VIDEO. Situație disperată pentru zeci de mercenari români trimiși de dubiosul Horațiu Potra să lupte în Congo / Rebelii susținuți de Rwanda au avansat rapid în orașul Goma, iar forțele guvernamentale alături de care luptă și românii sunt la un pas să se predea


VIDEO. Situație disperată pentru zeci de mercenari români trimiși de dubiosul Horațiu Potra să lupte în Congo / Rebelii susținuți de Rwanda au avansat rapid în orașul Goma, iar forțele guvernamentale alături de care luptă și românii sunt la un pas să se predea

Rebelii congolezi au declarat, duminică, că au cucerit Goma, cel mai mare oraș din estul țării bogate în minerale, după un avans fulger care a forțat mii de oameni să fugă și a alimentat temerile privind un război regional.

„Am cucerit Goma și am ordonat soldaților să se predea până la ora locală 3:00 a.m. (01.00 GMT)”, a declarat pentru Reuters Corneille Nangaa, lider al Alianței Fluviului Congo, care include M23 (grupare rebelă susținută de Rwanda).

Reuters nu a putut stabili în mod independent dacă orașul se află în totalitate sub controlul rebelilor. Purtătorii de cuvânt ai guvernului de la Kinshasa și ai armatei nu au răspuns solicitărilor de a comenta până la ora transmiterii acestei informații.

Rebelii M23 au câștigat rapid teren în această lună în zona de frontieră estică a Republicii Democrate Congo, afectată de conflict, și au lansat un atac asupra orașului Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, la începutul acestei săptămâni.

Până duminică seara, luptătorii M23 au trecut de Munigi, un cartier periferic aflat la aproximativ 9 km de centrul orașului, au declarat trei surse pentru Reuters.

„Goma este în mâinile noastre”, a declarat Nangaa.

Rebelii au ordonat anterior forțelor guvernamentale care se apărau duminică târziu să se dezarmeze și să se predea, afirmând că se pregătesc să intre și să preia controlul.

Nangaa a declarat că, în urma negocierilor, rebelii au permis ofițerilor din armată să părăsească Goma cu vaporul pentru Bukavu. Mai multe detalii despre conflictul din Congo mai jos!

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis, duminică seara, după o serie de relatări de presă pe această temă, că are, într-adevăr, în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, pe fondul ofensivei armate intense desfăşurate gruparea militară rebelă. Conform MAE, au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor acestora. 

Ce fac mercenarii români în Congo și cum au ajuns acolo

Context mercenari români. Cel puţin câteva zeci de cetăţeni români, contractaţi în armata privată administrată de Horaţiu Potra în Republica Democrată Congo, sunt de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M 23 – aflată în conflict cu autorităţile guvernamentale congoleze. Sursele publicației independente PressOne susţin că ar putea fi vorba de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraş care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.

Informațiile obținute de PressOne din surse credibile arată că situația mercenarilor români este cu atât mai dificilă, cu cât relația dintre oamenii lui Potra și trupele sud-africane de menținere a păcii din Goma este foarte încordată și că „nici măcar în fața unui inamic comun nu își vor acorda niciun sprijin”. Cu alte cuvinte, armata privată a lui Potra se află pe cont propriu în acest moment în Congo, arată PressOne. Detalii complete AICI

PressOne subliniază și faptul că Ministerul Român de Externe evită în continuare să precizeze dacă aceștia sunt mercenari din armată privată administrată de Horațiu Potra.

Românii, recrutați în principal din rândul rezerviștilor și veteranilor structurilor militare și de forță din România, au fost angajați de Horațiu Potra printr-o companie locală, Congo Protection, arată Libertatea.

Potra a încheiat un contract cu guvernul congolez în noiembrie 2022, pentru a asigura protecția aeroportului din Goma, instrucția militarilor locali și paza avanposturilor strategice.   Peste 1.000 de foști militari români, majoritatea veterani ai Legiunii Străine, MApN, MAI, SPP sau Brigada Antitero a SRI, au fost recrutați începând cu 2022 pentru a sprijini armata guvernamentală din Republica Democrată Congo. 

Coordonați de dubiosul Horațiu Potra, fost mercenar în Legiunea Străină, în prezent politician la Mediaș apropiat de AUR și PSD și susținător virulent al lui Călin Georgescu, luptătorii români au fost angajați în principal pentru a antrena trupele congoleze în lupta împotriva rebelilor din gruparea M23. Luptătorii primesc salarii care pornesc de la 5.000 de euro lunar, însă riscurile asociate acestor misiuni sunt enorme. 

Potrivit reporterului TVR Adelin Petrișor, Potra ar fi dus în Congo, de-a lungul timpului, cel puțin 1000 de foși militari români.

CITEȘTE ȘI: Mercenarii” lui Călin Georgescu. Diversiune sau pericol real? Mercenarul Horațiu Potra, fabulos de bogat, pare totuși mai apropiat de PSD decât de Călin Georgescu. În urmă cu câteva zile se filma alături de politicieni social-democrați din Sibiu și îndemna lumea să voteze Marcel Ciolacu



Ce se întâmplă în Congo

„Există confuzie în oraş; aici, lângă aeroport, vedem soldaţi. Nu am văzut încă M23”, a declarat un localnic pentru Reuters. „Există, de asemenea, unele cazuri de jefuire a magazinelor”, a adăugat el.

Un alt locuitor al oraşului a spus că au fost schimburi de focuri intense în centrul oraşului Goma. Focuri de armă au putut fi auzite şi în apropierea aeroportului şi în apropierea graniţei cu Rwanda.

Nu a fost posibil să se stabilească imediat cine a fost responsabil pentru împuşcături, dar un rezident a spus că acestea au fost probabil focuri de avertisment, nu lupte.

Rebelii au ordonat soldaţilor guvernamentali să se predea până luni la ora locală 03:00 (şi a României), iar 100 de soldaţi congolezi şi-au predat armele trupelor uruguayene din cadrul misiunii ONU de menţinere a păcii în Congo (MONUSCO), a declarat armata din Uruguay.

Luni dimineaţă, personalul MONUSCO şi familiile acestora au fost evacuaţi peste graniţă către Rwanda, unde 10 autobuze îi aşteptau pentru a-i prelua.

Preşedintele Kenyei, William Ruto, preşedintele blocului Comunităţii Africii de Est, va organiza o reuniune de urgenţă a şefilor de stat cu privire la situaţie, a declarat Korir Sing'Oei, secretar principal la Ministerul de Externe din Kenya.

Graniţele estice ale Republicii Democrate Congo, o ţară aproximativ de mărimea Europei de Vest, rămân vulnerabile din cauza zonelor rebele şi a fiefurilor miliţiilor, în urma a două războaie regionale succesive care au pornit de la genocidul din Rwanda din 1994.

Bine antrenată şi înarmată profesionist, gruparea M23 - ultima dintr-o lungă serie de mişcări rebele conduse de Tutsi - afirmă că obiectivul său este protejarea populaţiei de etnie Tutsi din Congo.

Consiliul de Securitate al ONU a purtat duminică discuţii de criză cu privire la situaţia conflictului care a declanşat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Experţii ONU spun că Rwanda a desfăşurat 3.000 - 4.000 de soldaţi şi a furnizat o putere de foc semnificativă, inclusiv rachete şi lunetişti, pentru a sprijini M23 în luptele din Congo.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au condamnat duminică ceea ce au declarat a fi susţinerea de către Rwanda a avansului rebelilor.

Kigali a respins declaraţiile care „nu au oferit nicio soluţie” şi a învinuit Kinshasa pentru declanşarea escaladării recente.

„Luptele din apropierea frontierei rwandeze continuă să reprezinte o ameninţare gravă la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale a Rwandei şi necesită o poziţie defensivă susţinută a Rwandei”, a declarat ministrul de externe al Rwandei.

Guvernul congolez susține că rebelii sunt „proxies” ai ambițiilor expansioniste ale Kigali (capitala și cel mai mare oraș din Rwanda) în regiune, o acuzație negată mereu de guvernul rwandez.

Congo a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Rwanda pe fondul ofensivei rebelilor din această săptămână și a acuzat sâmbătă lunetiștii rwandezi de uciderea guvernatorului militar din Kivu de Nord pe linia frontului cu o zi înainte. Trei membri ai forțelor ONU de menținere a păcii - un uruguayan și doi sud-africani - au fost de asemenea uciși în ultimele două zile.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Rwanda nu a răspuns solicitării de a comenta.

Agențiile umanitare sunt îngrijorate de impactul conflictului asupra civililor.

Sute de mii de civili au fugit din mai multe zone de luptă de când ultima ofensivă a M23 a început în jurul orașului Goma, la 23 ianuarie, a declarat într-o declarație biroul coordonatorului umanitar al ONU.

Escaladarea violențelor a forțat, de asemenea, Programul Alimentar Mondial să întrerupă temporar operațiunile de urgență, a declarat agenția duminică.

Surse: REUTERS, NEWS.ro. PRESSONE, LIBERTATEA, TVR



 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.