UPDATE, joi dimineață: Ministerul român de Externe a informat că „grupul de cetățeni români blocați în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranță zona de conflict”.
Este vorba mai exact despre cei aproximativ 290 de mercenarii români trimiși în Congo de compania lui Horațiu Potra, mercenarul-politician din Mediaș care a devenit mai cunoscut în contextul susținerii pro-rusului Călin Georgescu. Militarii au fost escortați de trupele ONU până în Rwanda, de unde urmează să fie evacuați mai departe. Potrivit MAE, aceștia vor merge în capitala Kigali, de unde vor pleca spre țară.
Românii se aflau într-o misiune de instruire a soldaților guvernamentali din cadrul Forțelor Armate Congoleze (FARDC) și, de asemenea, asigurau paza aeroportului din Goma.
Odată ce orașul a căzut în mâinile rebelilor, românii și-au părăsit bazele și au afișat, în semn de non-combat, cearșafuri albe peste mașinile cu care s-au deplasat pentru a cere să fie primiți în urmă cu două zile într-o bază a ONU care desfășura în zonă o misiune de menținere a păcii, scrie PressOne.
Autoritățile din Rwanda au acceptat, la insistența autorităților române, să le permită mercenarilor lui Horațiu Potra să plece împreună cu conducerea și personalul MONUSCO - Organizația Națiunilor Unite pentru Stabilizare în Republica Democrată Congo, circa 2.000 de persoane.
Surse din MAE au precizat pentru PressOne că negocierile au fost „complicate” și „și nu au fost gratis”, fără a preciza alte detalii privind implicațiile pentru partea română. Kigali Today, o publicație din Rwanda a furnizat imagini despre românii mercenari părăsind Congo, după ce li s-a acordat trecerea sigură.
Comunicatul MAE (integral): „În continuarea precizărilor de presă transmise de Ministerul Afacerilor Externe la 28 ianuarie 2025 (https://www.mae.ro/node/66280, https://www.mae.ro/node/66281) și la 26 ianuarie 2025 (https://www.mae.ro/node/66246), MAE informează că grupul de cetățeni români blocați în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranță zona de conflict.
Punerea în siguranță în orașul Goma din regiunea Nord-Kivu a RD Congo, apoi extragerea și părăsirea în siguranță a zonei de conflict, sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituțională constituită din reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai instituțiilor competente din România, în cadrul unor eforturi complexe.
Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a convocat Celula de criză, încă de la începutul deteriorării situației de conflict din regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo, unde erau prezenți cetățeni români, angajați privați ai guvernului RDC, aflați într-o misiune de antrenament a armatei.
Celula de criză interinstituțională a întreprins demersuri complexe pe lângă state din regiune și la nivelul ONU, MAE fiind în contact permanent cu parteneri regionali și internaționali, precum și cu structurile ONU/MONUSCO. În acest sens, MAE le mulțumește acestora pentru sprijinul acordat pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români.
Criza din estul RD Congo este deosebit de gravă, având implicații militare, umanitare și diplomatice profunde. Persistența și intensitatea conflictului continuă să genereze victime civile și un număr foarte mare de refugiați.
Ministerul Afacerilor Externe deplânge decesul tragic al unui număr însemnat de soldați ai MONUSCO. Misiunea acestora este deosebit de importantă, în special pentru protejarea civililor din regiune. România rămâne angajată în eforturile colective regionale și la nivelul ONU, pentru încetarea conflictului armat din regiunea Marilor Lacuri și gestionarea cauzelor profunde ale acestuia. MAE solicită tuturor părților implicate să respecte și să protejeze drepturile civililor și să acționeze responsabil în contextul unei crize umanitare majore.”
ȘTIREA INIȚIALĂ (miercuri, 29 ianuarie). Potrivit reporterului TVR Adelin Petrișor, aflat în contact cu coordonatorul mercenarilor români blocați în orașul congolez Goma, cel puțin patru dintre luptătorii trimiși de dubiosul „suveranist” Horațiu Potra în republica africană au fost răniți (dar sunt transportabili).
În total, în orașul Goma se află în jur de 290 mercenari români, deși unele surse afirmă că ar fi chiar 400.
„Câteva sute de agenți de securitate români sunt izolați în Goma, Republica Democrată Congo. Asta după ce rebelii din M23 au ocupat orașul în care ei antrenau trupele guvernamentale. În luptele din ultimele zile, românii au avut patru răniți. Starea lor este stabilă, a declarat coordonatorul agenților, în exclusivitate, jurnalistului TVR Adelin Petrișor. În jur de 1000 de contractori de securitate români au fost duși în Congo de controversatul Horațiu Potra pentru a sprijini guvernul în lupta cu rebelii din estul țării”, a scris Adelin Petrișor pe contul său de Twitter.
El a mai arătat mercenarii români s-au refugiat în tabăra MONUSCO (misiunea ONU pentru Congo) din Goma, predându-și armele, dar și faptul că alți 400 de militari români „sunt în zone sigure controlate de congolezi”. Vezi video la finalul textului!
Deci, în total, aproape 700 de mercenari români se aflau în Congo și erau implicați direct în sprijinirea forțelor armate oficiale la ora transmiterii acestei informații.
„Așteptăm să fim evacuați după ce situația se reglementează. Gruparea M23 se află în orașul Goma și în câteva ore va avea controlul total asupra orașului”, a afirmat Constantin Timofte, coordonatorul mercenarilor români.
Reprezentații MAE au afirmat că încearcă să rezolve problema sutelor de mercenari blocați în Goma, dar au reamintit că pentru acea regiunea erau interdicții de călătorie. Cu alte cuvinte, luptătorii lui Potra sunt cam pe cont propriu.
Anul trecut, în luptele cu rebelii, românii au înregistrat 4 morți și 5 răniți.
Pe X, fostul Twitter circulă și alte informații referitoare la numărul mercenarilor români aflați în zona Goma, dar informațiile oferite de reporterul TVR par totuși mai credibile.
„Aceste vehicule blindate aparțin celor peste 400 de mercenari români angajați de FARDC (forțele armate guvernamentale ale RD Congo) pentru a-i antrena și supraveghea pe soldații săi.
Aceștia s-au refugiat în bazele MONUSCO, iar guvernul român negociază extrădarea lor”, a precizat Clement Molin, jurnalist și analist, care și-a însoțit comentariul de pe X cu filmări de la fața locului.
Un alt cont de X susține că imaginile sunt surprinse în momentul în care românii își abandonează vehiculele blindate în drum pentru a se refugia la MONUSCO:
Potrivit DW, mercenari români au ca misiune paza unor facilități militare și de infrastructură critică, precum și instruirea militarilor congolezi.
Salariul lunar primit de un mercenar român variază între 5.000 și 6.000 de dolari, în funcție de grad.
Toți au ajuns acolo prin intermediul companiei private de mercenari condusă de Horațiu Potra - „Românii care au activat în legiunea franceza” (RALF).
Pe lângă RALF, administrația președintelui Felix Tshisekedi a angajat și compania militară privată bulgară Agemira.
Mercenarii Agemira consiliază armata congoleză pentru combaterea miliției M23, întreține avioane și drone, livrează o parte din provizii soldaților și facilitează tranzacțiile cu arme.
M23 a făcut progrese fulgerătoare în ultima lună, acaparând teritorii și extinzându-și controlul asupra minelor din provincia Kivu de Nord în care se extrage coltan (minereu metalic, folosit la condensatorii utilizați în IT&C și în industria auto), aur și minereu de staniu. Luptele au agravat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.
Experții ONU spun că Rwanda a trimis mii de trupe în Congo în ultimii trei ani, a desfășurat rachete sol-aer, lunetiști, vehicule blindate, forțe speciale și echipamente de bruiaj GPS.
Bine antrenat și înarmat profesional, M23 este cel mai recent dintr-un lung șir de mișcări rebele conduse de etnicii tutsi de la granița de est a Congo-ului.
De data aceasta, acțiunea ofensivă a rebelilor M23 pare mult mai serioasă, scrie și Defense Romania, site de limbă română specializat în analize militare.