, Moscova nici nu vrea să audă de acest lucru, dorind continuarea genocidării poporului ucrainean și creșterea proporțiilor distrugerilor uriașe săvârșite în Ucraina.
Acest lucru rezultă în mod explicit dintr-un răspuns exclusiv oferit de către diplomația de la Moscova pentru Podul.ro pe tema trimiterii de trupe pacificatoare în Ucraina, în perioada postbelică. Conform MID-ului rusesc, subiectul trimiterii trupelor pacificatoare NU stă pe agenda și în planurile statului agresor pentru că Rusia este acum “foarte ocupată” cu ducerea mai departe a distrugerii statului și poporului ucrainean. Pentru a-și justifica atitudinea războinică, Rusia folosește în continuare cele două expresii notorii prin minciună și nesimțire: cică ”denazificarea” și “demilitarizarea” Ucrainei.
Mai mult, pe lângă faptul că NU are o poziție cu privire la situația postbelică din Ucraina și despre înlăturarea consecințelor și posibilelor repercusiuni pe care ea însăși le-a creat prin acest război de agresiune și ocupație pe scară largă, Rusia NU exprimă nici măcar o poziție clară despre o eventuală ”pace”, oricât de aparentă, în Ucraina. Din documentul MID-ului rusesc lipsește cu desăvârșire orice termen care să facă trimitere la pace, dar și cuvântul “pace”.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei:
“Dorim să vă informăm că, în acest stadiu, problema trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina nu se află pe ordinea de zi. În stadiul actual, Rusia continuă să își îndeplinească sarcinile de a denazifica și demilitariza Ucraina și de a elimina amenințările emanate de pe teritoriul său”.
Editorialist al DW.com, Konstantin Eggert a declarat într-un articol pentru varianta în limba rusă a publicației germane că actualul ministru de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, întruchipează degradarea diplomației ruse. Potrivit lui Eggert, “odată cu cariera sa, continuă degradarea atât a calităților profesionale ale lui Lavrov, cât și a întregii diplomații ruse. Aceasta s-a înecat într-o mare de lașitate și conformism și s-a transformat în cele din urmă într-un complice direct al crimelor de război ale Kremlinului”. Iată un alt pasaj:
“Lavrov este până în prezent al treilea șef al diplomației ruse după durata mandatului, după contele Karl Nesselrode și prințul Alexander Gorchakov. El ocupă biroul din Piața Smolenskaya de 20 de ani. El nu poate spune nimic deosebit: activitatea diplomatică sub regimul Putin a fost înlocuită de demonstrații de loialitate față de lider, 24 de ore din 24. În același timp, Lavrov, în timpul emisiunii cu Carlson amenință cu războiul nuclear (“Rusia va folosi orice mijloace pentru a evita înfrângerea”) și lansează un ultimatum nu numai lui Zelenski, ci, de fapt, lui Trump: nicio aderare a Ucrainei la NATO, niciun fel de trupe străine pe teritoriul ucrainean, predarea către Rusia chiar și a acelor teritorii aflate în prezent sub controlul Kyivului. În timpul Războiului Rece, acest lucru se numea “diplomația megafonului”, iar în Ministerul de Externe sovietic, unde Lavrov și-a început cariera, se numea “poziție declarativă” - fie ne dați ceea ce cerem, fie nu vor exista negocieri.
În prezent, în cadrul Ministerului de Externe iubesc să vorbească despre moștenirea “marelui diplomat Andrei Gromyko”. Gromyko nu a fost un politician, ci un funcționar. El a urmat întotdeauna ordinele superiorilor săi, fie ei Stalin, Brejnev sau Andropov. Dar Gromyko a fost fără îndoială unul dintre arhitecții regimurilor internaționale de control al armelor nucleare și creatorul politicii lui Brejnev de “dezamorsare a tensiunilor internaționale”. În comparație cu Lavrov, Gromyko pare un oficial foarte mare, s-ar putea spune remarcabil” – vedeți întregul interviu AICI.