Bizară spre neverosimilă capturarea lui Horațiu Potra, mercenar experimentat, rănit de opt ori în conflictele la care a participat, în timp ce se îndrepta spre București cu o suită de mașini în care ar fi avut diverse arme (pistoale, macete și cuțite) și obiecte pirotehnice. Cam amatoristic demersul pentru un mercenar atât de hârșâit în operațiuni sângeroase în cele mai periculoase zone de conflict (din propriile declarații, acordate recent pentru TVR, reiese că a luptat în Legiunea străină peste trei decenii. VIDEO la finalul textului).
Să încerce o destabilizare de amploare la București și să fie prins ca un amator? Când și mai ales de ce să fi ales să treacă atât de pătimaș în tabăra lui Călin Georgescu dacă în urmă cu doar câteva zile era în campanie pentru Marcel Ciolacu cu amicii de la PSD Sibiu, cu ajutorul cărora (+AUR) a fost recent la un pas de a ajunge primar al orașului Mediaș? VIDEO mai jos (în care mercenarul Potra apare în 24 noiembrie, cu ocazia primului tur al prezidențialelor, alături de Lavinia Șandru, și senatorul PSD de Sibiu Claudiu Mureșan. Lavinia Șandru și fostul său soț, infractorul PSD Darius Vâlcov, un apropiat al lui Liviu Dragnea, au fost cununați de Cozmin Gușă, unul dintre acționarii de la Realitatea, unde putinstul Călin Georgescu este promovat agresiv prin trompeta Anca Alexandrescu, cea care a fost consiliera a patru PSD de marcă: Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Victor Ponta și Liviu Dragnea).
Întrebat de jurnaliști, după reținere, ce avea de gând să facă în București, Potra a răspuns, tot numai zâmbet: „E interzis să mergi în București?”.
Luni, un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești preciza că Horațiu Potra și mercenarii lui sunt suspectați de procurori că ar fi vrut să folosească arme de foc, arme albe, o dronă și bani ca să instige la comiterea de infracțiuni în proteste neautorizate. Polițiștii au extins luni ancheta în cazul Potra și efectuează 12 percheziții noi în Mediaș, București și Ilfov. Este percheziționată din nou și casa lui Potra, care este reținut 24 de ore.
”În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie a.c., inculpații P.H. și L.A.F. si alte persoane, se deplasau spre Municipiul București, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum și importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD și 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare și o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracțiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate și recompensarea acestora”, se arată în comunicatul procurorilor.
Horațiu Potra, neo-legionarul Eugen Sechila și alte personaje s-ar fi întâlnit sâmbătă la o fermă de cai din Ciolpani, iar discuțiile ar fi vizat acțiuni în Capitală, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei. Mai multe detalii AICI.
Procurorii susțin că armele, banii și celelalte materiale găsite în mașina în care era și Potra urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracțiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate și recompensarea acestora.
Digi24 a transmis, de asemenea, că ar exista dovezi ale unei întâlniri avute de Potra cu Călin Georgescu într-un depozit de lângă București.
Întrebat duminică seară la Realitatea despre relația cu Horațiu Potra, rusofilul Călin Georgescu a dat un răspuns ambiguu, dând totuși de înțeles că nu l-ar cunoaște.
„Am auzit şi eu, sigur că da. Nici vorbă, nu. Nu există aşa ceva. (...) Ştiu de el, evident, ştiu cum ştiţi şi dumneavoastră", a spus Georgescu, adăugând „nu l-am întâlnit, n-am de ce să spun lucrul ăsta, ştiu şi eu cum a auzit toată lumea".
Întrebată dacă clientul său are legături cu candidatul Călin Georgescu, avocata a răspuns: „Din punctul, nostru de vedere, nu”, adăugând că „nu există în dosar un astfel de lucru”.
„Nu cunoaştem absolut nimic în sensul ăsta şi nu face obiectul dosarului. Uitaţi şi dvs. cum se pune problema când îl aduci pe om la trei noaptea, cu o zi înainte, dai la presă, că nu ştiu ce Dumnezeu ar fi vrut să facă la Bucureşti, în dosar apare cu totul altceva. Şi atunci lucrurile îţi dau de gândit. Eu nu am voie să dau din dosar dar pot să spun care e acuzaţia: acuzaţia se referă la ce aţi văzut şi dvs. ca şi arsenal şi la nişte postări pe Facebook”; a precizat al doilea apărător al lui Horaţiu Potra, avocatul Şerban Moga.
Avocata Christiana Mondea a precizat că infracţiunile de care e acuzat clientul său fac referire la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică, „pe motivul că ar fi postat ceva la început de decembrie”.
Libertatea a dezvăluit, duminică seară, că Potra a avut o colaborare foarte apropiată cu PSD Sibiu în timpul campaniei electorale de la locale și ulterior și pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.
Fostul ministru PSD al Turismului, Bogdan Trif se lăuda cu susținerea pe care Potra o oferă candidaților PSD în Parlamentul României. Site-ul Fanatik scrie despre o postare din 23 noiembrie, cu o zi înainte de turul 1 al prezidențialelor, a lui Trif: „Horațiu Potra se bucură de o încredere mare în rândul medieșenilor, fiind creditat cu un număr impresionant de voturi la alegerile locale, deși a intrat în cursa pentru Primăria Mediaș extrem de târziu. Acum, el a decis să susțină candidații PSD pentru Parlamentul României pentru că este convins că doar așa Mediașul va primi un real sprijin în vederea implementării proiectelor necesare orașului”.
Potra a candidat pentru parlamentare pe listele PSDI, dar a făcut campanie mai ales pentru PSD.
Foto: Potra alături de Lavinia Șandru (transferată temporar, pentru aceste alegeri, de la PUSL lui Dan Voiculescu și Popescu Piedone la PSD, a doua din dreapta) și Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu (dreapta)
Nu rezultă de nicăieri că această colaborare s-ar fi încheiat și că Potra trecuse în tabăra lui Georgescu. De altfel, parcursul politic al lui Potra este destul de aiuristic: dacă în primăvara era liderul filialei din Mediaș al Partidului Patrioților, în toamnă era la PSDI, dar avusese conexiuni în trecut și cu Alianța pentru Patrie a lui Liviu Dragnea.
Presa a scris însă că mercenari controlați de Potra asigurau protecția candidatului rusofil acesta, ca și Liviu Dragnea, nedorind să beneficieze de serviciile SPP.
Din declarație de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Sibiu reiese că acesta este un om fabulos de bogat: deține zeci de imobile, conturi de sute de mii de euro și dolari, lingouri de aur de 10 kilograme, iar din activitățile care i-au adus faima a încasat, doar în 2023, suma de 1,15 milioane de euro.
Conform documentului postat pe siteul Agenției Naționale de Integritate pentru alegerile locale și parlamentare din 9 iunie 2024, Potra deține 68 de terenuri intravilane și extravilane, aproape toate în cotă unică, dobândite prin cumpărare între 2002 și 2023. Acestea sunt situate în județele Sibiu și Cluj, o parte fiind arabile și păduri.
Potra a mai enumerat 28 de apartamente, spații comerciale și case de locuit achiziționate între 2003 și 2023, al căror amplasament nu este menționat. Cea mai mare suprafață – 832 de mp – o are o casă cumpărată anul trecut.
La capitolul autoturisme apar un Mercedes fabricat în 2016 și un Volkswagen din 1981, iar la bijuterii – ”Lingouri de aur 10 kg”, dobândite în 2015 și 2016 și evaluate la 3,58 milioane lei.
Cele 14 conturi și depozite ale candidatului conțin 516.450 dolari, 254.154 euro, 196.659 lei și 104 lire sterline. Anul trecut, Potra a încasat 24.000 de lei în calitate de administrator societate, un PFA care îi poartă numele – 1,15 milioane euro din ”pregătire fizică și antrenament de specialitate”, alți 210.000 lei provenind din arendarea unor terenuri situate pe raza județului Sibiu.
În declarația de interese, Horațiu Potra a enumerat șapte societăți la care este asociat unic și una la care este asociat și administrator.
Ralfrole SRL, ”activități de consultanță și management”, cu asociat inițial și o firmă din Panama, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei și un profit net de 3,4 milioane lei. Mai multe detalii AICI
În România, Potra a mai fost implicat într-un dosar penal în anul 2020, directorul general Romgaz din acea perioadă, Adrian Volintiru, depunând plângere la poliție împotriva lui, pentru amenințare, după ce mercenarul sibian i-a trimis următorul mesaj:
”Buna ziua domnul Director, va dorim noroc in afaceri cat si pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, cand traiesti bine, trebuie sa inapoiezi ceva. Nu respecti ce promiti, ai uitat cine te-a pus acolo. O sa-ti aducem aminte rapid! Speram ca-ti place padurea din Bazna sau Blajel la fel cum iti plac femeile. O sa facem o plimbare sa te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fi intelept, profita de piscina hotelului vecin Expro si nu ne pune sa ne deplasam in Transilvania ca-i de rau pentru tine si cei dragi! Succes!”
În august 2020, Potra a fost trimis în judecată, dar, în timpul procesului, Volintiru și-a retras plângerea și dosarul a fost închis.